Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Mit szólna a leendő férjem ha...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Mit szólna a leendő férjem ha nem az ő nevét kapná a gyermekünk?

Figyelt kérdés
A párommal már rég óta együtt vagyunk, szoktunk róla beszélni, hogy majd gyermekeink lesznek, de előtte mindenképp összeházasodunk majd(csak polgárit). Nos most olvastam, hogy már a polgári esküvőn meg kell mondani hogy a születendő gyermek kinek a nevét viselje. Nálunk úgy van, hogy a páromnak a hivatalos nevét senki nem használja, gyerekkora óta óta más nevet használ(családi okok), csak nem íratta át papíron. Én is a mostani nevén ismertem meg, nekem ő ez. Vajon mit szólna ha azt mondanám, hogy az én vezetéknevemet szeretném adni a leendő gyermekeinknek vagy ez önzőség? mert nem szeretném hogy a vezetéknevük nekem ne jelentsen semmit. Neki már van egy gyermeke korábbról, ő a régi nevét kapta. Szerintetek?
2010. ápr. 26. 16:16
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
71%

16:26 vagyok

Uramatyám!

Hogy ez MEKKORA egy nagy baromság!!!

És mi van, ha 5-10 év múlva születik majd gyerek és akkor már egészen másképp gondolják majd???...

Mekkora egy barom állat volt, aki ezt a törvényt kitalálta!... 8-[

2010. ápr. 26. 16:45
 12/22 anonim ***** válasza:
82%
szerintem félreérted, nem a keresztnevet kell lefixálni, hanem a leendő vezetéknevet!
2010. ápr. 26. 16:55
 13/22 anonim ***** válasza:
100%
Én úgy tudom, hogy nyilatkozni kell a leendő gyerekek vezetéknevéről az anyakönyvvezetőnél, de végleges döntést az első gyerek születésekor kell hozni, szóval a házasságkötés előtti nyilatkozatkor nem véglegesen fixálja ezt az ember. Az a lényeg, hogy a házasságból született összes gyereknek ugyanaz legyen a vezetékneve.
2010. ápr. 26. 17:01
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
Én előbb mindenképp rávenném,hogy változtassa meg a nevét arra amit használ most.Aztán úgy azt adnám neki.Amúgy meg adhatjátok kettőtök vezetéknevét is mondjuk Holló-Tóth Lívia
2010. ápr. 26. 17:13
 15/22 A kérdező kommentje:
köszi a válaszokat! Egyesektől bocs, hogy már ezen gondolkozom és utánanézek dolgoknak. Csak hivatalos ügyintézésnél használja a régi nevét. Azért gondolkoztam el rajta, mert még nem láttam olyan családot ahol az anya nevét kapta volna a gyerek, hacsak nincs apja.. És ha tegyük fel nem lenne zűr a nevével, akkor is választhatnánk az én nevem, elviekben (bár ugye ez nem egy matriarchális világ).
2010. ápr. 26. 19:00
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
Van egy ismerősöm /mérnök házaspár/ és mind a három fiuk az anya és az apa nevét kapta. Így: Tóth-Szabó Bence, stb. A Tóth az anya neve!
2010. ápr. 26. 19:42
 17/22 anonim ***** válasza:
100%

16:26 vagyok

"Uramatyám!

Hogy ez MEKKORA egy nagy baromság!!!

És mi van, ha 5-10 év múlva születik majd gyerek és akkor már egészen másképp gondolják majd???...

Mekkora egy barom állat volt, aki ezt a törvényt kitalálta!... 8-["

Te nagyon-nagyon buta vagy, ha nem érted meg tíz magyarázatból sem, hogy NEM a gyerek keresztnevét, hanem a VEZETÉKNEVÉT kell megmondani már a házasság előtt, mikor a pár bejelentkezik az anyakönyvvezetőhöz.

Tudod, van egy nagyszerű családjogi törvényünk, és abban az is benne van, hogy a házasságból születő gyerekeknek mind ugyanazt a vezetéknevet kell viselniük. További szigorítás, hogy ha a menyasszony az esküvőkor felveszi a férje vezetéknevét, akkor csak a fárj vezetéknevét kaphatja a gyerek.

Pl. Kiss István és Nagy Mária házasságot köt. A feleség neve Kissné Nagy Máriára változik. Ekkor a születendő gyerekek vezetékneve csak "Kiss" lehet. Ellenben ha a menyasszony nem veszi fel a leendő férj nevét, akkor a közös gyerekek vezetékneve közös megegyezés alapján lehet akár Nagy is, de Kiss is, illetve "Kiss-Nagy", vagy "Nagy-Kiss" is.

Sőt: ha a házastársak ún. közös házassági nevet viselnek, pl. Kiss-Nagy István és Kiss-Nagy Mária, akkor a születendő gyerekek vezetékneve kizárólag "Kiss-Nagy" lehet.

A bejelentkezés alkalmával ezért kell nyilatkozatot tenni a közös gyerekek vezetéknevéről. A rendszerváltás előtt a gyerekek csak az apjuk nevét kaphatták (kivéve, ha az anya nem volt férjnél, mert akkor az anya vezetéknevét kapta a gyerek), ez azonban most már nincs így. Éppen ezért kell nyilatkozatot is tenni.

Egyszóval jobban tennéd, ha megtanulnál különbséget tenni vezetéknév és keresztnév között, illetve megtanulnál olvasni, mielőtt melegebb éghajlatokra küldöd a törvényalkotókat.

2010. ápr. 26. 23:20
 18/22 anonim válasza:
Ezt minden képen vele kéne megbeszélned. Azt tudnod kell hogy a házasságkötéskor mind a kettőtök felveheti a másik nevét, és a gyermeketeknek is lehet bármelyikőtök vezetékneve vagy annak kombinációja
2010. ápr. 27. 14:14
 19/22 anonim ***** válasza:

Miért nem kérdezed meg tőle?

Egyébként ő is felveheti már a te neved. Vagy a kettőt kötőjellel, és ha nagyon akarjátok szerintem meg lehet változtatni is, magát a nevet pl. magyarosítás címén vagy ilyesmi.

2010. ápr. 27. 21:21
 20/22 anonim ***** válasza:

na, nekem 2 hét múlva lesz a polgárim, szóval képben vagyok. szóval az igaz, hogy az anyakönyvvezetőhöz való bejelentkezéskor meg kell adni a házasságkötés utáni nevet és a gyermekek vezetéknevét, de ezt meg lehet változtatni az első gyerek születéséig. a lényeg az, hogy az egy házasságból származó gyerekek ugyanazt a vezetéknevet kapják. a házassági nevet is bármikor meg lehet változtatni, de persze ejárás és pénzköteles.tehát ha valaki megunja h szabó jánosné legyen, simán visszaveheti akár a lánykori nevét is, miután megfizette az illetéket :)

a párom pl Kovács Béla, én meg Varga Anikó vagyok. Én Kovács-Varga Anikó leszek, és a gyerekeink is Kovács-Varga-ák lesznek, a férjem pedig marad Kovács Béla

2010. ápr. 27. 22:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!