Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A párom azt szeretné, ha 'né lennék, de én nem. Hogyan beszéljem le?
Már évekkel ezelőtt, mielőtt eljegyzett volna mondtam egy beszélgetés során a páromnak, hogy ha egyszer férjhez megyek, el akarom tüntetni a vezetéknevem, és majd teljes egészében felveszem a férjemét ( az apámmal elég rossz a kapcsolatunk, és ezmiatt meggyűlöltem a vezetéknevem. viszont óriás veszekedést nem akarok, ezért nem veszem fel csak úgy az anyukám nevét).
Két keresztnevem van, úgyhogy ha 'né lennék, akkor már 4 név tagot kellene használnom ami sok, és a gyűlölt nevem is megmaradna. A párom viszont miután már megvolt az eljegyzés, közölte, hogy azt szeretné, ha 'né lennék, mert az jelzi, hogy férjezett vagyok... De én sosem akartam így hordani majd nevet.
Szóval hogyan tudom rábeszélni, hogy jó az én ötletem? A másik kemény dió pedig a családja lesz, mert ott mindenki úgy horjda a nevét, hogy a férj egész nevét vették fel.. Azt én viszont végképp nem fogom megtenni..
Nálunk egyik verzió a saját néven maradás volt, a másik a kötőjeles volt. Én a férjemet is megkérdeztem, hogy szeretne-e kötőjeles lenni, mert vagy mindketten vagy egyikünk sem.
Mondta, hogy nem, mert nem tetszik a vezetéknevem hangzása, meg hosszú lenne és iratokat sincs kedve cserélgetni.
Elfogadtuk egymást érveit és maradtunk saját néven, a kötőjelet megnyerte a születendő gyerek.
Szerintem is a névviselésben az utolsó szó azé, aki viselni fogja.
ha sima -né leszel, eltűnik az egész neved, állandóan kérdezgetni fogják, hogy akkor hogy szólítsanak. Amit írtak, hogy te fogod viselni, az igaz.
Már kissé idejétmúlt dolog, hogy így jelzi valaki, hogy férjezett, a férjed azt hiszi, ez megvéd valamitől? Hogy majd nem fognak kikezdeni veled? Szerintem derítsd ki, hogy valami birtoklási mánia nála ez, vagy miért akar -nét csinálni belőled? Később meg majd közli, hogy egy feleségnek így és így kellene viselkednie...jobb, ha úgy veszed fel a neved, ahogy te akarod, egy életen át viselned kell...
Azért az túlzás, hogy a Kis Zoltánné már kiment a divatból.Vidéken még a fiatalok is használják.Ha megkérdezik, hogy szólítsák, akkor megmondja a keresztnevét.Ennyi.Amúgy simán Kisnénak hívhatják,akik nem haverkodni akarnak vele, hanem hivatalos helyen,vagy orvosi rendelőben...stb.
Én 45 vagyok, én is ebben a formában viselem a nevem.Aki ismer, tudja a keresztnevem is, aki nem ,és érdekli, megkérdezi, ennyi.
A nyomtatványoknál,és máshol ahol adatok kellenek, nem véletlenül van "születési név, vagy leánykori név"....
Akinek az tetszik, hogy marad a régi neve, vagy a férje vezeték -és a saját keresztnevén szerepel,tegye azt...de akkor azt se kell megszólni, aki a hagyományost választja.
Én is utáltam a saját vezetéknevem, azért választottam ezt a fajtát.
Aki pedig Kis Ágnes lett mondjuk (Nagy Ágnes volt), az válás után jobb ,ha visszaveszi a saját nevét,szerintem, Egyik ismerősömet megszólták, hogy miért hordja még mindig így a nevét, már nem Kis ő, hanem Nagy....
Utolsó vagyok.Elfelejtettem írni,hogy 45 vagyok, 87 ben házasodtam,azért ez még nem "kettővel feljebb generáció",csak az újszülöttekhez képest legfeljebb:))
A facén pedig Kisné Ági néven szerepelek,hogy a keresztnevem is látszódjom, de a férjem neve is...így felismernek a régi osztálytársaim is, akik csak a k.nevem ismerik.
Neked kell a neveddel élni, ezért úgy vedd fel ahogy te szeretnéd.
Én nem vettem fel a férjem nevét, megtartottam a sajátom. Igaz így nem derül ki a nevemből, hogy férjnél vagyok, de számít ez? Pedig tetszik a neve, csak akkoriban elegem volt abból, hogy mindenki minél hosszabb nevet kreált magának, és -nék lettek, hogy tudassák a világgal, hogy ők bizony már elkeltek. Én nem akartam ilyen lenni. Nyugodtan pontozzatok le...
A teljes nevét még véletlenül sem venném fel, még fontolóra sem venném, mert az egész nevemet, személyemet tüntetné el a pl. Kiss Zoltánné forma. Viszont nem tetszik a pl. Kissné Szabó Evelin forma sem. Az egyetlen férjezett név forma ami tetszik az a Kiss Evelin forma. Férj vezetékneve + az én keresztnevem, mind a kettő.
És köszönöm mindenki válaszát, ha komolyabbra fordul helyzet, és dönteni kell, nem fogom hagyni senkitől, hogy befolyásoljanak a döntésemben, mert úgyis én fogom hordani, mert az én nevem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!