Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mit jelent pontosan jogilag a házasság? Mi van a papírra írva, amit aláírnak?
Egy ismerősöm hozzáment volna a barátnőjéhez, viszont amikor megtudta, hogy pontosan mit kell aláírnia, amikor elveszi a lányt, kihátrált. Még mindig együtt vannak, de kíváncsi lettem, hogy vajon mitől gondolta meg magát. Egyébként nem házasság párti, amúgy is csak a barátnője akarta az esküvőt. Mit írnak pontosan alá? Mi az ami ennyire komoly lehet? Nem árulta el, gondoltam hátha van valakinek ötlete.
Aki esetleg házas, annak gondolom megvan a papír, az tudna segíteni?
Házassági anyakönyvi kivonat tartalmazza, hogy XY és ZW (adatok) ezen és ezen a napon Magyarország ilyen és ilyen törvénye alapján házasságot kötöttek.
Dátum, anyakönyvvezető aláírása, pecsét.
Pl.
"
2 Kérdést teszek fel mindkettőtöknek kérem, hogy legőszintébb érzéseitek szerint egyértelmű,,igen”-nel vagy,,nem”-mel szíveskedjetek válaszolni. Kijelented-e.. menyasszony, hogy az itt jelenlévő vőlegényeddel,.. házasságot kötsz?.. (igen) Kijelented-e.. vőlegény, hogy az itt jelenlévő menyasszonyoddal,.. házasságot kötsz?.. (igen) Megállapítom, hogy…. és…. az egybehangzó “igen” kijelentésük alapján Magyarország családjogi törvénye értelmében házastársak.(férjezett nevek) Megkérlek Benneteket, hogy a szóban elhangzott akaratot a házassági lapon aláírásotokkal is erősítsétek meg. Először a feleség, majd a férj írja alá a bejegyzést. "
.
Ennyi.
A többi a szép köszöntő, útravaló.
A vőlegény nem akar jogilag elköteleződni.
A vagyonjogi dolgokat pedig házassági szerződésben lehet rögzíteni.
A házassági anyakönyvi kivonaton, amit alá kell írni, nincs rajta, nem értelmezi, hogy mit jelent a házasság. Szóval biztos nem a papírtól ijedt meg, hanem úgy egyébként szállt inába épp az utolsó pillanatban.
Egyébként leginkább attól szoktak megijedni, hogy vagyonközösséget jelent, azaz a házasság alatt szerzett bármilyen vagyon, így a munkabér vagy bármi másból jövő haszon vagy hitel is onnantól közös. Külön számlán lévő is. Kivételt ez az alól az képez (tipikusan ingatlan), amit bizonyíthatóan a házasság előtt szerzett, vagy alatta örökölt/ajándékba kapott egyenesági felmenőtől. És ha valamelyikük meghal, örökölnek egymástól annyiad részt, mint a gyerekeik (ha vannak/lesznek). De ha valamit másképp szeretnének, mint ez a "default beállítás" azt külön házassági vagyoni szerződésben lehet rögzíteni. Ezen kívül a házasságban született gyerekeknél a férjet vélelmezik automatikusan az apának, meg mondjuk kórházban, rendőrségen a házastárs fog számítani legközelebbi hozzátartozónak.
Itt leírják részletesen:
Okés, köszönöm, azt hittem, hogy van valami nagyon durva benne.
Szerintem inkább megijedt, mert amiket leírtatok, sokat jelentenek, nyilván nem írnám alá bárkivel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!