Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Élettársi kapcsolat vs....

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Élettársi kapcsolat vs. Házasság gyerekvállaláskor?

Figyelt kérdés
Babát várok,de nem tervezett volt,hiszen még csak élettársak vagyunk a párommal,először eljegyzés-esküvő és csak utána gyerek-gondoltuk eddig.....Most felborult az egész,és engem csak azért foglalkoztat egy esetleges polgári esküvő gondolata,hogy talán előnyösebb helyzet egy gyermek esetén (pl. most táppénzre megyek,és így nem tudom igényelni a családi adókedvezményt,amit a gyermek apja is megtehetne,de mivel nem vagyunk házasok,így az is kiesik...). Ilyen előnyökre gondoltam főleg.
2013. ápr. 10. 13:22
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
92%
Jogi szempontból házassággal van a gyerek és a te helyzeted biztositva, az élettársi kapcsolatnál sokkal több kockázatod van.
2013. ápr. 10. 13:26
 2/19 anonim ***** válasza:
100%

Mi is ezért házasodtunk hamarabb 1 évvel.

Ésszerűbb házasként gyereketvállalni.

2013. ápr. 10. 13:27
 3/19 anonim ***** válasza:
88%

tévedésben vagy a családi adókedvezmény akkor is igénybe veheti az apa ha nem vagytok házasok

egy nyilatkozatot kell kitölteni te lemondasz róla az apa javára vagy valamilyen módon megosztjátok egymás között

akkor érdemes összeházasodni a gyerek miatt ha pl nem közös a gyerek - mert csak ebben az esetben tudja mind a két fél igénybe venni

mivel első gyerek csak simán áttestálod az egészet az apára

am 3 gyerekkel egyedülálló vagyok (papíron) mert anyagilag így éri meg jobban, magasabb a csp, igényelhetek támogatást az önkormányzattól stb....

a párom veszi igénybe a családi AK-t mind a 3 gyerek után

mielőtt megszólnak miatta : albérletben élünk mert a bank elvette a lakásunkat :-( szal nem véletlen h amit lehet igénybe veszek, ok tudom csalás de ha nem tenném az utcára kerülnék a gyerekekkel !

házasság persze ha mind a ketten akarjátok akkor hajrá :-)

a biztonságot cáfolom - nem egy papírtól leszel biztonságban és nem attól lesz jogilag "rendezettebb" az életed

sőt válásnál sok esetben ha házasok voltak akkor az apát kisemmizik mert h fele fele

ellenben a élettársi kapcsoltnál szerzési arány van ami igazságosabb !

2013. ápr. 10. 13:43
 4/19 anonim ***** válasza:
100%

Mi élettársak voltunk már vagy 2 éve, amikor tervezetten jött a lányunk.

9 hónapos volt, amikor összeházasodtunk.

A születés előtt apasági nyilatkozatot persze kellett csináltatni, hiszen az élettársi kapcsolat konkrétan a gyerekkel kapcsolatban semmit sem ér!

2013. ápr. 10. 13:45
 5/19 anonim ***** válasza:
100%
Mi összeházasodtunk mielőtt gyerek vállaltunk, úgy voltunk vele így egyszerűbb. Hogy tényleg az e, azt nem tudom. De nem kellett apasági nyilatkozat, utána járás stb. Így egyszer elintéztük a házasságot, bementünk és kész, utána szerveztünk egy kis összejövetelt a szeretteinkkel. Kárunk nem lett belőle:) (templomi esküvő szóba sem jött, nem vagyunk vallásosak)
2013. ápr. 10. 14:02
 6/19 anonim ***** válasza:
100%
Most akkor a családi adókedvezmény hogy van?? Milyen nyilatkozat kell hozzá? És aki írta, hogy a házasság biztonságosabb, az leírná, hogy mire is gondolt?
2013. ápr. 10. 14:14
 7/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Nekünk semmi nem volt eltervezve, összeköltöztünk és jött a baba, de arra nem is gondoltunk, hogy emiatt össze kellene házasodni. Kedvezményeket mindenhogy igénybe lehet venni, csak nyilatkozni kell a munkahelyen ki kéri. Nekem is a párom veszi igénybe :), meg az apasági nyilatkozat sem egy nagy ügy, felveszik az adatokat és hogy a gyereknek mi lesz majd a családneve és a kórházi papírokhoz hozzá kell csatolni.

Most 15 hónapos a picink és őszre tervezzük az esküvőt, a lánykérés még tavaly megvolt (nagy meglepi volt, mert nem tudtam róla).

Egyébként semmiképp nem a papír számít, nem ezen fog múlni, hogy együtt maradtok-e. Én esküvő nélkül is vele lennék!

2013. ápr. 10. 14:38
 8/19 anonim ***** válasza:
100%

A családi adókedvezményt az a magánszemély jogosult, aki a családi pótlékra is, továbbá a várandós nő és a vele közös háztartásban élő házastársa, vagy ha bíróság által közös felügyelet van megállapítva.

Ez áll a kitöltési tájékoztatóban. eszerint nem jár az apának, ha nem házasok, vagy ha nincs bírói végzés a közös felügyeletről. Nem tudom, hogy a bejegyzett élettársi viszonyt ebben az esetben hogyan veszik...

De arra biztos nem jár, hogy de higgye mán el Mariska, hogy ez itten az én gyerekem!

2013. ápr. 10. 15:59
 9/19 anonim ***** válasza:

Élettárs majd csak megszületés után tudja az év végén visszaigényelni az adókedvezményt egyben.

Jogilag megszületés előtt a gyereknek nem biztosított így az apja, mint házasságban ezért nem veheti igénybe. Amikor megszületik megcsináljátok az apaságit, utána már ő is igényelheti.

2013. ápr. 10. 17:20
 10/19 anonim ***** válasza:

Mi nem terveztük a házasságot, a babát igen:) Most 8 hónapos a fiunk, és eddig semmilyen hátrányunk nem származott abból, hogy nem házasságban született. A terhesség 3. hónapjától kaptam a családi adókedvezményt, tehát biztos, hogy ahhoz nem kell házzasságban élned. Január óta pedig a párom igényli az adókedvezményt.

Hat hónapos terhes voltam, amikor egy szép, napos délután elsétáltunk a kerületben az okmányirodába, majd a gyámhivatalhoz, és megcsináltattuk az apasági nyilatkozatot. Az egész tényleg nem tartott sétával együtt egy óránál tovább, meg is voltam lepődve, hogy ilyen gyorsan ment az ügyintézés. Arra érdemes figyelni, hogy a baba születése előtt meg legyen az apasági, különben a kicsi az édesanyja vezetéknevét fogja kapni.Az apasági nyilatkozatban adjátok meg, hogy milyen vezetéknevet szeretnétek a gyereknek; mi pl. mindkettőnk vezetéknevét adtuk, kötőjelesen.

Összegezve: eddig még semmi hátrányát nem láttam annak, hogy nem vagyunk összeházasodva. Persze kit tudja, mit hoz a holnap:)

2013. ápr. 10. 19:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!