Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért veszed/vetted fel a párod nevét? Ha nem vetted/veszed, annak mi az oka?
Én teljes verzióban nem venném fel a párom nevét (azaz nem lennék Kiss Józsefné), bár ő azt szeretné leginkább. Nekem a Kissné Nagy Mária verzió tetszik, mert azzal kifejezem azt is, hogy összetartozunk, de a sajátom is megmarad. :) Páromnak ez nagyon nem tetszik, mindenképpen azt szeretné, hogy a teljes nevét vegyem fel, ha már a sajátomat is meg akarom tartani, lehetek Kiss Józsefné Nagy Mária... de ez már borzasztó hosszú szerintem, úgyhogy ezt tutira megvétózom. :)
A kötőjeles verzió nekem nem tetszik, bár van olyan név, amivel jól hangzik. A férfit tuti nem kérném a kötőjeles felvételére, hacsak nem benne merül fel a dolog, és a leendő gyerek is simán kaphatná a férj nevét.
#33 Nem gondolnám, hogy gáz lenne. Szerintem az a normális, hogy közös döntés a dolog, elvégre kettőtökről van szó. (Hozzátéve a tényt is, hogy manapság ugyebár már a férfi is felveheti a nő nevét... Szerintem az ilyet igenis meg _kell_ beszélni.)
Jelen esetben, ha csak a nő névvállalásáról beszélünk, ugyanúgy nem tartom gáznak. Miért lenne az? Ahogy te is írtad, jólesik a párodnak, hogy felveszed a nevét, a kedvére teszel vele. Akkor miért ne kérdeznéd meg, mi az, ami tetszene neki? Nyilván dönteni nem ő fog, de nincs abban semmi rossz, ha van saját véleménye.
"Nagy Lászlóné Dr. Kiss Júlia Gréta"
Nem a gyerekeid fognak utálni, hanem te se fogod szerintem szeretni, főleg ha doktor (most mindegy milyen -jogi vagy orvos) leszel.
Én irodába dolgozom "imádom" mikor valakinek ilyen hosszú neve van :D :P bocsi
#36 PhD-s mérnök, nem tudom, ezt mért olyan lényeges. Nyilván azért szeretném így felvenni a nevét, mert nekem tetszik, sőt büszke vagyok rá.
Azért mondtam, hogy a gyerekeim fognak utálni, mert nekik kell sokszor leírni a nevem ("Anyja neve" rublika az űrlapokon, ugyebár). De persze ebben igaza volt a következő hozzászólónak, hogy nekik főleg csak a lánykorit kell. Az hogy valaki teljesen kívülállónak nem tetszik, valahogy nem tud zavarni.
én Nagyné Kis Julis lettem.
szerettem volna kifejezni, hogy férjhez mentem. a kötőjeles verziók sajnos az esetek többségében röhejesek, a saját vezetéknevemhez viszont ragaszkodtam. és a -né szép átvezetés a két név között.
annak nem örültem volna, ha ő veszi fel az én nevem (semmilyen formában), nekem az túl feminin.
Miért vettem fel? Rém egyszerű oka van. Tetszik a neve, és nem is olyan gyakori mint az enyém. Én legalábbis életem során nem találkoztam másik ugyanilyen vezetéknevű emberrel. Pedig nem extrém egyáltalán.
Szóval felvettem a férjem vezetéknevét kötőjellel a sajátom elé.
Miért kötőjeles? Egyrészt a né összes verziójától kiráz a hideg, szerintem borzalmas hangzása van, mintha valami toldaléka lennék a férjemnek. Szóval azt eleve kizártam, másrészt jól hangzanak egymás mellett. Ezért lett kötőjeles. Ha nem illett volna össze a 2 vezetéknév akkor csak szimplán vezetéknevet cseréltem volna. Még úgy sem lett volna olyan gyakori a nevem mint a leánykori.
A kötőjellel vigyázni kell, mert ha pl mindkét vezetéknév hosszú, nem illenek össze, nem hangzik jól, akkor nagy mellényúlás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!