Kezdőoldal » Ételek, italok » Vegetarianizmus » Vegánok/vegetáriánusok:...

Vegánok/vegetáriánusok: linkelnétek nekem cikkeket, ami tudományosan magyarázza el, hogy miért nem jó az állati eredetű termékek fogyasztása?

Figyelt kérdés

Elsősorban az érdekelne, hogy a hús miért nem jó, a tejtermékekkel tisztában vagyok. Kerestem erről szóló írásokat (Kína tanulmány, dr. Tarányi József írásait olvastam eddig), de ezekben mind vannak egymásból nem közvetlenül levezethető következtetések, sőt, utóbbinál egymásnak ellentmondó dolgok egy cikken belül, illetve felületesség.


Hiányolom például eddig mindenhonnan, hogy mi a helyzet akkor, ha más jellegű táplálékkal együtt fogyasztja valaki a húst, ezáltal megváltoztatva a felszívódásának atékonyságát, illetve az emberi szervezetre gyakorolt hatását.


Az etikai részre itt most nem vonatkozik a kérdés (annak ellenére, hogy nálam ez is benne van a dologban, és elítélem a nagyipari húsfeldolgozást, meg az egészet, amin emiatt az állatok keresztülmennek).


Engem az állati eredetű fehérjék egészségre gyakorolt hatásáról szóló tudományos cikkek érdekelnének, amiben elmagyarázzák, hogy mi történik a szervezetben, ha húst eszünk, különböző egyéb tápanyagokkal párosítva (pl. rizzsel, zöldséggel, stb.). Esetleg konkrét étrendről is szólnak, illetve, hogy akik a kutatásban részt vettek, miket, és milyen százalékban ettek a hús mellett.


Nem akarok agyatlanul követni semmilyen étrendet, sem húsosat, sem húsmenteset. Kérem, aki csak annyit tud hozzáfűzni, hogy ,,dehát kell a hús", vagy ,,dehát a hús nem jó", az nyisson magának külön kérdést. Engem konkrétumok érdekelnének, elsősorban az ezzel kapcsolatos tanulmányok.



#vegetarianizmus #vegán #húsmentes étrend
2015. ápr. 8. 14:04
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
2015. ápr. 8. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 A kérdező kommentje:

Köszi!


Bár arra még nem kaptam választ, hogy mi a helyzet a hús párosításával más ételekkel, pl. ha mondjuk csirkét eszik az ember rizzsel, ami megváltoztatja a hús felszívódásának hatékonyságát. Ha esetleg valaki erre is tud linkelni valamit, azt megköszönném!

2015. ápr. 8. 15:00
 3/12 anonim ***** válasza:
100%
Esetleg olvasd el a Kína tanulmányt még egyszer figyelmesen. Hogy mivel eszed az állati fehérjéket, zsírokat, az még nem teszi azokat egészségesebbé. A kutató leírja miért, és arra helyezi a hangsúlyt, hogy minél kevesebb tejet, tojást, húst fogyasszunk, és minél több növényi táplálékot stb. De ugyanaz a 200 gramm hús nem lesz csak azért "egészségesebb", ha mondjuk rizzsel eszed, és nem krumplival. A hangsúly azon van, hogy minél kisebb %-ban tartalmazza az étrendünk az állati eredetű dolgokat, és minél nagyobb %-ban a növényit.
2015. ápr. 8. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 A kérdező kommentje:

A Kína tanulmánnyal az a bajom, hogy az elején elmondja a korreláció fogalmát, aztán meg ő is ugyanúgy hibásan használja, és von le belőle következtetéseket. Nem derül ki az sem belőle, hogy az állati eredetű fehérje konkrétan mit takart a kínai alanyoknál. Oké, a kazeinről ott van a másik tanulmánya, na de a húsokkal mi a helyzet? Van egy rész a húsok zsírtartalmáról és a koleszterinszintről, ezt elég jól leírja, viszont az ezzel kapcsolatos adatokat összeköti magával az állati eredetű fehérjével merthogy a magas koleszterinszint és zsírbevitel ,,az állati fehérjék magas bevitelének az indikátora." Na ez nekem nem teljesen tiszta, hogy hol vannak a tanulmányban konkrét adatok erről, mivel azt sem tudjuk, hogy konkrétan milyen fajta húst fogyasztanak azok, akik rákban halnak meg. Mi a helyzet az alacsony zsírtartalmú húsokkal, mint pl. a csirke? Illetve mi a helyzet a tojás fehérjével? Oké a sárgája nem jó, az nagyon zsíros.


