Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Miért van mostanában minden...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Miért van mostanában minden nő ellene annak, hogy felvegye házasság után a férje nevét?

Figyelt kérdés

Nem kötőjeles és nem a -né végződésű alakra gondolok, hanem a sima férj vezetéknév+feleség keresztnévre.

Itt minden egyes ezzel kapcsolatos kérdésnél azt látom, hogy le van szólva az, aki erre változtatja a nevét.

Lehet régimódi vagyok, de nekem annyira természetes, hogy felveszem majd a párom nevét.

2012. szept. 29. 15:33
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
100%

Te teljesen tévhitben élsz!

A férj vezetékneve + feleség keresztneve forma ellen soha nem volt senki!

Régebben annyira nem volt a köztudatban, hogy sokan talán nem is tudtak róla, hogy így is lehetett volna.

Mostanában terjedt el, az utóbbi 10-15 évben.

Tehát mostanában nem hogy nincsenek ellene az emberek ennek a formának, hanem ellenkezőleg, elfogadottá vált.

2012. szept. 29. 16:02
 12/34 anonim ***** válasza:
71%

Én nagyon szeretem a vezetéknevem, elég ritka is, ráadásul a mi családunkban (mivel nincs fiú) nem öröklődik tovább. Így én mindenképp meg fogom tartani.

Ráadásul, nekem ez a vezetéknév+ keresztnév azért sem tetszett sosem, mert nem érezni rajta hogy milyen rokonság van köztetek. Persze aki fontos, az tudni fogja, hogy a férjed és nem a testvéred. De nekem akkor is furcsa...

Lehet régimódi vagyok, de nekem nincs gondom azzal, ha -né leszek. Jól is fog hangzani :)

2012. szept. 29. 16:06
 13/34 anonim ***** válasza:
64%
ha eljutok odáig akkor vagy úgy akarom, hogy Xné Y Z vagy kötőjelesen(ez attól függ, hogy mi lesz a férjem vezetékneve) X-Y Z. szeretem a saját nevemet, mert viszonylag ritka és szép, de ha már házasságra adom a fejem, akkor legyen nyoma a nevemen is.
2012. szept. 29. 16:09
 14/34 anonim ***** válasza:
53%
Én így vettem fel, és a szüleimnek egy szavuk nem volt ellene. Nekünk így volt szimpi. Azóta az öcsém is megnősült, a felesége is ugyanígy vette fel az ő nevét, és már többször megjegyeztük, hogy legalább helyreállt az egyensúly. :)
2012. szept. 29. 16:19
 15/34 anonim ***** válasza:
90%

régen is ugyanennyien ellene lettek volna, ha nem lett volna kötelező. emberek vagyunk, más igényekkel. ennyi

én nem nem tudom felvenném-e a férjem nevét, valószínűleg nem.

egyszer orvosi pecséten láttam olyat, hogy dr. ..... jánosné, elég viccesnek találtam valamiért.

2012. szept. 29. 16:20
 16/34 ava87 ***** válasza:
89%

Szerintem is összekeversz valamit, erre még én se láttam egyetlen negatív megjegyzést sem, pedig én is többször leírtam, hogy így viselem a nevem, mióta férjhez mentem.

Inkább arra szoktak kevésbé pozitív dolgokat mondani, ha valaki mondjuk Kis Istvánné lesz manapság.

Mostanában ez a férj vezetékneve + feleség keresztneve forma nem tudom, hogy mennyire elterjedt, én inkább a kötőjeles verzió népszerűségét érzékelem. Korábban meg szerintem a leggyakoribb a Takácsné Kovács Piroska volt a legnépszerűbb, még korábban meg a Takács Jánosné, de tudtommal volt idő, amikor más formában nem is lehetett felvenni a férj nevét. De amikor valaki Kovács Piroskából Takács Piroskára vált, az nekem nem tűnik régimódinak, mivel ezt régen Magyarországon nem sokan használták.

2012. szept. 29. 16:22
 17/34 Ditta323 ***** válasza:
71%
Én is vezetéknevet fogok cserélni, mivel nem szeretem, tisztelem a sajátom.
2012. szept. 29. 16:27
 18/34 anonim ***** válasza:
100%
Nekem inkább ez a -né-s dolog furcsa, nálunk még a mamáim (sőt még a dédmamáim, bár közülük csak 1ben vagyok biztos) is teljesen felvették a férjük vezetéknevét, mindenféle -né végződés nélkül (tehát férj vezetékneve + saját nevük), ahogy te írtad. :)
2012. szept. 29. 16:33
 19/34 anonim ***** válasza:
80%

Nekem meg nem természetes, hogy felvegyem a párom nevét. Miért nem ő veszi fel az enyémet? Semmivel sem másabb, csak a szokás úgy alakult, mert a férfiak felsőbb rendűnek minősültek a nővel szemben. Ez akár fordítva is lehetne.

Úgy hívnak, ahogyan már 25 éve, ez vagyok én. A párom a párom, szerintem az összetartozás nem a névben ütközik ki. Ha gyerekeink lesznek kötőjelesen kapják mindkettőnk vezetéknevét.

2012. szept. 29. 16:55
 20/34 anonim ***** válasza:
16%

Mert akkor akár a testvérem is lehet, nem derül ki bemutatkozásnál, hogy feleség vagyok.

Pl. Nagy Kriszta

Kovács Krisztaként mutatkozik be, abból nem jön le, hogy férjezett, nekem fura, ha valaki így veszi fel a nevet, mintha testvéri rokonok lennének, de az ő dolguk.

2012. szept. 29. 17:19
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!