Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Divatos manapság még -né -nek lenni?
18. vagyok.
Azért is tartom még jónak a -né változatot, a már leírtakon kívül, mert mikor lesz gyerek, akkor szerintem csak jobban mutat, ha az egész családnak van egy úgymond közös neve
Kovács János, Kovácsné Kiss Barbara, Kovács Marika.
Szerintem a név is mutatja, hogy egy család. Csak jobb az előbbi, mint a Kovács János, Kiss Barbara, Kovács Marika.
Én is -né szeretén majd lenni, a Kovácsné Kiss Barbara variációban.
A körülöttem lévők közül szinte minden variáci előfordul. Van olyan aki a réges régi Kovács Józsefné alakot választotta, van aki Kovács Józsefné Kiss Barbara, van aki Kovács Barbara alakot. Van aki Kovács-Kis Barbara alakban, sőt van egy pár akik mind a ketten felvették egymás nevét a férj és a feleség is kötőjelesen.
Én azt gondolom, aki felveszi a férje nevét,olyan minthja a testvére lenne, a kötőjeles sem jelöli egyértelműen a köztük lévő viszonyt, és retentő hosszú családnevük lesz.
Szóval ha nem is divatos ma -né nek lenni, de szerintem a legjobb választás
22-es: nem szebb a Kovács János, Kiss Barbara, Kovács-Kiss Marika? Ott legalább látszik, hogy két családból jött létre az egy család, nem egy folytatódik a másik eltűnésével.
(tudom, most jön az elkerülhetetlen "de az unoka meg Kovács-Kiss-Szabó-Nagy lesz?" /ásít)
Érdekes, hogy a -né tábor van nagy többségben, mégis ha megnézzük az ő válaszaikat pontozták le nagyon.
A másik tábor amelyik abszolút kisebbségben van, pedig valahogy fel lett pontozva.
Na ezt tartom gáznak nagyon. Csak azért pontozzák le a többség véleményét, mert így azt hiszi az a néhány aki lepontozza, hogy az övé népszerűbb lesz.
Pedig a -né tábor képviseli a többséget, a vak is látja.
Amúgy meg nagyon nem jelenti azt a -né formula, hogy a férj tulajdona, birtoka vagy ilyesmi.
És aki nem veszi fel a férje nevét vagy ne -né-ként lehet, hogy annak a férje fog vele tulajdonként bánni. Na akkor mi lesz? Sebaj, nem vagyok -né és így már nem is zavar?
Meg valaki írta, hogy akkor miért nem veszi fel mindkettő egymás nevét kötőjellel, meg, hogy a férfiak a nevükben miért nem fejezik ki az összetartozást.
Kicsit már eltúlzod, nem? Vagy inkább nagyon.
Oké az egyenjogúság, de azt nem fogom soha megérteni, hogy egyes ultrafeministák (vagy nem tudom minek nevezzem) miért gondolják, hogy hülyeségeken kell pörögni és mindent kritizálni, megkérdőjelezni, mert akkor majd egyenjogúság lesz. Közben meg köze nincs a témához.
Ja és ami még talán szemet szúrhatna, hogy sok -né párti írta, hogy ő -né párti, de mindenki csinálja ahogy akarja, neki így tetszik, másiknak úgy, stb...
Aztán meg őket lepontozták.
Miért? Ennél toleránsabb álláspont nem lehet. Én így csinálom, de ha más nem így akarja, csinálja ahogy neki tetszik.
Na látjátok! Itt jön ki az, hogy addig jó a véleményszabadság amíg az enyémmel összevág az adott vélemény.
Na én ezt tartom gáznak.
Amikor az ő véleményüket kritizálja bárki, akkor meg mindjárt azt hiszik, hogy rájuk akarnak erőltetni más álláspontot.
22. vagyok.
A Kovács János, Kovácsné Kiss Barbara, Kovács Marika verzióban is teljesen látszik, hogy kettő család olvadt össze. Szerintem.
Engem nem érdekel mi a divat , de különösen örülök hogy lehet kötőjelesen felvenni. Nekem így tetszik ,felvállalom és marad is a nevem.
Né nem szerettem volna lenni,mert csak vezetéknevével nem az igazi , ha az egész névhez jön ha né akkor nagyon nagyon hosszú 6 tag !!! nem valami szapanopera szereplő vagyok :)))
Bár gondolkoztam ezen ,könnyű dolgom van tetszik a férjem neve.De nem szeretnék Kiss vagy Nagy lenni ,sem nem Szabó -nem bántásbólés biztos van még sok vezeték név amit inkább kihagynék,bármennyire is szeretem a férjem ,kell hogy a nevet magaménak érezzem.
Nekem így kötőjelesen az igazi.
Azt is tiszteletben tartom ha valaki máshogy veszi fel.A né tud szép csengő lenni.
Azt viszont nem értem ha a férj vezetéknevét sajátjaként veszik fel.De az Ő dolga,Én soha nem tenném.Nem a húga vagyok,és nem dobom el a korábbi életem sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!