Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Ti hogy vennétek fel a férjetek nevét ilyen esetben? Nagy dilemmában vagyok!
Fiktív neveket fogok használni! A női név mondjuk Sándor Zita a férfi neve Farkas László.
Nekem mindig a kötőjeles verzió tetszett, viszont Sándor vezetéknév megnehezíti ezt a dolgot... Farkas-Sándor Zita. Szerintetek ez így jól hangzik, hogy a vezetéknevem egy férfi keresztnév és úgy van hozzátoldva a Farkas. Vagy a kötőjeleset gondolnám, vagy hogy simán Farkas Zita legyek akkor. De akkor olyan mint ha tesók lennénk, sokan ezt mondják. Bár az is tetszik nekem. Mi a ti véleményetek?
Én is Farkas Zita lettem, senki nem nézett még tesóknak :)
Kötőjeles eszembe se jutott, mert a "gyári" vezetéknevem is és a felvett is viszonylag hosszú, meg a keresztnevem is, szóval az már nagyon sok lett volna :)
Né semmiképp, maradt ez, de nagyon szeretem így :)
Én Farkasné Sándor Zita lennék, így megvan mind a két név, a kötőjeles problémát kizártuk, meg a -né miatti tulajdonlást is. :)
De ha neked a kötőjeles tetszik, szerintem simán maradhat, max. első hallásra fognak megütközni rajta, de női névnél viszonylag gyorsan egyértelmű lesz, hogy nem te vagy Sándor. Meg hát most is ez a neved, kötőjel nélkül, ha eddig nem volt gond, ezután sem lesz.
A Kisbenedek és hasonló vezetéknevek szerintem cikisebbek, főleg azonos nem esetén. :)
Szerintem a Sándor-Farkas Zita tök jó lenne. (És gondolom, a magánhangzó torlódás a FarkasSándor között nincs jelen a valódi nevekben..? De mondjuk ebben a sorrendben nekem ígyis-úgyis zavaró.)
Egy pár dolog: Farkas Bertalanné ha akarnál sem lehetnél, ezt pár éve eltörölték szerencsére. Muszáj, hogy legyen egy rendes keresztneved. Úgyhogy maximum Farkas Bertalanné Sándor Zita lehetnél. Vagy Farkasné Sándor Zita.
A Facebookra pedig az About rész szerkesztésével oda tudod írni a leánykori nevedet zárójelbe, így továbbra is meg tudnak találni.
A testvéres dolog, mint sokan írták, a világ legnagyobb hülyesége :D
Ez a testvéres dolog szerintem is hülyeség. Amerikában a nők >90%-a egyszerűen felveszi a férje vezetéknevét házasságkötéskor. Ott nem divat a kötőjelezés sem, -né toldatot vagy hasonló megkülönböztetést pedig egyáltalán nem ismernek. Mégsem panaszkodnak az asszonyok, hogy a férjük húgának nézik őket.
Ettől függetlenül szerintem nyugodtan választhatod a Farkas-Sándor Zita változatot is, ha neked úgy általában a kötőjeles alak tetszik legjobban. Ha kimondásnál a Zitát hangsúlyozod, akkor nem lehet összekeverni, melyikek a vezetékneveid, és melyik a keresztneved. Leírva meg aztán végképp egyértelmű. De nekem szimpatikus a Farkas Zita változat is a fentebb kifejtettek miatt. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!