Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogyan kezeljem, hogy a családtagjaim nem képesek elfogadni a döntésemet?
A lényeg röviden: azon -valószínűleg nagyon kevés- nő közé tartozom, akik nem akarnak semmilyen párt, társat, férjet maguknak. Nem akarok semmilyen párkapcsolatot, de még alkalmi szex partnert sem. Saját családot, gyermeket sem akarok. Inkább élnék együtt barátokkal, mint olyasvalakivel, aki a párjának tekint. Egyedül akarok élni, ha tehetem, amíg tehetem (megélhetési költségek miatt előbb-utóbb úgyis kellenek lakótársak), de ami fontos, hogy ha munkából hazamegyek, én otthon pihenni, a hobbijaimnak élni, szabadon szórakozni, kikapcsolódni akarok, úgy, hogy ebben nem kell egy másik emberhez "alkalmazkodnom". Tudok én alkalmazkodni, nagyon is a munkahelyen, a társadalmi életben, de valahol ki kell ereszteni a gőzt és én szeretek otthon teljesen, totálisan szabad lenni. Ami más nőnek az élet természetes része és szinte "üdvözítő" érzést ad (állandó házimunka mint második műszak, rengeteg gond és aggódás, tennivaló és felelősség) azt én nem akarom az életembe. Nagyon, tényleg nagyon jól érzem magam így és a szüleim képtelenek ezt megérteni. Azt hiszik, hogy a boldogság egyenlő a párkapcsolattal/házassággal és gyerekvállalással. Nem hiszik el, hogy én így vagyok boldog... ezért akármikor, akármiről beszélek velük, minden egyes alkalommal ott köt ki a dolog, hogy elkezdik hajtogatni, hogy férjhez kéne mennem, meg unokát akarnak.
27 éves, magabiztos felnőtt ember vagyok, megvannak a magam okai a döntéseimre. Sajnos más dolgokat sem lehetett velük szinte soha megbeszélni, mert képtelenek más véleményt befogadni, mint a saját előítéletüket, világképüket. Mindig szerettem volna, hogy megértsenek, de sok, nevetségesen végződő kommunikációs próbálkozás után (ami félreértésekbe, veszekedésbe és gúnyolódásba torkollt) felhagytam a kísérletezéssel és "rájuk hagytam" mindent, ill. témát tereltem. Például világnézeti, életmódbeli, politikai elveim, véleményem, vagy karrier terén hozott egyes döntéseim emiatt maradtak előttük titokban immár végleg. Nagyon szeretem a szüleimet. Szeretném, ha boldogok lennének, csak azt kéne megérteniük, hogy ez az én életem. Mit lehetne tenni annak érdekében, hogy legalább kicsit elviselhetőbb és effektívebb legyen a velük való kommunikáció?
ma 20:18:
Hiszed vagy sem, nem én pontoztalak le. De azért kösz a feltételezést. És amiről te írsz, az a megosztott házimunka, ugyanarról beszélünk. De a kérdező nem a megosztott házimunkáról beszél.
Köszönöm a sok kommentet, azokét is, akik elítélő választ adtak, szívük joga.
A kérdésemmel nem a döntésem megkritizálását kértem, hanem konkrét, a jelen helyzetben használható segítséget ahhoz, hogy hogyan alakítsak ki a szüleimmel egy, mindannyiunk számára egészséges, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló kommunikációt, mert jelenleg úgy érzem, hogy ők elvárják az automatikus tiszteletet az ő szuverén döntéseik iránt (akkor is, ha e döntések néha az én életemre is kihatnak), ám ők engem, mint önálló, szabad akarattal, saját személyiséggel és a magánélethez való joggal rendelkező embert nem tisztelnek. Amúgy e dolgon kívül agyon szeretjük, támogatjuk egymást és összetartó család vagyunk.
