Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Én a húszas éveim majdnem középen járok és nem tartom öregesnek másoknál, habár a saját nevem el nem tudnám ilyen formában képzelni. Úgyhogy mégis valamilyen formában öregesnek tartom.
Én a férj vezetékneve + saját keresztnevem formát fogom felvenni, de a kötőjeles megoldás a kedvencem csak nálunk nagyon nem hangzana jól.
Értem, miért gondolják sokan "öregesnek". Azért persze, mert régen gyakorlatilag minden nő ilyen formában használta a nevét a házasságkötés után. Mármint vagy úgy, hogy Kovácsné X. Y., vagy még gyakrabban csak Kovács Istvánné egyszerűen. Az utóbbi mondjuk már tényleg szokatlan lenne, de az előbbi variációra rengeteg példát tudok az ismerőseim közül. És ők is mind huszonévesek, harmincévesek, mint én.
Nekem inkább csak azért vannak fenntartásaim a -né alakzatokkal kapcsolatosan, mert így már túl hosszú lesz a név sokszor. Pláne ha alapból két keresztneved van, esetleg neked vagy a férjednek még doktori fokozata is, akkor ez már tényleg okozhat gondot. Ha a hétköznapi beszédben nem is persze, de a hivatalos papírokra így mindenhol egy öt-hat tagból álló nevet írogathatsz folyton...
A kötőjeles verzióról nagyjából ugyanezt lehet elmondani. Ráadásul azt még gyors, szóbeli bemutatkozásnál sem lehet lerövidíteni úgy, hogy elhagyod a felét, és csak a születési nevedet mondod, a -né tag nélkül. Ezen felül ott még az is előfordulhat, hogy a két vezetéknév szorosan összekapcsolva egyszerűen nagyon rosszul, idétlenül hangzik.
Úgyhogy nekem jelenleg az a legszimpatikusabb, ahol a férj vezetéknevét veszed fel, és azt használod a saját keresztneveddel. Ez így általában rövid, könnyen megtanulható és megszokható, továbbá a kívülállók számára nem hangzik idétlenül, meg garantáltan ódivatúnak, "öregesnek" sem fog gondolni senki miatta. :)
Még szerencse, hogy lehet választani, egyik sem kötelező. :D
Egyébként az angoloknál, amerikaiaknál abszolút ez a divat ma is. Ott tízből kilenc nő simán felveszi a férje vezetéknevét, -né toldalékolás pedig egyáltalán nincs.
Ha a személyes véleményemet kérdezed: igen, szerintem kicsit öreges. Nemcsak a Kovács Istvánné, hanem a Kovácsné Kis Mária forma is.
Én megtartottam a lánykori nevem.
De persze mindenki úgy csinálja, ahogy neki jó. Ez tényleg annyira szubjektív, mindenkinek máshogy tetszik. Attól még, hogy én nem vettem fel semmilyen formában a férjem nevét, nem kattogok azon, hogy más meg fölvette, sőt: -né lett. Az ő dolga.
32/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!