Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Koszorúslányaim lesznek az esküvőmön. Igaz az, hogy kell nekik egy-egy férfi kísérő, és ők is végig ott állnak az ifjú pár mellett a ceremónia alatt? Ez mindig így van, vagy egy szokás?
èn voltam többször koszoruslány és már egyszer menysszony is.
a koszoruslány párját kisvöfélyeknek hívják sok helyen.
az esküvömön volt 6 koszoruslány 3 nagy és 3 kicsi. Nem volt párjuk elöször mentek a kicsik aztán egyesével a nagyok és ezek után én apukámmal.
Voltam olyan helyen ahol párban voltunk és 11 pár volt. Volt olyan ahol a ´terítés hosszú asztaloknál volt és az egyikfelén az asztalnak az ifju pár és közvetlen családja ült a másik felén szemben a koszoruslányok és párjaik.
a koszoruslányok abból a hagyományból jöttek hogy az esküvön a még hajadon lányokat (szüzeket) jó parti keresés szempontjából szépen felölöztették és a menyasszony mögé rakták öket, hogy reklámozák öket egy kicsit. így csak is az eladósorba került lányok lehettek koszoruslányok és nem volt kíséröjük.
ahány ház annyi szokás.
Nálunk (Zalában)a vőfélyek a koszorús lányok kísérői.
És a vőfélyek mondják a verseket vicces beszólásokat...stb..
Az első vőfély aki ha van a menyasszonynak testvére akkor Ő az,ha nincs akkor a legközelebbi független férfi rokona,Ő mondja a menyasszony kikérőt a lányos háznál,Ő kíséri a templom ajtóig a menyasszonyt,ahol átadja az édesapjának aki az oltár elé kíséri,a vacsoránál a fogások előtt a vicces verseket is Ő mondja.Az ifjú pár után Ő és a koszorús lánya táncolnak először.Amúgy nálunk
a vőfélyek hordják ki a vacsorát is,elöl megy mindig az első vőfély és ömlik a h.lyeség belőle.Amolyan ceremónia mókamester szerepe van.És a menyasszony tánckor a vőfélyek vigyáznak a menyasszonyra,hogy ne lopja el senki.
Ha valakinek mégis sikerül ellopnia,akkor a násznagyának kell kiváltani egy szép összeggel,ami szintén az ifjú páré.
17,42 voltam
Nálunk a dél alföldön a vőfély egy fogadott férfi, ugyan olyan ceremóniamester-mókamester feladata van, ugyen így a kikéréseket is ő intézi, ő figyel hogy időben odaérjenek a házasságkötőbe, a templomba, ő vezényli a lakodalmat, stb.
A menyaszzonylopás nálunk úgy működik, hogy ha sikerül, akkor a vőfély kicsit megszorongatja a vőlegényt hogy máris sikerült ellopni.. amúgy nálunk a vőfély is benne szokott lenni, esetenkén még ő is gyűjti az erős férfiakat hogy lopják el a nőt :D
van neki valami botja, arra minden pár csináltat egy szalagot, amire rá van írva a nevük meg egy időpont, amit a emnyasszonynak rá kell kötni a botra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!