A dolgok hátterét azok kedvéért részletezem, akik szeretnék megérteni e magánéleti döntésem okát:
A döntésemnek többféle oka van, köztük olyan ok is, amely egyeseket még dühödtebb rendreutasításra ösztönözne, mint eddig :) Felsorolok párat, ami itt és most publikus lehet:
- Saját magamat, én magam nem tartom alkalmasnak egy párkapcsolatban betöltött szerepre és az anyaságra sem. Nem tudom, hogyan kell valakit ennyire közel engedni magamhoz és ekkora felelősséget vállalni, többek között, mert nem tudom pontosan azt kifejezni, elmondani, amit gondolok, szinte mindig félreértenek, letorkolnak, vagy nem hallgatnak meg, máshol, idegenek is. Egy párkapcsolatban vagy házasságban még kevésbé tudnám a véleményemet kifejezni- szakszóval gyenge és hiányos az asszertivitási készségem. Fejleszteni önerőből nem tudtam eddig, szaksegítségre nincs pénzem; pedig munka terén is jó lenne, ha néha "megtanulnék nemet mondani". Laktam már lakótárssal, albérletben, többször is eddig, különböző munkák miatt, ahol soha nem is volt probléma a részemet kivenni a házimunkából, (sőt, volt hogy szinte csak rám maradt más után is minden), de akkor ez azért nem zavart, mert a lakótársaim engem, mint embert, velük egyenrangú felnőtt emberként kezeltek; még mielőtt az együtt lakást megvalósítottuk és az után is. Mivel nem volt egyikükkel sem, semmilyen intim viszonyom, ezért nem aláztak meg, nem torkoltak le és nem próbáltak engem minduntalan a maguk képére formálni úgy, ahogy a -szintén velünk lakó- párjaikkal, barátnőjükkel tették. Egyszerűen felismertem azt a sajátosan szomorú jelenséget, hogy, foglalkozástól, értelmi képességektől, kulturális háttértől gyakorlatilag függetlenül, amint két ember "összejön", az erősebb, dominánsabb személyiségű szinte azonnal elkezdi nyíltan vagy burkoltan megpróbálni az új barátnőjét/barátját megváltoztatni; maga a mindennapi élet, a közös programok által, amelyekből mind többet a domináns fél választása dönt el. Mivel ismerem magamat, hogy én nem vagyok domináns személyiség, de nagy a szabadságigényem, számomra bármilyen, a megváltoztatásomra, átformálásomra tett kísérlet a személyiségem elleni támadás, megalázó és dühítő. Arról van szó, hogy én egyrészt sokkal bizonytalanabb és passzívabb vagyok, mint más, másrészt sokkal érzékenyebb a személyes intim szférámra.
- A másik nyomós ok, hogy szeretem, ha az engem személyesen ismerő emberek kedvelnek engem és örömöt okoz nekik a velem való kommunikáció. A barátaimmal és munkatársaimmal - többségében egy és ugyanaz- ezért a viszonyom jó és engem is megelégedettséggel tölt el. Ez bár látszólag ellentmondásban áll az önérvényesítésbeni hiányosságommal, mégis igaz, ugyanis ha mégis, egyik -másik ismerősöm olyasmibe találna beleszólni, kéretlen véleményt alkotni velem kapcsolatban, ami nem tartozik rá, akkor könnyedén és a helyzetnek diplomatikusan megfelelve tudom kezelni ezt, (elütöm valami poénnal, terelek, vagy visszakérdezek valami hasonlót) bár kicsit zavaró abban a pillanatban hallgatni más kéretlen tanácsát, de mivel nem olyan mondja, akivel intim viszonyom van, ezért nem terhel meg és nem érzem magam kvázi megtámadva. Én ugyanis kapcsolatban, intim viszonyban -megfigyeltem- öntudatlanul is átváltozom valamiféle bólogatógéppé, aki belül tiltakozik, megalázva érzi magát, görcsölni kezd a gyomra az egésztől, de akkor is képtelen megálljt parancsolni, meghúzni a határokat és kimondani a véleményét akkor is, ha az különbözik. Tehát nem a lehetséges társjelöltekkel van a problémám -olyanok amilyenek, az emberi természet szükségszerű része a dominanciára törekvés- hanem azzal, hogy én magam vagyok túl gyenge, ha intimitásra kerül sor.
- A másik ok: senkivel sem lennék olyan kegyetlen, hogy ráerőltessem mindazt a nehezen tűrhető valamit, amit az én teljes, valódi személyiségem, érdeklődési köröm és otthoni életstílusom jelent. Művészember vagyok a magam furcsa, mások számára érthetetlen világával, amiben boldog vagyok. A szabadidőm számomra sokkal értékesebb, mint az emberek többsége számára a sajátjuk, ezért minden lehetséges percét olyasmivel töltöm, amihez valóban, akkor és ott kedvem van. Ha a másik kedvéért kellene olyasmiben részt vennem, amit éppen nem kívánok, akkor úgy érezném magam, mintha hazudnék magamnak és neki is, miközben kínzom magam valamivel, kívül nem mutatva, belül viszont unottan várakozva, hogy "mikor lesz már vége". A "hasonló" érdeklődési kör számomra nem elegendő, teljesen ugyanannak kellene lennie... végül ott vagyok én saját magamnak és ez jó. Jó nekem és jó azoknak is, akiknek megkímélem a privát szféráját magamtól.
