Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Egy esküvő a vendégnek milyen nagy anyagi kiadásokból állhat?
Mármint, a legtöbb esküvős kérdésnél mindig jön valaki (gyakran többen), akik szidják az éppen aktuális kérdező ötletét, mert "egy esküvő amúgy is nagyon megterhelő anyagilag a vendégeknek, ne kelljen már ezzel is foglalkoznia", és társai.
Mégis, egy esküvőre milyen kiadásai vannak egy vendégnek? Max egy ajándék és a menyasszonytánc (ami nem kötelező), ez összesen megúszható 20 ezerből, de ha ügyes vagy többen adnak össze rá, akkor jelentősen kevesebből, vagy egyáltalán nem kötelező 10 ezer értékben adni ajándékot ÉS menyasszonytáncpénzt.
A legtöbb embernek van ruhája, öltönye, cipője, ha nincs, lehet venni olcsó pénzért nagyon jókat, én legutóbb 1000 ft-ért vásároltam nagyon szép ruhát (esküvőre), nem turiban, egyszerűen leárazás volt. És egy esküvőre általában elég időben szólnak ahhoz, hogy találkozzon az ember ilyen leárazásokkal, ha éppen szüksége van rá.
Ha utazni kell, nálunk eddig a társaságban mindig az ifjú pár fizette a lakhatást, vagy ha mégis nekünk kellett, akkor az elég olcsón megoldódott, kifejezetten úgy nézegettek. Egy éjszakára egy kollégiumban bárki elalszik, nem ördögtől való dolog az. Az utazás költségei lehetnének még esetleg sokba kerülők, de a legtöbb esküvő Magyarországon belül van, ha mondjuk Amerikában laknék és ott tartanám a lagzit, azok, akik szeretném, hogy ott legyenek de nem tudnak repülőjegyet venni (ami mondjuk 6 hónappal előbb azért még elég jó áron van), kifizetném nekik azt is.
Mégis, milyen kiadásai lehetnek a vendégeknek egy esküvőre, ami annyira borzasztóan megterhelő? Vendég voltam több esküvőn, sosem éreztem hogy az lenne, pedig nem állok valami csúcsszuperen anyagilag, csóró egyetemista diákként egy albérletben... Én csak pislogok, mikor ilyeneket olvasok, mint a fenti idézet. Elképzelem, hogy egy esküvő több millióba kerül általában, vagy ha nincs is lagzi, csak mondjuk állófogadás (voltam olyanon is), azért a hely bérlése meg a vendégek étkeztetése- az szerintem nem a vendég anyagi megterheléséről szól.
Köszönöm a felhomályosítást előre is :)
Hát milyen kiadások lehetnek:
1. az esküvő helyszínére kell utazni (úgy értem városba) ez helyzettől függően benzinbe, vagy busz/vonatjegybe kerül
2. ha a családnak nincs autója, akkor vagy valakihez be kell kuncsorognia magát, vagy autót bérelni, vagy megkérni egy ottani, esküvőre nem hivatalos, hogy vigye el egyik helyszínről a másikra (mert a legritkább esetben van csak 1 helyszínen minden), és este haza, amit persze nem várhat el senki sem ingyen
3. ha nem akarnak hajnalban fáradtan utazni, akkor szállás kell, persze ez is megoldható ingyen, ha van aki befogad, a lényeg a HA-n van
4. az egy dolog, hogy nászajándékpénz, meg menyasszonytánc. Ezen felül a legtöbb helyen szednek még mindenféle indokkal pénzt, a tortát vagy az aprósütit sem ingyen adják, de ha magad készíted az is pénzbe kerül
5. elnézve, hogy sokan milyen öltözékben jelennek meg esküvőkön, egyáltalán nem mondható, hogy mindenkinek van olyan ruhája, amit esküvőre felvehet. Tehát ruhára is fizetni kell.
Tavaly nyáron voltunk egy esküvőn. Mivel egyébként nem szoktunk járni, így nem volt semmilyen megfelelő öltözékünk. Ráadásul az ifjú pár elszúrta, nem kaptuk meg a meghívót, így csak akkor szereztünk tudomást a dologról, amikor ránk telefonáltak, hogy "ugye akkor nem felejtettétek el és jöttök?" Na ez az esküvő előtti nap délutánján volt.
