Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Nagyon ideges vagyok! Légyszi...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Nagyon ideges vagyok! Légyszi mondjátok, hogy nem csak a belügyminiszteri verzió lehetséges?

Figyelt kérdés

Iszonyatosan felidegesítettem magam! Leírom a történetet:

Nagyon gyülölöm az elsö keresztnevem, szinte sosem írom le, vagy rövidítem, vagy egyszerüen ki sem írom, csak a másodikat. Nem tudom, szabályos-e de mindegy viszont a hivatalos dolgaimon mindenhol az elsö is fel van tüntetve sajnos... a minta kedvéért legyen mondjuk: Kiss Vilma Alexandra.

Pár hete férjhez mentem. A párom neve legyen pl. Tóth László. Mikor bejelentkeztünk, az anyakönyvvezetö kérdezte, hogy szeretném felvenni a házassági nevem. Direkt kihangsúlyoztam, hogy Tóth Alexandra. Tehát a férjem vezetéknevét az én második keresztnevemmel, a Vilma nélkül.

Erre meg mikor volt a polgári esküvö, hát nem odaírták a Vilmát is??!! Iszonyúan ideges lettem, szakadt rólam a víz, ráadásul csak ezt a keresztnevemet mondta, a másodikat nem, azt hittem ott menten kiugrom! A meghívottak, családtagok meg meg voltak döbbenve, hogy ki ez a lány... Ezt a nevet tényleg csak belügyminiszter törölheti el? Nincs más megoldás? Annyira reménykedtem, hogy most végre megszabadulok töle!!!:(:(

2010. aug. 15. 21:25
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
96%
Igen, mert a házassági név az más kategória, mint a szimpla névváltoztatás. A névváltoztatáshoz kell belügyminiszteri engedély, de ennek ez a szabályos formája, nem olyan, hogy na, hátha megengedik, hanem egyszerűen ők adnak rá engedélyt.
2010. aug. 15. 21:31
 2/16 anonim ***** válasza:
85%
Szerintem pusztán házasságkötéssel a keresztnevedet nem tudod megváltoztatni, ha eddig úgy volt a hivatalos papírjaidon. Azt külön kellett volna megváltoztatni. Vagy külön fel kellett volna hívni az anyakönyvvezető figyelmét a pontos tényállásra, és rákérdezni, hogy ez így kivitelezhető-e. Valószínűleg fel sem merült benne, hogy direkt el akarod hagyni az első keresztneved.
2010. aug. 15. 21:32
 3/16 anonim ***** válasza:
Megtudhatjuk mi az a név amit ennyire nem szeretsz?
2010. aug. 15. 21:33
 4/16 anonim ***** válasza:
75%

Szia! Névváltoztatási kérelem szükséges az első keresztnév elhagyásához. Az anyakönyvvezető meg egy... volt mert lehet kérni hogy mely néven szólítson házasságkötéskor. A névváltoztatási kérelemmel menj el az illetékes anyakönyvvezetőhöz, ott kitöltöd a szükséges okiratokat. Csak úgy elhagyni a nevet nem lehet, de ez így is van jól!

Fel fejjel! Egy anyakönyvvezető.

2010. aug. 15. 21:33
 5/16 anonim ***** válasza:
80%

Szia!

Megértelek a problémáddal, de nyugodj meg. Neked nem mindegy, hogy ki engedélyezi a névváltozást, vagy névelhagyást? Neked nem kell ezért meglátogatnod a belügyminisztert. Felhívod telefonon az okmányirodátokat, és elmondod mit szeretnél. És kérsz egy időpontot is. Megkérdezed tőlük, hogy milyen okmányokra lesz szükséged? És a belügyminiszteri aláírás nem azért kell, hogy ijeszgessenek vele, hanem azért, hogy a te érdekedet védjék, mert vszinüleg a szül. anyakönyvi kivonatot is módosítani kell. Így legfentebb nem egy hónap alatt, hanem másfél alatt zajlik a dolog. Csak nyugodtan. De azért gondolj arra is, hogy hiába változtatod meg a neved hivatalosan, a magánéletben aki így ismert meg, így is fog hívni. Az, meg hogy milyen név van a hivatalos okmányban, engem pl nem is érdekel. Téged miért zavar ennyire?

2010. aug. 15. 21:43
 6/16 A kérdező kommentje:

köszi szépen a gyors és pontos válaszokat! Szóval ezért nem lehetett! Ezek szerint mindenképpen ki kell fizetnem azt a 10 ezer ft-ot. Nagyon nem örülök de ha másképp nem megy...

Nem igazán szeretném leírni mert nagyon utálom tényleg. Húgomnak van egy ilyen nevü ismeröse, és képtelen vagyok kimondani a nevét mivel eleve irtózom a névtöl. Kiskori csúfolódás nyomai valószínüleg.

És annyit még, hogy ha a leánykori nevem változtatom, akkor automatikusan változik a férjezett is? Vagy arra is külön kell beadni kérelmet?

2010. aug. 15. 21:43
 7/16 A kérdező kommentje:
utolsónak: nekem mindegy lenne, csakhát sok idö meg sok pénz. Szeptembertöl meg itt lesz a pici lányom, és akkor az ö kivonatát is cserélni kell ha a nevem változik.
2010. aug. 15. 21:46
 8/16 anonim ***** válasza:
48%

Lehet nevet változtatni - pénzért. A házassági ingyenes, a kettőt nem lehet egyszerre. Amúgy simán használhatod a 2. keresztnevedet, ha az is benne van a személyidben. Pont olyan, mintha az elsőt használnád, a másodikat meg nem. Csak hivatalos iratokon kell az elsőt (is) írni.

A névváltoztatást meg kell indokolni, az indok viszont nem lehet az, hogy "nem tetszik".

Minden esetre elgondolkodtató, miért szabadulsz meg a vezeték- és keresztnevedtől is, amit születésedkor kaptál.

2010. aug. 15. 21:47
 9/16 A kérdező kommentje:
Csak az elsö keresztnevemet akarom eltöröltetni. A második marad mert mindenki így ismer. A vezetéknevem azért lett más mert férjhez mentem, nem akartam régimódian -né lenni, viszont a leánykorit sem akartam megtartani mintha nem történt volna semmi. Amúgy a vezetéknevemmel semmi bajom!
2010. aug. 15. 21:54
 10/16 anonim ***** válasza:
91%
Szia! Ismét anyakönyvvezető vagyok. A születési név változásval (pl. nagy vilma emma ) változik a férjezett neved is. Egy példa tehát szül.név.: nagy vilma emma, a férjezett név kiss vilma emma, változtatod a neved, eredmény nagy emma, így a férjezett neved kiss emma lesz. Teljes okmánycsere szükséges. Indokolásba bármit beírhatsz, de sokszor olvastam, hogy 'csak azért mert' indokot is. Próbáld megfogalmazni miért is bánt téged az a név. Pénz és idő kérdése az egész. ;)
2010. aug. 15. 21:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!