Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Házassági szerződés. Mit...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Házassági szerződés. Mit gondoltok rola?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 5. 21:07
1 2 3 4
 21/33 anonim ***** válasza:

Nem csak azért kötünk házasságot, mert romantikus hangulatban vagyunk, és mert nagyon szeretjük egymást, és semmi nem választhat el minket egymástól. Hanem azért kötjük, mert tervezzük együtt leélni az életet, gyerekeket nevelni, vagyonközösséget hozunk létre, amiben persze, hogy közös minden, pl. amíg az egyik keresi a pénzt a másik a háztartást vezeti, tehát ugyanúgy dolgozik. De hiába életünk végéig tervezzük ezt, sajnos bármi történhet...

A házassági szerződés csak arra szolgál, hogy ha és amennyiben bármi történne (tegyük fel az egyik házastársról 10 év után kiderül, hogy sajnos egy örökletes betegeség kitör rajta, ami elmebajhoz vezet és tegyük fel a saját családjára veszélyessé válik - tudom, nagyon extrém, csak azért írom, mert tényleg bármi megtörténhet. A bontóper során minden korábbi és a házasság ideje alatt keletkezett vagyont számba vesznek és egyébként is csak azt kell felezni ami közben keletkezik (kivéve ha a szerződésben másként állapodnak meg).

A szerződés arra szolgál, hogy a "ne adj isten" válást és bontópert "könnyítse" meg. Ha nem készült szerződés, akkor lehet majd üvöltözni, hajat tépni, kiátkozni, " - ha nem adod oda a nagy értékű antik bútort, ékszereket, Tv-t, stb. De miért adnám oda, mikor magam vettem a házasság előtt ill. örököltem stb., hát bizonyítsd be" - jön a válasz.

Tehát tortúra. Ha előre megmondom, hogy ez az x értékű antik bútorgarnitúra kié volt, akkor nincs vita.

Laikus vagyok, de én így tudom... Ha valaki máshogy tudja, légyszi javítson ki.

2010. ápr. 7. 21:53
 22/33 anonim ***** válasza:
81%: Tévedés, mivel attól még, hogy nekem megvették ahelyett hogy öröklöm attól még nem marad az enyém. Apukám jogász ő mondta, hogy ha nem akarom elveszíteni akkr házassági szerződéssel házasodjak majd. Miért? Azért mert a tv. nem törödik vele hány évesen "vettem"., én vettem (más fizette) most az enyém DE ha férjhez megyek és nincs házassági szerződésem akkor közös és minimum a fele az övé (tehát el kell adnom, hogy a felét megkaphassa ő esetleg kifizetem neki a felét). Ezt annyiszor halottam már apámtól, hogy egy ügyvédnek is el tudnám magyarázni.
2010. ápr. 7. 22:33
 23/33 anonim ***** válasza:
Akkor még magyarázd el nekem légyszives. Ugyanis ami a házasság előtt a te tulajdonod volt, az a házasság tényétől sose lesz közös, az a tiéd marad és a váláskor sem feleződik. Ebben eléggé egyértelmű a jog, szóval légyszi, vezesd már le nekem valahonnan, hogy ami a házasság előtt az enyém volt, abból hogyan lesz közös tulajdon, ami a váláskor feleződik!
2010. ápr. 8. 08:24
 24/33 anonim ***** válasza:

[link]

Ide nagyon világosan le van írva, én csak a lényeget másolom ki:

"...a házastársak osztatlan közös tulajdona mindaz, amit a házassági életközösség ideje alatt akár együttesen, akár külön-külön szereztek, kivéve azt, ami valamelyik házastárs különvagyonához tartozik. Közös vagyon a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, (...)

A házastárs különvagyonához tartozik:

a) a házasságkötéskor megvolt vagyontárgy,

b) a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy,

c) a személyes használatra szolgáló és szokásos mértékű, illetőleg mennyiségű vagyontárgy,

d) a különvagyon értékén szerzett vagyontárgy.

Az a különvagyonhoz tartozó tárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, tizenötévi házassági együttélés után közös vagyonná válik..."

Bevallom, az általam idézett utolsó bekezdés nem világos számomra. Mi lesz 15 év után közös?

2010. ápr. 8. 12:17
 25/33 anonim ***** válasza:
47%

Mi az apósom házában élünk, ha elhalálozik a páromé lesz.

Erre a házra konkrétan nem tarthatok igényt, De ha addig rágom a fülét a páromnak, míg el nem adja, újat nem veszünk... Az a ház már közös vagyon lesz, amire már 50-50% "jogom" van. Kvázi válásnál kiforgathatom az örökségéből...

Ha a válás nem azért lesz, mert belátjuk, hiba volt összeházasodni, nem tudunk szépen elköszönni egymástól, akkor bizony az embrek fura szörnyekké változnak, és nagyon csúnya vége is lehet. Minden résztvevőjénak, ex házasoknak, gyerekeknek, és a vagyonkának(kinek a kisszék, kinek a kocsi...)

2010. ápr. 8. 13:36
 26/33 anonim ***** válasza:

81%: 15 év után minden ami mindenapos élethez kell közös. Tehát a lakás is hiszen nem az utcán éltek, a lakás a mindenapi élethez kell (vagy te tudnál dolgozni járni az utcáról? én nem tehát szükségem van rá).

