Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek ezt tényleg nem illik a részemről? Kinek van most igaza nekem vagy a leendőbeli anyósomnak?
Az esküvőnk októberben lesz, nem szeretnénk olyan nagy felhajtást max 60 főre számítunk a párommal, a rokonság és 1-2 barát van csak meghívva. A problémám ott kezdődik hogy van pár rokonom a családban akik akarnak hozni plusz embereket is, pl. a 16 év körüli unokahúgom a pasiját... nem ismerem a fiú egy, kettő az egész családja meg van hívva szóval nem is lesz egyedül a lány. Azt találtam ki a nem kívánt emberekre hogy jöjjenek el nyugodtam csak mondjuk fizessenek be 10 ezret azok akik meghívják a plusz főket ami a kaját és a piát fedezi... Februárban születik a kisbabánk is, és 10-15 ezer is sok pénz fejenként ha van belőlük vagy 5-8 ilyen meghívott:/
Erre a variációmra a leendő anyósom rettentően húzta a száját... Megkért hogy írjam le ezt egy papírra és akkor majd kinyomtatva csatolva lesz a meghívóhoz. Ezen a levélen vagy 1 órát gondolkoztam hogy ne legyen se sértő se semmi gond... erre mire haza értem egy totál más szövegű levél várt rám pont olyan amit próbáltam elkerülni mikor írtam én. Mi a véleményetek erről? Én kicsit kiakadtam de nem mondtam inkább semmit...
Bocsi hogy hosszú lett, de így kerek a sztori.
Én ezt úgy oldottam meg, hogy aki számunkra nem éppen kívánt személy lett volna a lakodalmon (anyósom fűt - fát meghívta tudtunk kívül), annak küldtünk, adtunk egy meghívót azzal a felirattal, hogy Szeretettel meghívjuk X óra Y percekor tartandó POLGÁRI ÉS EGYHÁZI szertartásunkra.
Akiket a lakodalomra is hívtunk, azoknak a meghívóban természetesen ez jelezve lett a pontos címmel együtt.
65 fős volt a lakodalom, a szertartásra (mind a kettőre) közel 200 ember jött el. Anyósom megcsinálta a tutit .. :)
De, még jó, hogy "időben" (esküvő előtt 2 héttel) ez kiderült. Oké, 40 ezer forint volt a plusz költség a meghívókra, de legalább nem volt még kellemetlenebb a szitu, amikor enni is jöttek volna a fogalmam sincs ki Pistike és a családja!
A férjem közölte az anyjával, hogy kezdheti lemondani azokat, akiket ő hívott meg, de én ezt humánusabb megoldásnak találtam. Nem szerettem volna, ha anyósom totál hülyét csinál magából és megalázza magát (még jobban)!
A 65 főből nálunk is volt olyan rokon/barát, aki 1 hete járt Juliskával. Neki elmondtuk a meghívó átadásakor (esküvő előtt 3 hónappal), hogyha esetleg talál épp partnert magának, akkor sem tudjuk megvendégelni, mivel nem fér bele a költségbe, plusz hely sincs számára. Ezt mindenki tudomásul vette, senkinek sem volt ebből problémája.
Egy (volt) jó barátunk volt, aki az esküvő előtti éjszakán szedett össze egy d.gó partnert (csak ilyenekre vadászott) és a szertartás előtt 2 órával hívott fel engem telefonon, hogy ő elhozná magával a lakodalomba is. Mondtam neki, hogy kizárt. Se hely, se ételt nem számoltunk rá. Persze utóbbit meglehetett volna oldani, de az elveinkből nem adtunk. Ráadásul 1 napja se ismerte.. szóval azért kicsit vicces volt. Ő el sem jött az esküvőnkre, mert megsértődött, hogy az épp aktuális "barátnőjét" nem hozhatja el. Még ki se józanodott a násznép, már dobta is! :)
Mondjatok határozott nemet arra, akit nem akartok ott látni. Ez a ti esküvőtök, ti döntitek el, hogy kit akartok meghívni.
De amit kitaláltál, az nagy bunkóság lenne!
Amikor a mi esküvőnket szerveztük, első szabály az volt, hogy csak azok jöhetnek, akiket mindketten ismerünk. Akik 8 év alatt arra nem méltatták a páromat megismerjék, vagy engem megismerjenek, azoknak nincs helyük a lagzin. Itt most nem az unokahugi barátjára gondolok, hanem mondjuk másodunoka testvérre.
Mellesleg nagyon összetartó mindkét oldalon a rokonság, gyakran járunk össze, kívéve egy-két nagybácsit, nagynénit, őket nem is hívtuk meg.
A 17-18 éves korosztály barát/barátnőjét mi úgy rendeztük le, hogy a szülőket kérdeztük meg, hogy ők szeretnék-e hozni a lányuk/fiúk partnerét. Ők tudják, mennyire szoros a gyerekük párkapcsolata.
Volt, aki mondta, hogy igen, őt még a lagzi előtt meg is ismertük, akinek pedig pár hetes kapcsolata volt, ott mondták, hogy nem, mert még nem annyira komoly a dolog.
Így nem nekünk kellett nemet mondani, hanem a szülők rendezték le a gyerekekkel.
Már sikerült elrendeznem ezt a "vér-ciki" helyzetet. Mindenki aki plusz embert akart hozni elmondtam hogy szűkkörű lesz az esküvő mert nem fér bele sajnos a keretbe a plusz személyek elvendégelése. Nem tudjuk azt kijátszani hogy csak a szertartásokon vegyenek részt, mert templomit a párom nem szeretne. És a hotelben lesz az egész lebonyolítva, nem lesz külön házasságkötő terem. Akik meg vannak hívva szeretnénk is vendégül látni őket. Csak az unokahúgom barátja lett megengedve hogy mégis elhozza, mert közben kiderült hogy 5 éve együtt vannak már.
Köszönöm az összes választ, elsősorban a normálisabb hangvételű leveleket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!