Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A párom azt szeretné, ha 'né lennék, de én nem. Hogyan beszéljem le?
Már évekkel ezelőtt, mielőtt eljegyzett volna mondtam egy beszélgetés során a páromnak, hogy ha egyszer férjhez megyek, el akarom tüntetni a vezetéknevem, és majd teljes egészében felveszem a férjemét ( az apámmal elég rossz a kapcsolatunk, és ezmiatt meggyűlöltem a vezetéknevem. viszont óriás veszekedést nem akarok, ezért nem veszem fel csak úgy az anyukám nevét).
Két keresztnevem van, úgyhogy ha 'né lennék, akkor már 4 név tagot kellene használnom ami sok, és a gyűlölt nevem is megmaradna. A párom viszont miután már megvolt az eljegyzés, közölte, hogy azt szeretné, ha 'né lennék, mert az jelzi, hogy férjezett vagyok... De én sosem akartam így hordani majd nevet.
Szóval hogyan tudom rábeszélni, hogy jó az én ötletem? A másik kemény dió pedig a családja lesz, mert ott mindenki úgy horjda a nevét, hogy a férj egész nevét vették fel.. Azt én viszont végképp nem fogom megtenni..
Ha normális a felfogása, akkor megérti, hogy nem akarod felvenni.
Te meg azt értsd meg, hogy egy fiúnak is rosszul tud esni, ha nem veszik fel a nevét.
23-as, de hát fel akarja venni a nevét!! Csak nem a Xné-s verzióban, de attól még ugyanúgy névfelvétel...
Kérdező, ez egy olyan dolog, amiben CSAK a te véleményed számít, hiszen te fogod azzal a névvel leélni az életed! Ha ezt nem hajlandó elfogadni, ott komoly gondok vannak. Esetleg más szempontból is próbál birtokló lenni?
"Felvenni a férj teljes nevét egy -né végződéssel az egyik leglealacsonyítóbb dolgok egyike a feleség számára. Ugyan ki vágyik arra (a szolgalelkűeket leszámítva), hogy eltűnjön a saját neve és csak egy kinövés legyen a férjéből? Röhej."
Komolyan, van, aki fennakad azon, hogy más hogy veszi fel a nevét?? :D Inkább ez a röhej.
24 éves vagyok (tehát nem két generációval följebb) és -né szeretnék lenni. Nem vagyok szolgalelkű (de látom az általánosítás nagyon megy egyeseknél). Ez egy hivatalos formája a névnek. Attól én még "Marika" maradok, hogy pár hivatalos okiratomon "Kovács Józsefné" leszek.. Angliában a házas nők hivatalos megszólítása "Mrs. Smith", Németországban meg "Frau Müller". Biztos ott is "szolgalelkű" mindenki, akiknek már nincs is teljes neve, csak egy "kinövés" a férjükből. :D
Amúgy a kérdésre válaszolva, sok helyen a férj vezetéknevének felvétele (tehát mikor Kiss Juliból Kovács Juli lesz) a teljesen megszokott. Határon túli magyarok körében tapasztaltam ezt, Erdélyben is, de Felvidéken is, mivel barátom onnan származik és már több generáció óta így viselik a nevüket a házas nők (bár ott a szabályok miatt nincs is teljes megfelelője a Kovács Józsefné formának, mivel kapna egy -ova-t a név végére..)
Szóval szerintem szép, hogy fel akarod így venni a férjed nevét, én bízom benne, hogy végül ő is örülni fog ennek, hiszen ez is jelzi, hogy innentől egy család vagytok.
"Faxa kis kapcsolat az, ahol a másiknak nincs beleszólása...."
Hogy ez mekkora hülyeség... A kapcsolat minőségének semmi köze ahhoz, hogy a nő felveszi a férje nevét - és hogy a férj ebbe beleszól e.
Szerintem a leendő férjnek az ég világon semmi beleszólása abba, hogy a felesége hogy veszi fel a nevét.
Nálunk a férjem pl mindig tudta hogy engem kiráz a hideg a né végződéstől, és a saját nevemet is meg akartam tartani. Így a kötőjeles verzió maradt amit szeretek, és szívesen viselek.
Nem azért vettem fel a nevét, hogy villogjak a házasságommal. És nem is azért hordok karikagyűrűt, hogy mások lássák. Hanem azért hogy én lássam a gyűrűt, én mondjam ki az új nevemet bemutatkozáskor. Nem érdekel mások véleménye.
A férjem, mivel normális ember, úgy gondolkodott ahogy én, hogy ez az én döntésem, és úgy veszem fel a nevét ahogy akarom.
Ez így normális.
És még valami kérdező.
Ha majd időpontot foglaltok az esküvőre , aki ezt intézi, tőled fogja megkérdezni milyen nevet akarsz viselni, és nem a férjedtől, hogy mit enged meg... nevetséges lenne....
27/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!