Hóvége lévén alig volt már pénzünk, főleg hogy én is egyetemista vagyok és vizsgaidőszakban csak keveset tudtam dolgozni. Így csak azt vettük meg, ami nagyon szükséges.
Szóval a kiadásaink:
Nekem ruha 8000
Kistáska 2000
Páromnak öltönynadrág 10000 (öltönyt szerettünk volna, de az több mint kétszer annyiba került)
Páromnak ing 4000
Páromnak cipő 6000 (én felvettem egy fekete balerinát, nem alkalmi de reménykedtem, hogy senki nem azt fogja figyelni)
Ez így szumma 30 ezer, és ennél olcsóbban esélyünk se volt kihozni. Mivel hóvége volt, még ehhez is kölcsön kellett kérnünk.
Végül maradt 2 ezer forintunk, azt beadtuk a menyasszonytáncba. Elég ciki volt.
Szerintem kettőnknek alaphangon 20-at illett volna adni. Na akkor már ott tartunk, hogy 50 ezer. Ez konkrétan több, mint az egész havi kajapénzünk.
Most is megyünk nemsokára, a felállás hasonló, államvizsga után lesz. Csütörtökön levizsgázom, szombaton esküvő. Pénteken túlórázom, hogy júliusra is legyen valamennyi pénzünk.
A tavalyi ruhám sajnos már nem néz ki sehogy, így újat kell venni. A párom elhagyta az ingét, így az is kell. A tavalyi balerinám már nincs meg, csak egy nem túl elegáns sarum van, így most nekem kell cipő. Bár az az államvizsga miatt is kell majd, szóval akár ki is húzhatjuk.
Ha ezeket megvesszük, az kb. 15 ezer. Mivel ez a lagzi vidéken lesz, még 10 ezer csak az utazás. Megint ott tartunk, hogy 25 ezer, és akkor még kellene adni egy 20-ast. Az már 45.
Igazából az a fő gond, hogy az ismerőseink most vannak abban a korban, hogy eljegyzés, esküvő. Egyelőre úgy tűnik, hogy idén is megússzuk eggyel, de ha már 2-3 helyre kell mennie az embernek egy nyár alatt, az simán elviszi egy havi fizetését...
Nekem idén lesz az esküvőm, de meg is hívtak minket egy másikra. Ha nem lenne idén esküvőm és ezért nem kellene spórolnom, akkor én se érném be azzal, amit a szekrényben találok, ott rinyálnék a szekrény előtt, hogy nincs egy rohadt göncöm se, amit felvehetek és most hujjujuj, azonnal el kell mennem cipőt, meg ruhát, meg táskát, meg minden szrt venni. Érdekes módon, most, hogy eszem ágában sincs a pénzt az én nagy napomon kívül másra költeni, nem tudom eldönteni, hogy a szekrényemben lévő 2 szép nyári ruha közül melyiket vegyem fel és még örültem is, hogy alkalmam nyílik újra viselni őket, mert hétköznapra túlzás mind a kettő. - gondolom, ebben a saját magam felé szóló cinizmust mindenki megérti :)
Bezzeg az a 2 ruha tavaly is ott volt, amikor esküvőre hívtak, de akkor eszembe se jutott, hogy azt vegyem fel... Ezzel szerintem sokan így vannak. Ha valaki nem teheti meg, vagy nem akarja megtenni, hogy ilyenekre költse a pénzét, akkor könnyen talál B tervet. Ha nincs a szekrényben semmi, akkor meg vannak esetleg barátnők, barátok, akik adnak kölcsön. Nekem legalábbis nagyon szívesen adna ruhát bármelyik barátnőm, ha kérném. Ez a fajta anyagi teher többnyire az emberek exhibicionizmusából ered, nem pedig a szükség viszi rá őket arra, hogy ruhát vegyenek. Tudom, hogy van olyan is, aki tényleg meg van lőve ilyen téren, mert se pénz, se hasonló méretű rokon/barát, akitől kérni tudna ruhát.