Egyébként több esetben elperelték az örökölt vagy éppen már évek óta saját tulajdonban lévő lakást. Egyik megoldás az "Én fizetésmből is volt a felújítás", a másik az ha a másik félnek nincs hova mennie (akkor nem rakják ki és csak annyit tehetsz, hogy veszel neki másikat vagy kifizeted a lakásod árának felét, konkrétan ez apukám egy barátjával megtörtént, el kellet adnia a lakást és vett 2 másikat vagy soha nem szabadul meg a másiktól akinek nem volt sűrgős költözni.)

Másik lényeges, és már megtörtént eset. Megházasodsz majd lesz gyerek. Elváltok és a másikhoz itélik a gyereket de neki nincs hova mennie (nincs saját lakása, miért lenne veled élt), de neked van. Ezzel már egy ügyvéd elszedi tőled a lakást,mivel a másik nem tudd hova menni és a gyerekkel nem rakhatják utcára, nem kényszeríthetik albérletbe, ezért téged raknak ki a lakásodból és a volt párodnak jár a lakás (megismétlem EZ MEGTÖRTÉNT! A csaj megkapta a családi házat mert nincs lakása és hozzá itélték a 2 gyereket, a pasit kitették abból a házból ami előtte a szüleié volt, és még házassga előtt örökölte! Ezzel anno foglalkozott a tv, hogy ez lehetséges?? És azt mondték az ügyvédek: "Igen lehtséges." kérdezték hogyan? mondta "Nem volt házassági szerződésük.").

Nos én ezt tudom, és mivel ismertem olyat akitől elszedték az örök lakását éppen ezért én a lakásom megvédése érdekében biztos kötök ilyen szerződést (és másnak is ajánlom akinek van saját lakása). Ha szerencsétek van 15 év simán elmegy, a lakás a mindennapi élet része szal onnantól perelhető, ha vannak gyerekek szintén, ha vmiféle felujítást hajtotok végre akkor is (esetleg nagy kölcsönt vesztek fel, halottam már olyat, hogy arra hivatkozott, lenne pénze lakásra de az ő fizujából fizették a törlesztést a másikéból éltek és megitélték neki a lakás 50%-t! Hiszen gyakorlatilag fokozatosan megvette, pedig nem lakás vásárlásra volt a költsön csak felujításra.)

Viszont ha van házassági szerződésed, az azt jelenti, hogy aláírtátok, hogy ha elváltok akkor sem kéri azt ami a tied volt (akkor sem ha neki nem lesz hova mennie és van 2 gyerek akit ő fog nevelni). Ezt a szerződést, ha nem tudják érvényteleníteni, akkor megkerülhetetlen. A törvényben meg vannak kiskapuk, amit az ügyvédek megkerülnek ha kell.

2010. ápr. 8. 13:57
 27/33 anonim ***** válasza:

"a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép"

Berendezési és felszerelési tárgy!!!

Ez nem lakás, hát ne próbáld belemagyarázni, hogy a lakás berendezési tárgy, mert nehezen fog menni...

Ez a rész arról szól, hogy ha vittél egy mikót a házasságba (mosógép, hűtő, stb) és elromlott, helyette vettetek (közösen) újat, akkor az az új mikró (tv, hűtő, mosógép) 15 év után közössé válik, nem a különvagyonod. Mivel a felszerelési és berendezési tárgyak 15 év után elhasználódnak, én ezt jogosnak is tartom, hogy nem viszed el 15 év együttélés után az új mikrót, hogy ezt a te régi mikród helyett vettétek, ez neked jár.

2010. ápr. 8. 15:23
 28/33 anonim ***** válasza:
13:36-nak: az örökségből vett új ház csak akkor lesz 50-50%, ha így akarjátok. Egyébként a különvagyon árából vett lakás különvagyonnak számít. De ha kiadjátok albérletbe, a bérleti díj közös.
2010. ápr. 8. 22:35
 29/33 anonim ***** válasza:

Ráadásul a lakás nem válhat közössé amiatt sem, mert akkor a törvény 2 egymás követő bekezdése között ellentmondás keletkezne...

Én elhiszem, hogy megtörténtek azok az esetek, csak nem biztos, hogy minden részletet pontosan ismersz, pl. hogy mikor mi kinek a nevére kerül a házasság alatt. Mert onnantól már nem különvagyon. De ha a lakás az én nevemen van, azt ugyan el nem perli senki.

2010. ápr. 8. 22:40
 30/33 anonim ***** válasza:

Tegnapelőtt 21:53-as vagyok.

Ha valaki még mindig attól félne, hogy elveszíti az apukájától kapott lakását:

[link]

A szerződés azért jó, ha ti máshogy szeretnétek rendelkezni. Illetve, ha váltok, akkor a jogvitát simán el lehet dönteni ha feketén fehéren le van írva. Ha nem tudod bizonyítani, hogy valami a te különvagyonodba tartozik, akkor közösnek fogják tekinteni. Megjegyzem a vagyon a passzívákat is tartalmazza, tehát ha valaki le szeretné papirozni hogy semmi köze a leendő házastársa adósságaihoz, akkor pl. ezt is megteheti.

"

2010. ápr. 9. 23:11
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!