Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mennyire gyakori manapság,hogy egyáltalán nem veszik fel a férj nevét?
Tegnap felhozta párom,hogy milyen jó nevem lesz,ha Kovács-Kelemen Klaudia leszek (fiktív név). Meg,hogy amúgy ő is szívesen felvenné a nevem,de hát nem lehet. Mire mondtam,hogy tudtommal lehet...ekkor elhallgatott,mert gondolom így már nem venné fel a nevem :D
A lényeg,hogy amúgy én meg úgy gondolom csak 2 lehetősget fogadnék el:
1, megtartom teljesen a nevem
2, Teljesen felveszem a vezetéknevét tehát Kovács(férfi vezetéknév) Klaudia leszek.
Az a bajom a 2 vezetéknevessel,hogy iszonyú hosszú és nekem egyáltalán nem tetszik,de az sem ha xy-NÉ !
Szerintetek mennyire gyakori,ha megtartják a nők az eredeti nevüket? És az ,ha csak a vezetéknevet veszik fel? A párom vezetéknevével olyan nevem lenne,mint egy ismert embernek és őszintén az nagyon jól hangzik,különleges.
Másik kérdés,ha felvenném párom vezetéknevét onnatól a céges életben is szólni kell,hogy mostantól ez a nevem ,hogy kovács kaludia nem pedig kelemen?
Ha szétnézek a környezetemben, akkor a leggyakoribb manapság a kötőjeles verzió. Ez után következik a Yné Nagy Klaudia. Elvétve akad olyan, aki vagy egyáltalán nem veszi fel a nevét, vagy teljesen felveszi a férfi vezetéknevét.
A korábban divatos Kovács Sándorné verziókat pedig manapság gyakorlatilag csak az etnikum körében látom.
A saját véleményem:
1. A kötőjeles verzió nem rossz, ha passzolnak a vezetéknevek. Nálunk szerintem furcsa lenne és túl hosszú is.
2. A Nagyné Kovács Klaudia témával a -né miatt vannak ellenérzéseim, de ha a párom nagyon szeretné, hogy felvegyem a nevét, ezt a verziót választanám.
3. A Nagy Antalné verzió nekem maga a borzalom, mintha a teljes identitásom elveszne. Mintha nem önálló személyiség lennék, csak valami csatolmány. Ha valaki így mutatkozik be, rögtön az az első gondolatom, hogy "jó b.meg, a férjed nevét már tudom, de TÉGED ugyan hogy hívnak?"
4. Ha teljesen felveszi valaki a férj vezetéknevét (nagy Klaudiából Kovács Klaudia), az nekem megint azért nem szimpatikus, mert akkor a saját, egyébként szeretett és az évek alatt megszokott vezetéknevem elveszik. Nekem nagyon furcsa lenne, hogy 30 évig Nagy Klaudia vagyok, utána meg Kovács.
Szóval őszintén szólva, én nem nagyon szeretném felvenni a leendő férjem nevét. Ráadásul felesleges macera és egy rakás papírt át kell íratni. Ráadásul orvos vagyok, a pecsétemen is a lánykori nevem szerepel, nincs kedvem ezzel új köröket futni és feleslegesnek is érzem.
Ha a párom nagyon ragaszkodna, akkor az ő vezetéknevének függvényében vagy kötőjeles, vagy Kovácsné Nagy Klaudia verzió lenne. De örülnék, ha inkább nem ragaszkodna hozzá.
2, Orvosként megértem,hogy van egy ilyen szakami múltad amivel ismernek mások is és nem akarod felvenni a férfi nevét.
3, Végülis ebben még lehet én is benne lennék,hogy akkor mindketten,ettől ő sem zárkózik el ,szerintem benne lenne simán. Csak tényleg iszonyú hosszú lenne így a nevünk...szerintem nem túl szép .
A saját vezetéknevemet amúgy nem szeretem kifejezetten,sosem értették az emberek mikor kiejtettem plusz apámat nem szeretem....csak a megszokás miatt tartanám meg. A párom vezetéknevével meg nagyon szuper nevem lenne,mármint az jól hangzik.
Manapság én is rengeteg kötőjeleset látok leginkább úgy,hogy Kissné-Nagy Kladuia.
Azt hiszem nem is olyan régi statisztikában láttam, hogy ez a verzió a 2. leggyakoribb választás. Szóval semmi meglepő nincs ebben.
Az én ismerősi körömben minden verzióra van példa.
"Na, ennek látom értelmét, amikor a férfi is áldozatot hoz, nem csak a nő."
És ha nem jön össze, kinél lesz a szeretett gyereked? Milyen áldozat? A házassággal jelen berendezkedésben általánosságban a férfi több áldozatot hoz a nőnél, de legalább ugyan annyit.
Nekem 2 barátnőm azt mondta -né lenne, 2 kötőjelesen, velem együtt ketten meg nem vennénk fel.
Ha a férjed nevét veszed a sajátod helyére, az nekem olyan, mintha testvérek lennétek.
A kötőjeles abban az esetben tetszene, ha a férjem is felvenné a nevem, azonban nemsokára végzek a doktorival és úgy fura lenne felvennem, hogy dr Kovács-Kiss Bianka, a -né nem tetszik, így Kovácsné dr Kiss se lennék, így a legpraktikusabb megtartani a nevem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!