Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért veszed/vetted fel a párod nevét? Ha nem vetted/veszed, annak mi az oka?
A szüleim öt évig életek külföldön, ahol Nagynét simán átfordították Mrs. Nagy-ra. Nincs ebből probléma.
Én az összetartozás szimbólumaként fel szeretném venni. Én legszívesebben a Nagyné Kiss Júlia felé hajlanék, de ha nagyon gyakori a vezetéknév, akkor még a keresztnevét is felveszem. Emellett doktorálni is szeretnék, és amúgy három nevem van, szóval Nagy Lászlóné Dr. Kiss Júlia Gréta. A gyerekeim utálni fognak. :D
A kötőjeleset nem szeretem, mert nem különböztethető meg attól, amikor valakinek eleve kötőjeles a neve (teszem azt mert az édesanyja kötőjelesen vette fel, meg a ygerekek is abban a családban).
Felvettem a férjem vezetéknevét. Azért döntöttem így, mert egyszerűen ez tetszett a legjobban. Szerintem szép, hogy egy családban mindenkinek ugyanaz a vezetékneve...anya, apa, gyerek.
Ezen kívül még a kötőjeles verzión gondolkodtam, de nem hangzott olyan jól és nekem félmegoldásnak tűnik.
Még a húszas éveimben úgy gondoltam, hogy felveszem a születési nevem elé a leendő férjem nevét valahogy így:
x-né yz.
Aztán minél jobban kitolódott annak az esélye, hogy férjhez megyek, mert nem úgy alakult az életem, hogy ez a húszas éveim elején bekövetkezzen, egyre kevésbé tudtam elszakadni a születési nevemtől, akkor jött a kötőjeles változat, ami jobban tetszett, és már nem akartam né lenni.
Most 30 fölött meg már úgy vagyok vele, hogy a kötőjeles változatot sem biztos, hogy felvenném, de ha mégis felvenném a párom nevét, akkor csak kötőjelesen. Túl régóta ismernek a születési nevemen, nagyon hozzám nőtt, így mindenképp megtartom akkor is, ha férjhez megyek.
Én annak vagyok a híve, hogy ha már egy család, akkor legyen mindenkinek ugyanaz a vezetékneve. Lényegtelen, hogy ki veszi fel a másik nevét.
Értelemszerűen felvettem a férjem nevét. Azért nem lett két vezetéknevünk, mert mindkettő olyan, amit nagyon magyarázni kell. Bőven elég egy nevet magyarázni.
Hosszú vezetéknevem van, plusz két keresztnevem, így is rohadt hosszú, nem kell még plusz egy név. A saját vezetéknevem nem cserélném le, szép név, nem a legritkább, de azért nem is mindennapos, szépen illik a keresztnevemhez. A párom vezetékneve meg elég gyakori.
A "Tóth Lajosné" formátum (most kitaláltam egy random példát) sose volt opció, az ilyen neveket sose értettem, ilyet nem akarnék semmiképp.
"Nagy Lászlóné Kiss Júlia nem túl hosszú?"
De igen, hosszú. Pláne, hogy nekem hosszabb a lánykori nevem alapból. Viszont nekem tetszenek a hosszú nevek, ezért nem zavar egyáltalán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!