Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nagyon ideges vagyok! Légyszi mondjátok, hogy nem csak a belügyminiszteri verzió lehetséges?
Iszonyatosan felidegesítettem magam! Leírom a történetet:
Nagyon gyülölöm az elsö keresztnevem, szinte sosem írom le, vagy rövidítem, vagy egyszerüen ki sem írom, csak a másodikat. Nem tudom, szabályos-e de mindegy viszont a hivatalos dolgaimon mindenhol az elsö is fel van tüntetve sajnos... a minta kedvéért legyen mondjuk: Kiss Vilma Alexandra.
Pár hete férjhez mentem. A párom neve legyen pl. Tóth László. Mikor bejelentkeztünk, az anyakönyvvezetö kérdezte, hogy szeretném felvenni a házassági nevem. Direkt kihangsúlyoztam, hogy Tóth Alexandra. Tehát a férjem vezetéknevét az én második keresztnevemmel, a Vilma nélkül.
Erre meg mikor volt a polgári esküvö, hát nem odaírták a Vilmát is??!! Iszonyúan ideges lettem, szakadt rólam a víz, ráadásul csak ezt a keresztnevemet mondta, a másodikat nem, azt hittem ott menten kiugrom! A meghívottak, családtagok meg meg voltak döbbenve, hogy ki ez a lány... Ezt a nevet tényleg csak belügyminiszter törölheti el? Nincs más megoldás? Annyira reménykedtem, hogy most végre megszabadulok töle!!!:(:(
Szia! Névváltoztatási kérelem szükséges az első keresztnév elhagyásához. Az anyakönyvvezető meg egy... volt mert lehet kérni hogy mely néven szólítson házasságkötéskor. A névváltoztatási kérelemmel menj el az illetékes anyakönyvvezetőhöz, ott kitöltöd a szükséges okiratokat. Csak úgy elhagyni a nevet nem lehet, de ez így is van jól!
Fel fejjel! Egy anyakönyvvezető.
Szia!
Megértelek a problémáddal, de nyugodj meg. Neked nem mindegy, hogy ki engedélyezi a névváltozást, vagy névelhagyást? Neked nem kell ezért meglátogatnod a belügyminisztert. Felhívod telefonon az okmányirodátokat, és elmondod mit szeretnél. És kérsz egy időpontot is. Megkérdezed tőlük, hogy milyen okmányokra lesz szükséged? És a belügyminiszteri aláírás nem azért kell, hogy ijeszgessenek vele, hanem azért, hogy a te érdekedet védjék, mert vszinüleg a szül. anyakönyvi kivonatot is módosítani kell. Így legfentebb nem egy hónap alatt, hanem másfél alatt zajlik a dolog. Csak nyugodtan. De azért gondolj arra is, hogy hiába változtatod meg a neved hivatalosan, a magánéletben aki így ismert meg, így is fog hívni. Az, meg hogy milyen név van a hivatalos okmányban, engem pl nem is érdekel. Téged miért zavar ennyire?
köszi szépen a gyors és pontos válaszokat! Szóval ezért nem lehetett! Ezek szerint mindenképpen ki kell fizetnem azt a 10 ezer ft-ot. Nagyon nem örülök de ha másképp nem megy...
Nem igazán szeretném leírni mert nagyon utálom tényleg. Húgomnak van egy ilyen nevü ismeröse, és képtelen vagyok kimondani a nevét mivel eleve irtózom a névtöl. Kiskori csúfolódás nyomai valószínüleg.
És annyit még, hogy ha a leánykori nevem változtatom, akkor automatikusan változik a férjezett is? Vagy arra is külön kell beadni kérelmet?
Lehet nevet változtatni - pénzért. A házassági ingyenes, a kettőt nem lehet egyszerre. Amúgy simán használhatod a 2. keresztnevedet, ha az is benne van a személyidben. Pont olyan, mintha az elsőt használnád, a másodikat meg nem. Csak hivatalos iratokon kell az elsőt (is) írni.
A névváltoztatást meg kell indokolni, az indok viszont nem lehet az, hogy "nem tetszik".
Minden esetre elgondolkodtató, miért szabadulsz meg a vezeték- és keresztnevedtől is, amit születésedkor kaptál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!