Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szokas megkerdezni a meghivottakat arrol, hogy vegetarianusok vagy allergiasak valamire?
Kb. az emberek 15-20%-át tuti érinti valamilyen probléma: allergia valamelyik összetevőre, vegetáriánus vagy vegán életmód, cukorbetegség stb. Szerintem a vendéglátónak a szervezésen belül az is feladata, hogy gondoskodjon minden vendége ellátásáról. A hideg kiráz az olyan hozzáállástól (többször olvastam itt, a GYK-n is), hogy majd eszik köretet, aki nem eszik húst, ne az ő pénzén finnyáskodjon. :o
Szerintem tök jó dolog, hogy nektek eszetekbe jutott, az étteremnek is jár a piros pont a figyelmességér. :) A szülők még más világban jártak lagziba fiatal korukban, volt egy pörkölt tésztával meg töltött káposztával, nem volt általában ekkora választék. A cukorbetegséggel, koleszterinnel se nagyon törődtek az emberek, látszik is a várható életkor emelkedésén, mennyit javult a helyzet ez ügyben az utóbbi évtizedekben. Így az ő szempontjaik is érthetőek, de ne fogadd el, hogy a ti esküvőtökön is úgy kell lennie. :)
"Mindig van a menüben olyasmi, amit vegetáriánusok ehetnek. A mi esküvőnkön is volt. Egyszerűen alap."
Ez bizony így van, de az is biztos, hogy az éttermek 80%a
betudja az ilyen igényt azzal, hogy zöldségféléket paníroznak, és kisütnek abban az olajban, amiben a húst sütötték előtte, és feltálalják egy tálon a sülthúsokkal. Egy magára adó vegetáriánus ezekből nem eszik.
Nem szokás, de nagyon jó fényt vet a vendéglátókra, (mert hát ugye az ifjú pár ez esetben vendéglátó) ha a vendégeik étkezési szokásaihoz illesztik a kínálatot, akár személyre szabottan is.
Magam részéről a cukorbetegséget nem tartanám számon különösebben, mert egy rendesen betartott diéta esetén némi kilengés még nem okozhat problémát. És itt tényleg fennáll az, hogy tud válogatni olyanokból, amit megehet. Viszont az már szép gesztus, ha a desszertnél külön készül nekik valami. Családunk következő lakodalmán vendég lesz egy hölgy, aki glutén mentesen étkezik és ráadásul vegan. Neki természetesen külön főzünk (főzök)
Szerintem megoldható még 100 főnél is, igaz, komoly együttműködést igényel az étterem felszolgáló személyzetével és a konyhával. Szép feladat, és ne hagyd magadat lebeszélni róla.
26 és 21 válaszokat írtam, nem véletlenül írtam bele nem csak a cukorbetegséget, de a magas koleszterint is. Ha valaki éveken át tartja a koleszterines diétáját és elé raknak egy sültes tálat csupa zsírban tocsogó étellel, az igen csak bajban lesz, ha jól akar lakni, ahogy a cukorbeteg is hasonló esetben.
De fogadd el, hogy a vegetáriánus diétája is ugyanolyan komolyan veendő, ahogy látom, te is inkább válogatósként tekintesz ránk. :) Képzelj el egy összetevőt, amit nagyon utálsz, majd képzeld mellé, hogy az esküvőn, amin vendég vagy, az összes főételben és levesben benne van ez. :)) Na, ugye, nem olyan könnyű így nézve.
Szerintem alapvető, továbbra is azt mondom, hogy a vendéget azért hívom meg, hogy jól érezze magát. Ha zsidó, hozatok neki kóser ételt, ha muszlim, és az esküvő a ramadán idejére esik, megbeszélem a pincérekkel, hogy neki biztosítsanak később meleg, friss ételt. Ha vegetáriánus, vegán, ételallergiás, akkor legyen neki megfelelő menü. Legyen sovány hús és zöldségköret a magas vérnyomásúnak, legyen diabetikus édesség a cukorbetegnek stb. Egy esküvő mindenképpen milliós tétel, akkor ennyi férjen bele. Ez nem ingyenkonyha, ahol örülj, hogy kapsz valamit, hanem vendégvárás. :)
7 éve volt az esküvőnk,nem kérdezősködtünk ilyen dolgokról....
Ha valakinek ételallergiája van,jelezze,nyilvàn mindent megtennék hogy jól érezze magàt,mert nem tehet róla és tudom,hogy ez egy nagyon kellemetlen betegség.Viszontio vegetàriànusokkal és hasonlókkal,akik jó dolgukban nem tudnak mit kitalàlni,sosem foglalkoznék,egye azt amit normális ember,vagy maradjon éhen.
Nagyon sajnálnám, ha ez a pezsgő vita ezzel a negatív kicsengésű hozzászólással zárudna, mit 29-es volt kedves és hozzátett.
28-as hozzászólóval teljesen egyetértek: minden vendég kapja meg a személyre szóló figyelmet a vendéglátójától! Ez a vendéglátás lényege!
(gyűlölöm azt a gondolatot, "hogy ez a te napod, ne törődj semmivel, úgy csináld, ahogy neked jó"
Az igazság, hogy ez tényleg a Te napod, és mellesleg még felelős vagy kb. 30-200 ember jóltartásáért is, akik a Te örömödre és tiszteletedre gyűltek össze. Erre írtam, hogy ez szép feladat, és komoly dolog ennek megfelelni.
És ha hiszed, ha nem, kedves Kérdező, megéri a külön gondoskodás a vendégeidről, nagyon hálásak és meghatódottak lesznek, ha érzik, látják, hogy személyes figyelemmel vagy irántuk. Többek között ettől tud bensőségessé válni az esemény.
A cukorbetegség, mint diétás étrenddel való együttélés, számomra azért van kissé hátrébb, mert egy gyakorlott cukorbeteg (pl: én) az elé tálalt ételekből szemre ki tudja válogatni a számára MENNYISÉGBEN megfelelő szénhidrátot tartalmazó ételt. Ránéz, és tudja, hogy ebből ennyit, abból annyit ehetek ma, és kész. Max egy kis ráhagyás, a hangulat kedvéért:). És ebben nagy gyakorlata van, mert ezt teszi minden nap.
Ezért nem értem, hogy mi itt a probléma. Semmi! Önmérséklet! mint minden nap. (természetesen ez csak azokra vonatkozik, akik tényleg követeik és betartják a diétájukat, és nem azokra, akik csak társasági cukorbetegek, és közben mértéktelenül falnak bármit, bármikor, bárhol, és utána nagy hanggal mesélik, hogy tegnap is 12 volt a cukrom)
És ilyenkor jön a gesztus, hogy diabetikus sütemények és torta van a vacsora végén felszolgálva nekik. A koleszterin diéta szerintem ugyanebbe a kategóriába tartozik, és akkor még nem beszéltünk az epésekről..... és a köszvényesekről....na ugye, eddig már csak nem kellene eljutni, végülis ez egy lakodalom, nem pedig a II-es Bel. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!