- A házimunkából elvégzem a szükséges mennyiséget, ami egy személynek -vagy épp albérletben haverokkal- rám hárul és szükséges, de tudom, hogy a párkapcsolatok/házasságok túlnyomó többségében ma még mindig - a kevés üdítő kivételtől eltekintve - gyakran még az előzetesen megbeszélt, egyeztetett munkamegosztási terv ellenére is, a gyakorlatban a kevésbé domináns személyiség kénytelen végezni a több munkát. Megbeszélünk x dolgot, telik az idő, megy az élet, mindig kicsit felejtődik, míg végül mintha nem is beszéltünk volna meg semmit. Mindig a dominancia dönt (mondhattam volna egy ronda közmondással is, de nem teszem :) Én praktikus ember vagyok: a házimunkát olyan gyorsan és olyan hatékonyan végzem, amennyire csak lehet, minden lehetséges modern megoldást bevetve, hogy aztán élhessek a hobbimnak és a szabadidőm élvezeteinek.
- Gyermeket a fent részletezett saját személyiségjegyeim miatt nem akarok, mert nem vagyok rá alkalmas. Amúgy jól kijövök más gyerekeivel, sok kissrác automatikusan szimpatikusnak talál -persze nem tudják, mit jelent velem élni.
Utólagos javítás: előző kommentben elírtam a "nagyon" szót, helyesen a mondatrész: "nagyon szeretjük, támogatjuk egymást"
Elnézést a figyelmetlenségért.
Nem kell mindent részleteiben megbeszélni a szülőkkel. Irányítsd úgy a beszélgetést, hogy ne kerüljön ez szóba. Ha barátról, gyerekről kérdeznek, ne mondd el a véleményed, csak mondd azt, hogy "majd meglátjuk", vagy "most épp nincs", így nem
Kell erről filozófiai vitát folytatni velük. Nekem férjem van, gyerekem nincs és nem is lesz, de senkinek semmi köze hozzá, hogy miért döntöttünk így. Szerencsére minket békén hagy a rokonság, aki meg nem, annak csak annyit mondok, hogy majd, később...
Írod, hogy nagyon jó amúgy a kapcsolatod a szüleiddel. Ez esetben annyit mondanék a családomnak, hogy: ne akarjatok megnyomorítani engem az állandó lelkiismeret-furdalás keltésetekkel. Semmi többet.
Valóban látszik (a hosszabb kommented minden szavából), hogy minden gondolatodat meg akarod magyarázni, annyira védekező pozícióban vagy, ami nem egészséges. A szüleiddel szemben még felnőttként is megmaradtál a jó gyermek szerepében, aki még akkor sem száll szembe, ha nagyon itt lenne az ideje. Ez aztán megmérgezi a többi kapcsolatodat is. Automatikusan jön önmagad leértékelése, nem mersz kiállni magadért. Ehhez pedig senkinek -főként a téged állítólag nagyon szerető szüleidnek- NINCS joga. Túlzottan a tiszteletre lettél nevelve, de te nem várhatod el ugyanezt. A te életedben te vagy a főszereplő, senki más. Te sem dönthetsz senki helyett, hogy szerinted hogyan kellene élnie, ne hagyd, hogy helyetted mások döntsenek!
értem mire gondolsz a házimunkával kapcsolatban
hogy attól félsz, egy férfi természetesnek veszi hogy mindent a nő csinál ő pedig sörrel a kezében meccset néz.
ez sajnos nálunk itthon és sokaknál így működik, viszont pl. kollégiumban a lakótársakkal (megéltem) egész más, mert ott egy hónapban egyszer kötelező takarítani és akkor mindenki nekifekszik a dolgoknak és közösen megcsináljuk.
meg gondolom az elszámoltatástól félsz amit szintén sok pasi szeret csinálni: hazaesel és a hol voltál, miért nem jöttél előbb, kivel mikor hogyan nem szeretném ezt mégegyszer, nem mehetsz el miért nem vetted fel a telefont ötvenedszerre sem (ezt is átéltem, köszi nem kell).
szóval, nem bírod a túlzott kötődést, ha valaki a tulajdonának tekint, ha csak a saját önös érzései vezérlik és csak arra figyel neki mi a kényelmes és jó, ha átmegy 2. pótfaterbe, lekezel, tilt, előír és hasonlók.
ezt én sem bírom sokáig, de hiszek abban hogy egyszer találok olyan embert aki így szeret, szabadságvágyó, megszelidíthetetlen emberkeként akit egyenrangúként tisztel.
ha szóba kerül mondj csak annyit, hogy minden embert más tesz boldoggá és te így érzed jól magad.
ha azzal érvelnek hogy majd öregkorodban megbánod mondd azt, hogy öregotthonba mész ahol majd körülvesz egy csomó ember és sosem leszel egyedül.
én ezt mondom és erre nem tudnak mit mondani :D
Ezt a kérdést akár én is kiírhattam volna, csak én 23/F vagyok. Egyedül akarok élni, békében, nyugodtan csinálni a hobbijaimat.
Írtam is ki hasonlót:
http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..
Kedves Kérdező, kívánom, hogy sikerüljön nyugodtan élned, és megtaláld a számításaidat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!