Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A menyasszonyom hallani sem akar a házassági szerződésről! Szerintetek pénzéhes? 30F
Szerinte önző vagyok, meg az esküvő után csak "mi" leszünk, meg követni kell a hagyományokat.
Amúgy sokkal többet keresek nála.
Nem tudok érdemben válaszolni a kérdésedre, mert kevés az infó.
Annyit tudtam meg, hogy jelenleg többet keresel nála, ő meg nem akar aláírni valamit, de ez még önmagában semmilyen következtetésre nem ad okot.
Attól függ, mi van benne.
A főnököm egyszer kifejtette, hogy ő csak úgy nősül, hogy leírják hogy 30-70% lesz váláskor, hiszen a nő nyilván elmegy szülni, aztán táppénzre a gyerekekkel, aztán ápolni az időseket - az ő szüleit is. Mert ez a nők dolga.
Ilyet nyilván sosem írnék alá.
A házassági szerződés elvével van baja, azaz semmit nem akar aláírni, vagy olyan feltételeket szabtál, amit nincs ember, aki aláírná? Mert nem mindegy ám! :)
Amit én házastársként elfogadnék egy szerződésben: a házasság előtti ingó és ingatlanvagyon különvagyon marad. Ennek megfelelően döntünk majd arról a házasság során, kinek a vagyontárgyára mennyit fordítunk. A szerződésben kikötném, milyen jellegű beruházások végzése változtatja meg ezt az állapotot. Ez alatt olyanokra gondolok, hogy ha viszek a házasságba egy egyszintes kis téglaházat, de aztán együtt ráépítünk egy másik szintet, akkor azt már nem érezném jogosnak egyedül vinni a váláskor, valami ellenszolgáltatást jogosnak éreznék a házastársam felé.
A másik fontos pont a gyerekvállalás kérdése. Csak abban az esetben vállalnám a közös vagyon jövedelemarányos elosztását, ha a gyerekkel egyenlő időt töltünk otthon. Azaz ha én keresek 200 ezret, ő pedig 400 ezret, lesz a váláskor 6 millió megtakarításunk, akkor ez esetben én 2 milliót vinnék, a férjem 4 milliót. Azonban ha végig nekem kell otthon maradnom a gyerekkel, mert ő nem akar áldozatot hozni, akkor ez a szerződésbe foglaltan azt jelentené, hogy a közösen gyűjtött vagyon válás esetén 50-50%.
A lényeg az, hogy a nyereség és az áldozatvállalás mértéke legyen egyforma. Ha mindketten gyereket akarunk, akkor mindkettőnk pénztárcája viselje ennek terhét. Ha ezt a férj otthonmaradással kiváltja, akkor korrekt a jövedelemarányos osztozás, egyébként nem.
Honnan tudjam, pénzéhes-e a menyasszonyod?
Hogy nem akar hallani róla, annak sok oka lehet:
- megalázó módon hoztad elő a dolgot
- megalázó feltételeket kéne aláírnia
- függetlenül az egész tartalmától elítéli a szerződést, mint lehetőséget
Az egész szerződésesdinek egyféleképp lehet kihúzni a méregfogát, ha a "szegényebbik" fél felajánlja. Én is így tettem, hiába keresünk most kb. egyformán, de ő örökségből hozzájutott egy lakáshoz és némi készpénzhez is. Én szívesen lefixálnám, hogy mindez az övé, hiszen semmi közöm hozzá. Viszont pl. zavarna, ha erőltetetten külön kasszán akarna lenni, mert amit a házasságkötés után közös erővel, egymás támogatásával szereztünk, az legyen közös, akkor is, ha pl. gyerekvállaláskor én "csak" az itthoni körülményeket teszem neki otthonossá, és a pénzt ő keresi. Így vagyunk egy család, ez a munkamegosztás, bár nyilván én is dolgozom, keresek, részt veszek a háztartás fenntartásában. De ugye lesz, amikor erre nincs módom, mert a KÖZÖS gyerek foglal le.
25 és 27
az örökségre és a házasság előtti vagyonra pont azért nem kell szerződés, mert ezeket a törvény megfelelően szabályozza!
Pont úgy, ahogy gondoljátok! Örökség mindig külön vagyon marad, akkor is ha házasság alatt örököl valaki. Akkor is, ha az örökölt ingatlant eladjátok és új tulajdont vesztek - az új tulajdon is külön vagyon marad (már az a része, amit abból a pénzből vettetek).
A felújítás is azonos. Ha a másik különvagyonát közösen felújítjátok, akkor az értéknövekedés már közös.
Ha egy 9 millás lakásból nyílászárócserével, fűtéskorszerűsítéssel 11 millás lakás lesz, akkor a lakás eladásakor a 2 millás különbözet fele jár a nem tulajdonos félnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!