Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Hogy értessem meg a vőlegényem...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hogy értessem meg a vőlegényemmel és a szüleivel, hogy nem szeretnék templomi esküvőt?

Figyelt kérdés

Nem keresztény vagyok, hanem zsidó. Nem mondom, hogy sokat járok zsinagógába, úgy egy hónapban párszor. Kóserül érkezem, amit tudnak, tiszteletben tartják, sosem tettek az orrom elé sertéspörköltet, az anyukája készít nekem néha kóser ételeket. Amiatt sem bántottak, hogy nem ünneplem a karácsonyt, húsvétot egyebeket. Amikor nekik van ünnep veszek nekik ajándékot, amikor zsidó ünnep van én kapok valamit. Ez ilyen megállapodás.

De nem is ez a lényeg..

A gond itt jön. El lettem jegyezve 3 év után, aminek nagyon örülök, csak azt szeretnék, hogy legyen katolikus esküvő is. Ezt én nem szeretném, semmi pénzért nem járnék katolikus hittanra és sosem keresztelkednék meg, amit a párom kezd felfogni, de a szülei nagyon erőltetik még mindig, mert az szép, jól mutatunk a fotókon stb. Tőlem ez olyan idegen. Mindig mondom a szüleinek, hogy értsék meg, ők a zsinagógába nem jönnének be, a vőlegényem nem akar betérni (rohadt hosszú folyamat egyébként is), szóval most egyenlőnek kéne lennünk, a polgári után is ugyanolyan lagzi lesz. Minden nap vitatkozom velük erről és nem képesek feldolgozni ezt. (Pedig a rokonai is tudják, nem is sértődtek meg soha, amikor nem mentem keresztelőkre, bérmálásokra stb.)

Az én anyukám azt mondja, jól teszem hogy nem hagyom magam, a nagy nap rólam szól és a páromról. Ha ő kezdi felfogni a helyzetet, hogy miatta sem térnék ki a zsidó vallásból, akkor nem érti miért erőltetik ennyire a szülei a katolikus összeadást.

Én is szeretnék zsinagógás esküvőt, de én nem azért mert sok lájk lesz a facebook-on és lehet a rongyot rázni az ismerősöknek, amiért a szülei akarják, hanem nekem ez fontos lenne. Csak én ezt elfogadtam, ő katolikus, ez nem fog így menni.

2016. aug. 4. 00:23
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
84%
Előttem már leírtak mindent..még annyit, hogy abból még lesznek bajok, ha nem tisztáztátok még a gyerek kérdését. Szerintem ezt azért előbb kellett volna, mint akár az esküvőt. :)
2016. aug. 4. 17:58
 12/23 anonim ***** válasza:

Hát figyelj csajszi tesó én azt mondom ,hogy legyen vallástól független esküvőtök mindenképpen.

"De megnyugtatásképpen mondtam nekik, hogy a születendő unokájuk zsidó lesz, mivel anyai ágon öröklődik. ","nem akar betérni (rohadt hosszú folyamat egyébként is)"

Attól függ ,hogy hol. Gondolom neológ vagy ,nem? ;)

Egyébként én is vallásos zsidó vagyok (nem-neológ ,se ortodox) ,de nekem az eddigi barátnőim mind keresztények voltak és nem-zsidó származásúak.

Mondjuk tőlem a házasság nagyon távol áll...

Na ,de dióhéjba:

Mindenképpen vallásfüggetlen lenne szerintem nektek a jó. ;)

Sok szerencsét! :)

2016. aug. 6. 23:16
 13/23 A kérdező kommentje:

Igen, neológ vagyok.

Még nincs eldöntve teljesen, de úgy néz ki, hogy csak polgári esküvőnk lesz, mert a párom zsinagógába nem jönne, én meg katolikus templomba. Persze anyós nagyon ki van akadva, hogy így mit mondanak majd a rokonai és nem akar a szakállas zsidó rokonaimmal találkozni de nem igazán érdekel.

