Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Volt már valaki közületek egy igazi falusi, sátras lagziban? Hogy érezte magát? Körülbelül hány fős volt a vendégsereg? Milyen programok, fogások voltak?
Hú, biztos jó lehetett. :)
Szerintem hangulatosabb lehet egy városi, éttermi ünnepségnél. Bár társaságfüggő. :)
Nekem is sátras volt annak idején 1983-ban. 70-en voltunk, augusztusban volt. Nagyon jó volt. Életem legboldogabb napja volt. Kaja: délután kettőkor hidegtál (mindenféle sült,rántott,töltött hus,zöldség,köret, sütik, italok.) Vacsi: este nyolckor: Húsleves, töltött káposzta, pörkölt több fajta, rántott, töltött húsok köretekkel, sütik, italok minden mennyiségben. A zene: cigányzenekar húzta, nagyon jól. Szerintem mulatni csak arra lehet. Végig vonultunk a falun, amig elmentünk a házasságkötőterembe és utánna a templomba, a zenekar is kisért bennünket. Az utcán sok volt a kiváncsiskodó, azokat két férfi és két nő rokon kinálgatta pálinkával, sörrel borral, sütivel egész uton. (Jó messze volt a házasságkötőterem.) Gyönyörü holdvilágos éjszaka volt, egésznap ezerrel sütött a nap.
Szóval szerintem sokkal hangulatosabb otthon egy sátras lagzi, de sokkal strapásabb is. Mindent nekünk kellett megcsinálni. A csigatésztát már elkezdtük 2-3 héttel előtte sodorni, a rokon asszonyságok összejöttek és sodortuk a csigát. Magadnak kellett (akkor még) levágni a tyukokat, kakasokat, disznót, magadnak kell a rokon asszonyok segitségével már egy héttel előtte elkezdeni sütni a sütiket és majd pénteken betöltögetni őket. A sátrat már szerdán felállitották, utánna a fiatalok szépen feldíszítették, bebútorozták. Szóval jó ha van hely, van segitség ezekhez a feladatokhoz, mert egyedül nem vagy képes mindent egy-két hét alatt megcsinálni. Igaz ma már megveszik a bolti csigát, a bolti húsokat és a bolti sütiket, meg elmennek egy koliba vagy bárhová és elibéjük teszik amit kérnek, de annak nincs hangulata. Ebben az is olyan jó hangulatos volt, hogy már előtte 2-3 héttel összejött a közelebbi rokonság, szomszédok, ismerősök, akik persze hivatalosak voltak és mindenki felajánlotta a segitségét, férfiaktól, nőktől, fiatalokig. Ma is olyan jó visszaemlékezni ezekre a vidámságban eltelt készülődésekre és az egész lagzira.
Második, Én is pont ilyen lagzit szeretnék. :)
Jómagam is vidéki vagyok, és igen, tartunk baromfit is, sertést is, magunk vágjuk, dolgozzuk fel. És ez a mindenki mindenkit ismer, mindenki szívesen segít hozzáállás is megadatott szerencsére. :) Éppen ezért tettem fel a kérdést, hogy témába illő instrukciókat kapjak.
Én voltam.... SOHA többet. Az ételek minősége kritikán aluli volt, a legnagyobb sárban vonultunk, a kocsit nem volt hol hagyni. A zene túl hangos volt és az énekes keményen piált, ami meglátszott a teljesítményén. Az egészről ordított az olcsóság, a minőség hiánya minden téren. Harmadannyi vendéggel ugyanezt sokkal normálisabban meg lehetett volna ejteni és akkor nem rozsdás padokon kell ülni május este, billengős, viaszosvászonnal borított asztalok mellett.
150-200 vendég volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!