A páromnak nincs öltönye, csak az, amit az esküvőre vettünk, de azt nyílván nem fogja felvenni a mi esküvőnk előtt máséra. Rá se akartunk még pluszban költeni, ezért kerestünk neki egy 3000 ft-ra leárazott cipőt, van egy szép, világos nadrágja, inget az apjától kért, amit a méretére igazítottam (nem vagyok varrónő, de kis kézügyességnál több nem kell egy ing derekának beszűkítéséhez). Kész is, neki is meg van a szettje. Nekem csak kistáskát kell kérnem egy barátnőmtől.
Ajándékot, táncpénzt nem adunk, megmondtuk a párnak, hogy fölösleges cserélgetni egymás között a pénzt, mert ők 3 hónap múlva amúgy is vissza hoznák a mi esküvőnkre. De ha adnánk, akkor is azért 20-30 ezer forintot bőven félre tudtunk volna tenni, hiszen január óta tudjuk, hogy lesz esküvőjük.
Értem én, hogy mindenki szeretné inkább magára költeni a pénzét és nem mások ajándékára szánni, de én speciel boldog vagyok, ha ajándékozhatok. Bennem jobb érzést kelt adni, mint kapni. Egyáltalán nem sajnálom, sőt egyébként nagyon is megtisztelőnek tartom, hogy ha valaki meghív az esküvőjére, ezért nagyon szívesen adok.
Ha szállást kéne foglalni és azt nekem kéne fizetni és ez nekem megterhelő lenne, akkor meg 1 éjszakát a kocsiban is kibírok, vagy nem iszok és 1-2 óra vezetést kibírok. Vagy másik megoldás, hogy bulizok hajnalig velük és az első busszal, vagy vonattal eljövök.
Azért én rákérdeztem volna, hogy vajon merre maradt az az ing :)
Milyen korban kell házasodni?
Te egyedül mész ezek szerint, diákként olcsón vonatozol és nagyobb összeget se vár el tőled senki. Ha az egész család megy, (nálunk két felnőtt, három gyerek) akkor mindenképp autóval, ami nem olcsó pl Bp-Kecskemét (ami nincs is messze) oda-vissza matricával 10 000. Ehhez jön az "ajándék", mivel öten megyünk illik legalább 50 000-et kipengetni - két ember fizujából.
Ruhám nekem mondjuk mindig van, ha nincs akkor túrok egy ezresért, de van akinek meg nincs; neadjisten varratnia kell (pl a barátnőm túl magas, a konfekció rövid neki). Gyerekek hajlamosak kinőni, felnőttek kihízni.
Ha csak Bp-en van, pláne ha a lagzira se kell mennünk, akkor tényleg nem kerül sokba (de akkor is viszünk ajándékot, szinte mindig képkeretet, kb 2-3000Ft és városon belül is megvan egy ezres a benzin sajnos).
De írod is: megúszható 20 000-ből - van akinek ez nagyon sok pénz, pláne ha egykorú a társaság és egy adott szezonban 4-5 esküvő követi egymást.
- utazás (benzin)
- ruha (megesik, hogy nincs, én pl. mindenből kifogytam, ezért kellett vennem nemrég egy új ruhát egy esküvőre)
- nászajándék (kb. annyi, mint amennyibe mi kerülhettünk a párnak)
- esetleg szállás
- esetleg koszorúslány ruha
Hát nem tudom. Én mint vendég SOHA nem gondoltam azt, hogy szállásoljanak el ingyen, mindig kifizettem. Itt a gyakorin hallottam ilyenről először, hogy a párnak kell állnia ezt (is). Ha koszorúslány voltam, azt is fizettem (igaz, nem volt megszabva előre szín/fazon).
Mindig örömmel mentem az esküvőre, mert én nem felesleges nyűgként éltem meg, hanem megtiszteltetésként, hogy az, aki engem meghív tart olyan fontosnak az életében, hogy vele együtt ünnepeljek ezen a napon. Egyszerűen nem értem ezeket az elvárásokat... Aki nyűgként éli meg, az ne menjen esküvőre... Lehet lepontozni, úgyis túl magas ez a 80%... :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!