A polgári a legjobb

Katolikusoknál csak "kifüstölnék" :D

2016. aug. 7. 13:02
 14/23 anonim ***** válasza:

Szakállas zsidó rokonok? :D

Amúgy vágom ,kivéve azt ,hogy "kifüstölnék". Ez alatt mit értesz? :DD

2016. aug. 7. 13:14
 15/23 A kérdező kommentje:

Van néhány ortodox zsidó rokonom és elég nagy szakállat növesztettek. Anyós mindig el van hűlve, hogy miért nem borotválják le, hogy lehet azzal élni, miért van a fejükön kippa/kalap. :"D

Úgy értem, hogy "kifüstölnék" hogy én nagyon nem szeretem a katolikus templomokat, ahol mindenhol szobrok és Jézus festmények vannak, emellett az eljövendő Messiásról hablatyolnak végig :D Teljesen nem érzem magáménak a kereszténységet. :D párszor voltam katolikus misén, de utána rohantam a rabbihoz egy Smá Jiszrael imáért :'D

2016. aug. 7. 18:02
 16/23 anonim ***** válasza:

Én ateistaként rengeteg templomi esküvőn, keresztelőn, de még egy buddhista szertartáson is részt vettem, anélkül hogy bármi rossz érzésem lett volna. Persze, amikor a katolikus esküvőn az volt a szöveg, hogy a két élet fonala egy körré áll össze, aminek mindkét végét (???) Isten fogja, akkor én is csak néztem, hogy mi van, de ettől függetlenül - bár a mese részét nem hittem el - képes voltam megérteni a példabeszédek üzenetetét. Meg eleve azért mentem el, mert tudtam, hogy a házaspárnak (gyereknek,stb.) fontos. A rokonság (mindkét oldalról) is igazán megtehetné hogy túlteszi magát a vallási különbségeken két szerelmes kedvéért.

Amúgy mielőtt hozzámennél mindenképpen beszéljétek meg a leendő gyerekeitek vallását, ne menj bele úgy a házasságba hogy tudod, hogy még hátra van egy nagy veszekedés!

2016. aug. 7. 18:51
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

#kérdező:

:DDD

Egyébként láttam már olyan haszidot aki borotválkozott persze betértről van szó és lubavitserről.

:DDD

Na ,azért ennyire nem vészes. Mondjuk én nyitott emberke vagyok és kíváncsiságból néztem már meg katolikus templomot. Engem a művészet lenyűgözőtt benne.

Zsinagógába sajnos nem járok ,mivel az irányzatomnak nincs Magyarországon zsinagógája (legközelebb Oroszországba van közösségi ház).

Egyébként egyet értek 16-ossal abba ,hogy nem lesz akkor semmi gond ,hogy ha egy keresztény be megy egy zsinagógába ,vagy egy zsidó egy templomba. ;)

2016. aug. 7. 19:06
 18/23 anonim ***** válasza:
*Nem betért ,helyesebb kifejezés a visszatért. Elnézést ,csak siettem.
2016. aug. 7. 19:08
 19/23 A kérdező kommentje:

Építészetileg semmi gond egy katolikus templommal, sőt szimbolikus is a településeknek, de a misék nagyon nem tetszenek. Inkább hallgatok egész életemben Smá Jiszraelt és Lecha Dodit :"D

Tegnap felhoztam a gyerek kérdést. (Még nem szeretnénk, majd 3-4 év múlva, mert az anyagiak nem adottak)

A párom azt mondta, hogyha "automatikusan" a zsidóságot örökölné és ha egy keresztelő sem jelentene túl sokat az esetében, mert a zsidók mindig "visszafogadják" akkor ezt nem akadályozza meg. Anyós pont meghallotta és majdnem szívrohamot kapott :'D

2016. aug. 7. 19:32
 20/23 A kérdező kommentje:

Gondoltam hogy visszatértet akarsz írni.

Nekem egyszer az egyik fiatalabbik ortodox rokonom kb 5 éve fogadott egy haverjával valami komolyabb dologban, amit elvesztett és le kellett vágnia a szakállát. Azóta megint van neki egy szép hosszú.

Szegényt alig ismerték fel :D

2016. aug. 7. 19:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!