Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egy esküvő a vendégnek milyen nagy anyagi kiadásokból állhat?
Mármint, a legtöbb esküvős kérdésnél mindig jön valaki (gyakran többen), akik szidják az éppen aktuális kérdező ötletét, mert "egy esküvő amúgy is nagyon megterhelő anyagilag a vendégeknek, ne kelljen már ezzel is foglalkoznia", és társai.
Mégis, egy esküvőre milyen kiadásai vannak egy vendégnek? Max egy ajándék és a menyasszonytánc (ami nem kötelező), ez összesen megúszható 20 ezerből, de ha ügyes vagy többen adnak össze rá, akkor jelentősen kevesebből, vagy egyáltalán nem kötelező 10 ezer értékben adni ajándékot ÉS menyasszonytáncpénzt.
A legtöbb embernek van ruhája, öltönye, cipője, ha nincs, lehet venni olcsó pénzért nagyon jókat, én legutóbb 1000 ft-ért vásároltam nagyon szép ruhát (esküvőre), nem turiban, egyszerűen leárazás volt. És egy esküvőre általában elég időben szólnak ahhoz, hogy találkozzon az ember ilyen leárazásokkal, ha éppen szüksége van rá.
Ha utazni kell, nálunk eddig a társaságban mindig az ifjú pár fizette a lakhatást, vagy ha mégis nekünk kellett, akkor az elég olcsón megoldódott, kifejezetten úgy nézegettek. Egy éjszakára egy kollégiumban bárki elalszik, nem ördögtől való dolog az. Az utazás költségei lehetnének még esetleg sokba kerülők, de a legtöbb esküvő Magyarországon belül van, ha mondjuk Amerikában laknék és ott tartanám a lagzit, azok, akik szeretném, hogy ott legyenek de nem tudnak repülőjegyet venni (ami mondjuk 6 hónappal előbb azért még elég jó áron van), kifizetném nekik azt is.
Mégis, milyen kiadásai lehetnek a vendégeknek egy esküvőre, ami annyira borzasztóan megterhelő? Vendég voltam több esküvőn, sosem éreztem hogy az lenne, pedig nem állok valami csúcsszuperen anyagilag, csóró egyetemista diákként egy albérletben... Én csak pislogok, mikor ilyeneket olvasok, mint a fenti idézet. Elképzelem, hogy egy esküvő több millióba kerül általában, vagy ha nincs is lagzi, csak mondjuk állófogadás (voltam olyanon is), azért a hely bérlése meg a vendégek étkeztetése- az szerintem nem a vendég anyagi megterheléséről szól.
Köszönöm a felhomályosítást előre is :)
"Ez mind csak mentegetőzés. Szinte mindenkinek van olyan, amin tud visszafogni, ha akar. Nem kell 1 doboz cigit elszívni egy nap alatt, hanem beosztani 2 napra egy ideig. Nem kell a szomszédba is kocsival menni, hanem néhányszor gyalogolni és a benzinpénzt eltenni. Meg nem kell azonnal másik táskát venni, amikor elromlik a zipzár, hanem egy harapófogóval megjavítani."
Meg majd meg sajat magamon es a csaladomon fogok fillertb*szbi, azert mert valaki epp hazasodik..
"drágám, ma nem csokizol és nem eszel danette joghurtot, mert Bözsi nénédnek lagzija lesz, kell nekik ajándékra a pénz"
Nincs az az ember a foldon, aki elorebbhelyezne egy eskuvot a sajat gyerekenel. Te valami brutalis h.lye lehetsz vagy csak hazasodni keszulo, aki mar most szamolgatja menyit fog kapni
Valószínűleg már leírták előttem ezeket, nem olvastam el a kommenteket, szóval bocs, ha ismétlek dolgokat.
1. utazás - sok esetben a meghívott vendég lakhelyétől elég távol esik az esküvő helyszíne... az már elég húzós tud lenni mondjuk egy 1-2 gyerekes családnak, ha nincsen kocsijuk, és vonatozniuk kell, pláne ha még át is kell szállni vhol más tömegközlekedési járműre... de azért kocsival sem 2 fillér az ország egyik végéből a másikba átmenni
2. szállás - sztem illene a házasulandóknak felajánlani, hogy a messziről odacitált vendégek szállását fizessék, de ez nem így szokott történni. konkrétumok nélkül azt sem lehet tudni, az adott helyen milyen szállási lehetőségek vannak, ha a meghívottnak nincs ismerőse, aki befogadja... ahol van hostel vagy koli, az még a jobbik eset, gyakran lehet választani 2 vagy 3 drágább panzió közül, és nem mindig beszélnek le kedvezményes szállásárat a házasulandók
3. Ajándék - manapság már a legtöbben pénzt kérnek, vagy automatikusan pénzt kapnak, ha nem kérnek semmit (ebből hagyjuk ki azt, hogy van az adekvát Mici néni, aki ilyenkor látja a legjobb alkalmat arra, hogy a szekrényében 40 éve porosodó szocreál stílusú étkészlettől megszabaduljon). Ugye vannak írt-íratlan illemszabályok arra, hogy mennyit illik adni... valakik odáig is elmennek ugye, hogy vissza kell fizetni a kaját, és az lehet 10e Ft / fő is. Na ugye a magyar viszonyokat ismerve ez nem így működik azért, ált. családonként adnak 10-20e Ft-ot, sokszor még olyanok is, akik elig tudják összekaparni, de ne maradjanak szégyenben, mert vannak a leselkedő pletykálkodók, akik még a borítkos átadásnál is nézik, hogy ki mit adott... és akkor ne beszéljünk a közeli rokonokról, akiknek többet illik (mondom ezt úgy, hogy ezzel a gyakorlattal nem értek egyet, én nem is várnám el, hogy pénzeljenek a vendégek, de sajnos vannak, akik másképp gondolkodnak) - és ez az összeg még emelkedhet is, ha van menyasszonytánc, bolond menyasszony pénzkéregetése (igen, olvastam ilyet is).
4. Ruha, fodrász, smink - jó, ruhából nem mindig kell új, de azért történnek olyanok, hogy a meghívott kihízza, kifogyja... gyerekes családnál pláne, hiszen a gyerek az szokott nőni. Meg amúgy is amortizálódik a ruha, ha máshova is hordja az ember, előbb-utóbb ilyen eseményre vállalhatatlan, elhasznált lesz, főleg ha már eleve nem volt kifejezetten jó minőségű, és hát a magyarok többsége sajnos csak a kínaiban tud ilyen ruhát vásárolni magának (max. turiban), és az sem biztos, hogy az alakjára talál leértékelt holmit.
Azért esküvő előtt el szoktak menni fodrászhoz az emberek, még azok is, akiknek ápolt hajuk van... jó, talán inkább a nők, mert egy női frizurát azért több odafigyeléssel kell ápolni. Vannak olyanok is, akiknek nins pénzük fodrászra, szóval kb. muszáj elmenniük, ha nem akarják, hogy lenőtt, sprőd, tartás nélküli hajjal menjenek az esküvőre.
A smink az eléggé opcionális dolog... ha nagyon puccos az esküvő, és a vendég meg akarja adni a módját, de otthon nem szokott sminkelni, akkor gyakran még sminket is tetet fel magának sminkesnél, kozmetikusnál. Ha már kozmetikus... azért a nők többsége el szokott előtte menni arckezelésre, szőrtelenítésre stb., akkor is, ha pont abban az időszakban egyébként nem menne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!