Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért van mostanában minden nő ellene annak, hogy felvegye házasság után a férje nevét?
Nem kötőjeles és nem a -né végződésű alakra gondolok, hanem a sima férj vezetéknév+feleség keresztnévre.
Itt minden egyes ezzel kapcsolatos kérdésnél azt látom, hogy le van szólva az, aki erre változtatja a nevét.
Lehet régimódi vagyok, de nekem annyira természetes, hogy felveszem majd a párom nevét.
Te teljesen tévhitben élsz!
A férj vezetékneve + feleség keresztneve forma ellen soha nem volt senki!
Régebben annyira nem volt a köztudatban, hogy sokan talán nem is tudtak róla, hogy így is lehetett volna.
Mostanában terjedt el, az utóbbi 10-15 évben.
Tehát mostanában nem hogy nincsenek ellene az emberek ennek a formának, hanem ellenkezőleg, elfogadottá vált.
Én nagyon szeretem a vezetéknevem, elég ritka is, ráadásul a mi családunkban (mivel nincs fiú) nem öröklődik tovább. Így én mindenképp meg fogom tartani.
Ráadásul, nekem ez a vezetéknév+ keresztnév azért sem tetszett sosem, mert nem érezni rajta hogy milyen rokonság van köztetek. Persze aki fontos, az tudni fogja, hogy a férjed és nem a testvéred. De nekem akkor is furcsa...
Lehet régimódi vagyok, de nekem nincs gondom azzal, ha -né leszek. Jól is fog hangzani :)
régen is ugyanennyien ellene lettek volna, ha nem lett volna kötelező. emberek vagyunk, más igényekkel. ennyi
én nem nem tudom felvenném-e a férjem nevét, valószínűleg nem.
egyszer orvosi pecséten láttam olyat, hogy dr. ..... jánosné, elég viccesnek találtam valamiért.
Szerintem is összekeversz valamit, erre még én se láttam egyetlen negatív megjegyzést sem, pedig én is többször leírtam, hogy így viselem a nevem, mióta férjhez mentem.
Inkább arra szoktak kevésbé pozitív dolgokat mondani, ha valaki mondjuk Kis Istvánné lesz manapság.
Mostanában ez a férj vezetékneve + feleség keresztneve forma nem tudom, hogy mennyire elterjedt, én inkább a kötőjeles verzió népszerűségét érzékelem. Korábban meg szerintem a leggyakoribb a Takácsné Kovács Piroska volt a legnépszerűbb, még korábban meg a Takács Jánosné, de tudtommal volt idő, amikor más formában nem is lehetett felvenni a férj nevét. De amikor valaki Kovács Piroskából Takács Piroskára vált, az nekem nem tűnik régimódinak, mivel ezt régen Magyarországon nem sokan használták.
Nekem meg nem természetes, hogy felvegyem a párom nevét. Miért nem ő veszi fel az enyémet? Semmivel sem másabb, csak a szokás úgy alakult, mert a férfiak felsőbb rendűnek minősültek a nővel szemben. Ez akár fordítva is lehetne.
Úgy hívnak, ahogyan már 25 éve, ez vagyok én. A párom a párom, szerintem az összetartozás nem a névben ütközik ki. Ha gyerekeink lesznek kötőjelesen kapják mindkettőnk vezetéknevét.
Mert akkor akár a testvérem is lehet, nem derül ki bemutatkozásnál, hogy feleség vagyok.
Pl. Nagy Kriszta
Kovács Krisztaként mutatkozik be, abból nem jön le, hogy férjezett, nekem fura, ha valaki így veszi fel a nevet, mintha testvéri rokonok lennének, de az ő dolguk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!