Aztán az étrendpárosítás nagyon is fontos, hiszen ugyanaz a hús, ami önmagában, vagy krumpli mellett rothadásnak indul az ember gyomrában, az rizs mellett nagyon jó arányban felszívódik. Akkor mi az, ami gyulladást okoz a testben ilyen esetben?

Oké, ott a húgysav, mondjuk azzal nem tudok, és nem is akarok vitatkozni.


Mindezek mellett én érzem, hogy nekem nem jó a hús, már rágni is utálom, és kerülöm, ahol tehetem. Érzem, hogy sokkal jobban esnek a gyümölcsök-zöldségek, magvak, minél frissebben. De még csak nemrég kezdtem (endokrinológus tanácsára), és szeretném rendesen megérteni, körbejárni, hogy ismerjem a biológiai hátterét. Még teljes mértékben kielégítő, következetes választ nem találtam.


Egyáltalán nem mindegy, hogy egy ételt mivel eszünk, amit az is mutat, hogy nyomhatom be nyakló nélkül a multivitamint, ha a vasat és a magnéziumot például nem jó együtt szedni, mert gátolják egymás felszívódását, ha viszont E vitaminnal szedem a Mg-ot, akkor azok segítik. Jó, ez lehet, nem a legjobb példa, mert egyik sem eleve káros, de ettől még a rizs és a csirke együtt segítik egymás felszívódását, a csirke jobban hasznosul, a fehér rizs pedig lassabban szívódik fel.


Na mindegy, lehet, hogy volt ilyenről is szó a könyvben, csak újra át kellene néznem, de nekem ilyesmi nem rémlik.

2015. ápr. 8. 16:47
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

"...Na ez nekem nem teljesen tiszta, hogy hol vannak a tanulmányban konkrét adatok erről, mivel azt sem tudjuk, hogy konkrétan milyen fajta húst fogyasztanak azok, akik rákban halnak meg. Mi a helyzet az alacsony zsírtartalmú húsokkal, mint pl. a csirke? Illetve mi a helyzet a tojás fehérjével?..."


Nem tesz kivételt, hogy melyik kevésbé, melyik jobban, szerinte minden állati eredetű táplálék fogyasztását a minimálisra kellene csökkentenünk, vagy akár teljesen elhagynunk.


"...Egyáltalán nem mindegy, hogy egy ételt mivel eszünk..."

Nem mindegy, de az, hogy az adott "köretek" milyen plusz hatással vannak az elfogyasztott állati eredetű táplálékra, az már egy másik téma. Úgy értem, ha húst, tejet, tojást viszel be a szervezetedbe, az a szerző szerint alapvetően nem jó. És a helyzeten nem JAVÍT (nem lesz egészségesebb), hogy mivel eszed, max. csak még rosszabb lesz, ha ahogy írtad is, pl. rothadni kezd a belekben, és plusz méreganyagok is termelődnek. De a szerző szerint (legalábbis az én értelmezésemben) bármilyen állat teje, tojása és húsa, tehát mindegyik állati eredetű táplálék megterheli a szervezetet, és "egyéni érzékenységtől", genetikától, valamint környezeti hatásoktól is függően (karcinogén anyagokkal való érintkezés stb.) fokozottan elősegítheti pl. a rák kialakulását, vagy a rákos sejtek növekedését. A növényi táplálékra pedig azt írja, hogy minél nagyobb %-ban van szerepel a táplálkozásunkban (minél többet frissen, hőkezelés nélkül), annál jobban képes a hatása lassítani, vagy akár meg is állítani a karcinogén anyagok okozta károkat.

