Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hogy fordulhatott ekkorát a világ? Csak nekem gáz, ha egy férfi felveszi a felesége vezetéknevét?
Én ilyenről nem is hallottam :D
Nálam az a normális,ha csak a csaj veszi fel,na mindegy :)
Egyébként ha nekik jólesik,hát akkor csak nyugodtan azért,mert ők azt csinálták nem kell mindenkinek ezt csinálnia.
Nem tudom hogy csak neked gáz-e, de nekem nem, sőt, tök mindegy. Annyiból nem túl előnyös hogy a gyerekük ha akarná se tudná felvenni majd a férje (/felesége) nevét, gondolom senki nem akar Nagy-Kis-Kovács-Takács-Horváth lenni.
Nekem van olyan ismerősöm aki átvette a felesége nevét (pl Kovács volt eddig most meg Takács, semmi kötőjel), azért mert átlagos neve volt, ráadásul utálta (jogosan) az apját.
Magyarországon kéttagú lehet a név, így ha két Tóth-Szabó nevű ember házasodik, akkor névfelvételnél leteszik valamelyiket és a helyére felveszik a házastársét.
Tóth-Szabó lehet utána Nagy-Szabó vagy Tóth-Nagy.
Egy ismerősöm azért vette fel kötőjelesen a felesége nevét, mert nem volt fiútestvér és az apósának akart kedveskedni, a saját neve meg eleve rövid volt.
Nálunk is felmerült, a férjemnek erkölcsi kifogása nem lett volna, de mondta, hogy nincs az az isten, hogy hat szótagos neve legyen és iratokat kelljen cserélgetnie, úgyhogy bocs, nem. Maradtunk saját néven, a gyerekünk meg kötőjeles lesz.
Ha rövidebb lenne a vezetéknevem, szó nélkül felvette volna a férjem.
Mindenkitől elnézést kérek, akit megbántanék a véleményemmel, de ez egy tipikusan olyan eset, ami szántszándékkal megy a konvenciókkal szembe. Azt mondják, hogy mindegy miért, csak beszéljenek az emberről... na ez pont azért van, hogy beszéljenek róla. Tisztelet? Mit tisztel azzal a férfi a feleségében, hogy felveszi a nevét? Vagy ha esetleg így van, akkor a nő miért nem tiszteli a férfit? Mondják, hogy nem szabad csökönyösen ragaszkodni a hagyományokhoz. Oké, legyen így.
És hogy a kérdésedre válaszoljak: Nem, nem csak neked gáz... nekem is az.
Ezt most még furcsán nézik esetleg egy páran, 20 év múlva már kevesebben, aztán 50 év múlva már fel sem merül a kérdés - csak közben ezzel együtt más "szép" szokások is elmúlnak (amik persze a patriarchális kultúra nyomait hordozzák).
az egyik régebbi tanárom akadt ki ezen aki jogot tanított. bár rajta nem kell csodálkozni , elég gusztustalan egy stílusa volt... utáltuk.
nekem nem nagyon tetszett volna ha a férjem is fel akarja venni a nevem. és én sem teljes neve +né vagyok mert a hideg futkos a hátamon a né végződésre... megnevezésre.
én kötőjelesen vettem fel Sz-K É. szerencsém volt mert nekem rövid nevem van, és a vezetékneveink meg összeillenek= nem hangzik hülyén...
a férjem sem akarta felvenni a nevem szerencsére. azt pedig hogy én hogy veszem fel, rám bízta, mondván én élek vele életem végéig. de azt nem titkolta hogy jól esett neki hogy felvettem a vezetéknevét:)
a gyerekek pedig az ő vezetéknevét + 2 keresztnevet kapnak majd.
összegezve nekem nem tetszik ez a dolog de aki úgy érzi csinálja, az ő neve lesz.
26/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!