Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ha csak egy vegán lesz a meghívottak között, mi lehet a jó megoldás?
Tehát a következő van: A menyasszony tanúja egy barátnő, aki vegán. (Én nem tudom itt a fokozatokat, de ő annyira az, hogy semmi állati eredetűt nem eszik, tehát rántott sajt is kilőve, de még rántott gomba sem lehet neki, mert ugye a panírozáskor ott a tojás).
Na mármost, mivel kicsi (25 fős) ebéd lesz, (amúgy csak ebéd, utána süti, beszélgetés, tehát pár órás éttermi dolog csak), ezért én értelmetlen pénzkidobásnak tartom, hogy csak ezért legyen a vegyes tálak között vegán is. Mert ugye az ember már csak úgy van "összerakva", hogy akkor mindenki azt akarná, logikusan, mert arra kíváncsi. Tehát nem könnyű.
Arra gondoltam, hogy ő nem a vegyes tálakból venne (legfeljebb köretet venne csak), és neki külön egy tányéron diszkréten kihoznák minden felhajtás nélkül a kajáját, amit addig vele egyeztetve kitalálunk.
Amúgy a vegyes tálakon is lesz "nem hús" kaja is, pl. rántott sajt, ez nem is kérdés. De olyan komplett vegán kaját nem tennék azért oda úgy, hogy akkor a 25 főnek elvileg ugye jusson belőle, mert szerintem hülyeség lenne.
Ismétlem, csak ez az egy lányzó van, a többiek határozottan a hagyományos ételeket szeretik.
Mi a véleményetek?
Előttem már az okosságokat leírták (kivétel az utolsó), én csak erősíteném, hogy mindenképpen külön tányéron kínáljanak mindent. A vegánok pl. nem eszik meg azt a köretet vagy gombát, ami mellett hús van. Nem kell, hogy összeérjenek, elég ha csak egy tálon van.
Az étteremmel is egyeztess előtte, hogy mit tudnak nyújtani, habár legtöbbjük olyan béna ebben a témában. Pl volt olyan étterem, ahol nagy hanggal bevállalták a teljes vegán menüt, és kiderült (az ízéből és a szagából), hogy a húsos olajba sütöttek meg mindent. "ja, hát ők ezért nem fogják lecserélni az olajat"
Ha Budapesten van az eskövő, akkor ajánlom a Napfényes éttermet, ahonnan teljes menüt lehet rendelni, ott leves, torta és sütemény is van, ne csak egy tányér étel legyen neki (valakit meg kell bízni, hogy elhozza, mert úgy tudom, nincs kiszállítás). Ne csak egy tányér saláta legyen, végül is ő csak vegán, nem kecske!!
Igen, az ifjú párnak az a dolga, hogy minden vendégről egyformán gondoskodjon. Nagyon szép feladat.
Ilyenkor külön kiviszik, nincs ebben semmi. Voltam több esküvőn ahol pl a gluténmentes kaját vitték így ki külön vagy a tej-tojás mentest allergia, érzékenység miatt. Így jól lakott a diétán lévő és kb azt ette, amit a többiek, mert azért arra próbáltak figyelni, hogy pl a vegyestálon panírozott dolgok voltak meg szelet húsok ő is szelet húst kapott. (gluténérzékenységnél a keresztszennyeződés miatt nem játszott, hogy majd szed a közös tálról, mert ugye a szelet húshoz is használnak lisztet meg a paníros húson feküdt. Amit ő kapott külön konyhában csinálták, hogy még véletlenül se legyen köze liszthez.)
Szóval visszatérve a kérdésre, az 1 személyes csak neki felszolgált kajával semmi gond nincs, manapság nagyon gyakori a különféle érzékenységek miatt is. A kérdés inkább az, hogy az étterem tudja-e biztosítani ha nem, akkor engednek-e máshonnan hozott kaját. Pl vegán étteremből hoztok, ők meg max megmelegítik és felszolgálják. Dobozból enni azért gáz lenne.. :D
A hőst is fogyasztók is szívesen esznek mást is néha, szerintem nem rossz ötlet a vegyes tálra tenni pl. grill zöldségeket, sült zöldségtekercseket (pl. aszalt paradicsomos-bazsalikomos sült padlizsántekercsek), vega fasírtgolyókat stb.
A panírt bármely étterem el tudja készíteni tojás nélkül, vegán módra, ha csak ez a gondotok, kérdezzetek rá, hiszen ha szeretik a többiek is a hagyományos ételeket, így nyugodtan lehetne rántott karfiol, gomba is.
En ugy tudom,h a vegan mindent nyersen eszik. Csak novenyeket meg olajos magokat.
!!!! A legjobb,ha kikerdezitek az illetot. Kulonben kellemetlen lesz.
N
"En ugy tudom,h a vegan mindent nyersen eszik"
Nem, ez nem igaz, az már a vegánokon belül is egy külön csoport (nyers vegánok vagy nyersevők).
A vegán a vegetáriánustól alapban az különbözteti meg, hogy az utóbbi eszik olyan állati eredetű termékeket, amik nem járnak az állat levágásával: tojás, tejtermékek, míg a vegán kizárólag növényi alapú ételeket eszik, de azok lehetnek sütve (növényi olajban), grillezve, főzve.
Nem, a vegánok nem esznek mindent nyersen.
És amit valaki írt, hogy egy tálon nem lehet tálalni vegán és nemvegán ételt, az sem igaz. Ez egyszerű túlzás. Vannak ilyen finnyás emberek, de a 99% nem ilyen.
Persze ne úgy tálalják az ételt, hogy a zsíros csülök rálóg a grill zöldségre, de ha a rántotthús érintkezik a krumplival, az a világon senkit nem érdekel; vagy ha egy tálon vannak tálalva a dolgok úgy, hogy nem egymás hegyén-hátán vannak.
A sütőolajra sem finnyás a legtöbb vegán, nekem és sokaknak nincsenek olyan irreális elvárásai, hogy cseréljék le. Ha nem tetszik, nem fogyaszt az ember olyan helyen, de ezt követelni szerintem tirpákság.
CSak salátát ne, légyszi... az az, amitől minden vega/vegán kifut a világból, mikor salátával kínálják, mindenki más meg főtt ételt eszik...
Finom meg jó dolog a saláta, de nem állandóan azon élünk, mi is emberek vagyunk, ugyanúgy vágyunk normális, meleg ételre egy ebédnél...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!