Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » -né-s vagy kötőjeles verzió?...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

-né-s vagy kötőjeles verzió? Hogy vegyem fel a férjem nevét?

Figyelt kérdés
Mindkettő egyformán jól hangzik.
2014. febr. 12. 20:12
1 2 3 4 5
 21/41 anonim ***** válasza:
66%
Ez nagyon egyén- illetve névfüggő. Én a férjem vezetéknevét vettem fel a sajátom helyett, mert a keresztnevem is ritka, és a lánykori vezetéknevem is, így sose értették. Olyan jó,h mióta megváltozott, mindenki elsőre megérti, nem kell betűzgetni. De tetszenek a -né-s verziók is, a kötőjelesek is, ha érthetők és szépen hangzanak, dallamosak. Akkor nem tartom túl szerencsésnek ezeket, ha mindkét félnek hosszú, bonyolult vezetékneve van. De természetesen az érzelmi háttér miatt érthető ilyen esetekben is. Szerintem örüljünk,h már ennyi variáció közül lehet választani! Senkit nem szólnék le azért,h hogy vette fel, vagy nem vette fel a férje nevét. Pont olyan tapintatlan dolognak tartom, mint amikor vki arra tesz megjegyzést,h milyen nevet kapott a gyerek.
2014. febr. 12. 20:51
 22/41 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszaitokat!

Sajnos a családom, barátaim, ismerőseim között van olyan, aki megszólja a -nés és a kötőjeles verziót is, nekem meg mindegy majdnem. :)

2014. febr. 12. 21:02
 23/41 anonim ***** válasza:
79%
én -né-sen vettem volna, de nagyon ritka a családnevem, és ahhoz, hogy a közös gyerek az én nevem is megkaphassa, kötőjelesen kell, plusz a férjem Kovács, és azt kb. 10 éves koromtól tudtam, hogy Kovácsné sose akarok lenni (nálunk mindenki vagy Kovács, vagy az én vezetéknevemet viseli a családban). Így egyértelmű volt a kötőjeles.
2014. febr. 12. 21:51
 24/41 anonim ***** válasza:
51%

Én -né szeretnék lenni, nekem a kötőjeles nevek nem tetszenek, ráadásul eddig szinte mindenkinél azt hallottam, hogy sok a macera vele, mert nem értik egyből és el kell mindig mondani lassan, hogy "Kovács KÖTŐJEL Varga ..."

Nem a -nétől leszek jobb feleség, de miért a kötőjellel az lennék? Nem. Hát akkor meg, nem ettől függ. :))

2014. febr. 12. 21:57
 25/41 anonim ***** válasza:
66%
Én úgy vettem fel, hogy -né, plusz a teljes nevem (vezetéknév, keresztnév). Azon egyszerű oknál fogva, mert nekem ez a variáció tetszett a legjobban. :)
2014. febr. 12. 22:16
 26/41 anonim ***** válasza:
38%
Xné YZ lettem 2 éve, 27 évesen. Mindig így akartam, nem volt kérdés. Külföldön sincs vele probléma, mert nem érdekli őket, hogy mire végződik a vezetéknevem :) Szerintem így vedd fel, ha nem akarsz feltétlenül a divat után menni!
2014. febr. 12. 22:39
 27/41 anonim ***** válasza:
13%

Sehogy ne vedd fel

Regimodi dolog felesleges

2014. febr. 12. 23:27
 28/41 anonim ***** válasza:
69%

Én kötőjeles szerettem volna lenni, de amikor házasodtunk még nem lehetett. Így lettem -né, de nagyon nem szeretem, csak ha hivatalosan intézek valamit akkor használom, máskor csak a lánykori nevemet, a munkában is csak azt. A gyerekek viszont kötőjelesek lettek!

Válaszd azt, ami neked tetszik, te fogod viselni, jó esetben sokáig :)

2014. febr. 13. 07:10
 29/41 anonim ***** válasza:
44%
Ne akarj "né" lenni... Az olyan, mintha a tulajdona lennél a férjednek. Pl. Kovács Istvánné... De ha elhagyjuk azt a plusz "n" betűt.... máris Kovács Istváné leszel, mint a tegnap vett alsógatyája.......
2014. febr. 13. 07:26
 30/41 anonim ***** válasza:

Nekem is dilemmám volt pont ez a két verzió..

Végül mire eldöntöttem, hogy -né

Akkor a féjem mondta, hogy neki a kötőjeles jobban tetszik..

Csak azt nem értettem miért enm hamarabb mondta, megmentett volna a dilemmától...szerinte nem akart megfosztani attól, hogy én döntsek..

Aztán meglepődött, hogy mégis a neki tetszőt választottam, hiszen szerinte már döntöttem...

Én meg elmondtam, hogy annyira mindegy volt melyik, nekem, mert egyformán tetszett, hogy akkor legyen a ő neki tetsző, mert nála van részrehajlás..

Közben kiderült, hogy a -né váltotpzattal élnek még az országban, de a kötőjelessel egyelőre csak én:) /valószínűleg.. Ha valaki nincs a rendszerben:p/

2014. febr. 13. 09:27
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!