Nem tudom tudományosan megfogalmazni, nekem ez jött le a könyvből, de persze én is tévedhetek. Nekem is el kéne olvasnom még egyszer nyugodtan, mert a könyv körbe járt a családban, én is kapkodva olvastam, mert mindig lenyúlta valaki.

A szerző maga a kutatásai óta vegán.

2015. ápr. 8. 18:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 anonim ***** válasza:
Az ilyen olyan tanulmányokon kívül érdekes lehet még ha a Földön élő különböző népcsoportok átlagos élettartamát és azok étrendjét összehasonlítod. Szerintem ez sokkal többet mond mint egy tudományos értekezés, hiszen élesben "tesztelődik" az emberi étrend. Szerintem a leghosszabb átlagéletkorra a hunzáknál jobbat nem fogsz találni és ők szinte vegánnak mondható étrenden élnek egész életükben. Az eszkimók a legrövidebb átlagéletkorral rengeted húst esznek. És vannak az olyanok mint mi is, a vegyes, de azért mindennapi húsfogyasztásunkkal valahol a kettő között. Számomra ez többet elmond akármilyen tudományos bizonygatásnál.
2015. ápr. 8. 20:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 lencsefőzelék ***** válasza:
100%

Ha már szóba kerültek a hunzák, hadd ajánljak egy könyvet: John Robbins: Százévesen egészségben. Részletesen elemzi az abházok, hunzák, vilcabambaiak és az okinawaiak étrendjét, életmódját. Ezek a leghosszabb átlagéletkorú népcsoportok.


Ez pedig egy cikk arról, hogy mi történik a gyomorban akkor, ha különböző ételeket fogyasztunk egyszerre:

[link]

A szerző (Weixl-Várhegyi László) több évtizede vega, érdemes rákeresni más cikkeire, ill. youtube-os előadásaira is.

2015. ápr. 9. 01:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 anonim ***** válasza:
70%
Tok jo valaszokat kaptal.en csak annyit fuznek hozza hogy olvass a savasodasrol a hus tekinteteben es annak kovetkezmenyeit a szervezetre.ha felborul a szervezeted ph-ja akkor elkezdi lebontani onmagat es ugy kezelni teged mintha "rothadnal" ezert olyan divatos ma a lugositas..amitba hus kiiktatasaval tudsz leghatekonyabban megvalositani
2015. ápr. 18. 23:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/12 gago77 ***** válasza:
100%

Nna, akkor en is ajanlok egy konyvet:


Dr. Neil Nedley - Döntő bizonyíték


Nem tudom, mennyi benne a tudomanyos magyarazat benne, mert meg nem olvastam ki, de nagyon jo ajanlasokat kaptam rola. Felmeresek eredmenyeit teszi kozze, pl hogy mennyivel no a kockazat pl rakos megbetegedesre, ha husos etrenden van valaki, stb. Allitolag ez ugyszolvan mar alapmu.

Amugy sajat velemenyem konkretan: az ember nem husevesre lett keszitve. A husevoknek rovid a belhosszusaguk, a novenyevoke es mindenevoke hosszu. Az embere hosszu.. Az ember megeheti a hust, ha nincs mas meg is kell, hogy egye, (pl jegkorszak), ez biztositja a fajfennmaradast, de alapvetoen novenyevo az emesztorendszere ezert a hust nehezen emeszti. Meg valami: sokan blamaljak, pedig pl en kiprobaltam es tok jol bevalt, ha nem eszem feherjet szenhidrattal (pl egy jo kis rantotthus+rizses koret:)), akkor sokkal kevesbe faradok el, kevesbe puffadok, nem almosodok el, jobban erzem magam. A tobb, mint ket fele feherje fogyasztasa pl hus, tojas, sajt egyutt, megintcsak nehez feladat ele allitja az emesztorendszert, de ezzel mar nem kiserleteztem, mert idokozben vegetarianus lettem :)

2015. ápr. 21. 10:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:
birlak gago :D
2015. ápr. 21. 12:32
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!