Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Az egyházjog szerint köteleő megkeresztelkedni a páromnak esküvő előtt?
A párommal idén szeptember elején szeretnénk Katolikus temploman összeházasodni, de sajnos ő nincsen megkeresztelkedve-csak én (elsőáldozás+bérmálkozva is).
Lehetséges, hogy ennek ellenére tudjunk templomban is esküdni, vagy muszáj neki megkeresztelkedni?
3 hónap alatt ezt el lehet intézni? Valahol azt olvastam, hogy lehetséges, hogy csak az egyik fél legyen megkeresztelkedve úgy is összeadják a párokat templomban? (de lehet ez hülyeség)....
én igazat adok annak a papnak, aki így nem hajlandó megesketni
aki nem katolikus, és egyáltalán nem érdekli a vallás, az miért akar oltár előtt esküt tenni?! Miért nem lehet ezt meghagyni a hithű katolikusoknak, akiknek ez tényleg jelent is valamit?!?!?!?!?!
nincs igazad előző, ha az egyik katolikus, akkor már joga van esküdni, akár nem katolikussal, vagy hitetlennel is.
Hiszen a katolikusnak fontos.
Az ilyen esküvő nászmise nélküli,csak esketési szetartás.
Azért mert jól mutat a fényképeken.
Egyébként ha megfizeted, minden pap összead vonakodás nélkül.
Az első válaszoló kissé szűk látókörű...
Egyházjogot tanult emberként mondom, hogy nem kell mindkét vélnek katolikusnak lennie. Elég, ha az egyik az.
Sógornőm sincs megkeresztelve, mégis templomban volt az esküvő.
Ettől függetlenül a pap fölajánlhatja, hogy ha akar a párod, akkor keresztelkedjen meg. Ez pár "hittanórát" jelent neki pluszban. De három hónap alatt simán el lehet intézni. Akár az elsőáldozást, és a bérmálkozást is.
H párodnak nincs ellenvetése, akkor érdemes lenne belevágni most.
"Feltételek:
- mindkét fél szabadállapotú, azaz nincs az Egyház tanítása szerint érvényes házassága
- legalább az egyik fél katolikus
- megfelelő felkészültség, azaz részvétel a jegyeskurzuson, a katolikus jegyeseknek továbbá Egyházunk tanításának ismerete és hitünk gyakorlása, elsőáldozás, illetve bérmálkozás
Szükséges iratok:
- 3 hónapnál nem régebbi keresztelési anyakönyvi kivonat. Ez a keresztelés helyén szerezhető be."
Én eddig mindenkitől csak azt hallottam, hogy meg kell legyenek keresztelve a felek. Ha az egyik fél katolikus, az mindegy, hogy a párja nem az, csak legyen megkeresztelve. És ez végül is logikus, mivel a keresztséggel a keresztyény hitedről "teszel" tanúbizonyságot, és ha ez nem történt még meg, nem nagyon lehet elvárni, hogy az egyházi közösségen kívüli ember is abban részesüljön, mint aki hite szerint bele tartozik.
Elég kényes dolgok ezek a kérdések. :) Meg nem akarok hülyeséget mondani, de úgy tudom kell a keresztlevél egyháznál bejegyzett száma esketésnél...:x
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!