Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért ciki egy feleségnek a férje vezetéknevét viselni?
Megmondom őszintén hogy xyné én sem leszek....
én a férjem családnevét veszem föl az én keresztnevemmel..
ebből látszik hogy egy csalás vagyunk és nekem ennyi elég :D
Ez a "büszkeség a házasság" dolog egy fatális ostobaság. Annak nyilván büszkeség, aki veri a mellét a külvilág felé, hogy lám, én házas vagyok. Nincs ebben semmi büszkeség, nevetséges.
Azzal meg mi probléma, ha valaki megtartja a leánykori nevét, ne adj' Isten simán, -né nélkül használja a férje nevét? Anyukám is így használja, nincs ebben semmi kivetnivaló. Szimpatikusabb, szinte egy az egyben felvenni a férj nevét, szerencsére ma már nem néznek furán, ha valaki nem akar így, névleg azonosulni a férjével.
"ezért szerintem büszkeség a házasság"
Nem. Az a büszkeség, ha egy pár egyetértésben, a számukra kényelmes munkamegosztásban (hogy egyik se legyen aránytalanul leterhelve) szeretetben, békességben nevelik a gyerek(ek)et, egyensúlyt teremtve a gyereknevelés, munka, szórakozás és párkapcsolat között.
Amikor váltam, több anyuka jött oda hozzám, hogy de jó nekem, mert ők is válnának, csak nem tudnak egyedül megélni. Meséltek a családi életükről, hogy mennyire nem bírják az otthoni légkört, mert a férj nem lát ki a tévé/számítógép/hobbi mögül, őt semmibe veszi, a gyerekekre tojik. Miért legyenek ők büszkék a papírjukra, a házasságukra?
És miért nem lehet büszke az az anyuka, aki a párjával és a 12 éves közös gyerekükkel lassan 20 éve nyugalomban együtt él, én tőle sosem hallottam egy rossz szót az élettársára a játszótéri "kibeszélőshow" alatt. Nemrég mondta, hogy úgy volt hogy most valamikor összeházasodnak, de végül nem tartották fontosnak, elsikkadt az egész.
Mindenkinek más a norma és más a ciki. Szerintem ezzel semmi baj sincs.
Annak idején természetes volt, hogy mindenki xy-né lett, de ma már másképp gondolkodnak emberek. Engem kirázott a hideg attól, hogy -né legyek, egyszerűen nem tetszik, ez van. A kötőjeles verzió szoba sem jött, mert nem passzol a két vezetéknév, így maradt az a megoldás, hogy a férjem vezetékneve az én keresztnevemmel. 10 év és egy gyerek után ennyit tudtam adni még, hogy felvettem a nevét, de ha nem tetem volna, akkor sem lett volna semmi gond. nem ezen áll, vagy bukik egy házasság, ha mégis, akkor baj van.
Hát nem tudom, én is úgy voltam vele, hogy ha a férjem tesz felém egy gesztust és ugyebár elvesz, akkor már csak felveszem a nevét. Én ....-né lettem utána a saját nevemmel, mert így mindenki felismer, az is aki nem tudja, hogy férjhez mentem. No meg édesapám felé is megadom a tiszteletet, hogy nem teszem le az ő nevét sem. Szerintem ez a legjobb megoldás.
Sokan úgy vélik, hogy ez amolyan birtokos jelző, pedig ez hülyeség. Nem egy szón múlik senkinek sem az autonómiája, ez csak jelképes. De ha nem értik, akkor hagyjad...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!