Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Névváltoztatás: kötőjelesen, vagy szimplán? Aki lecserélte a vezetéknevét a férjéére, az nem bánta meg később? Nem hiányzika lánykori neve? Bővebben lent.
Dilemmában vagyok, hogy hogyan vegyem majd fel a férjem nevét. Külföldön lakunk, az esküvő Magyarországon volt/lesz (a polgárit már megtartottuk). A nevemet majd csak később szeretném megváltoztatni, mert az úti okmányokat csak hosszabb otthontartózkodás során tudnám lecserélni, de mindenképpen szeretném felvenni a férjem vezetéknevét valamilyen formában. A két lehetséges verzió példanevekkel (a szótagszám stimmel):
Lánykori név:
Kovács Nóra
Férj neve:
Horváth Gábor
Felvett név:
1. Horváth-Kovács Nóra
2. Horváth Nóra
A -né verzió egyrészt nem tetszik, másrészt itt nem értik, hogy az mi, ezért szóba sem jön. A dilemmám abból adódik, hogy szeretném megtartani a lánykori nevemet is részben, viszont itt kinn bonyolultabb lebetűzni, a férjem vezetéknevét rögtön megértik, ezért bár eredetileg a kötőjeles mellett gondolkodtam, most lehet, hogy mégsem az lesz.
Tudom, tudom, first world's problem, de voltak itt már ennél sokkal "komolyabb" kérdések is:) A válaszokat előre is köszönöm.
Az én férjem is külföldi, felvettem az ő vezetéknevét (példában: Hotváth Nóra)- attól nem alakult át a személyiségem, hogy a vezetéknevem megváltozott, én sem lettem más ember :)
A kinti életben könnyebbség lehet, ha a te nevedet állandóan betűzni kell- illetve a lánykori neved mindig a tied marad. :)
Én nem bántam meg még úgy sem, hogy mi itt élünk és a férjem vezetékneve nagyon különleges, bár betűzni könnyű, azért egyértelmű, hogy nem magyar.
Ez egyéni ízlés kérdése, szerintem szép az, ha a házasságban egy nő felveszi a férje nevét, így nem kell magyarázkodni a világon sehol, összetartoztok jogilag, családilag is- tudom, kicsit avítt ez egyeseknek, de nekünk így megfelel :)
szerintem egyszerűbb a vezetékneveket kicserélni, főleg külföld miatt. Ha itthon élnétek, azt mondanám hogy kötőjelesen vedd fel, de így nem.
Amúgy mi itthon élünk de ha pl nem illettek volna össze a vezetékneveink akkor én is csak a vezetékneveket cseréltem volna. A né verziótól kiráz a hideg, nem tetszik, és öreges is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!