Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Kaparós-sorsegy->menyasszonytáncnál nászajándék->pénz?
szóval nagyon megtetszett nekünk ez a kaparóssorsjegyért táncolás.
viszont a meghívóra már ráírattuk (még nem vittük ki), hogy pénzt kérnénk nászajándékba (vers formájában-és nem arra vagyok kiv., hogy ez kinek mennyire szimpatikus).
Én úgy tudom, hogy a nászajándék és a menyasszonytánc két külön dolog, viszont nem tudom, hogy hogy működik.
Mikor van a menyatánc, akkor mindenki megy egy sorsjeggyel, de akkor a nászajándékba szánt pénzt mikor adják oda a vendégek?
Mikor esküvőn voltam utolsó alkalommal( a többire nem emlékszem, hogy volt, kicsi voltam), akkor a menyatáncnál dobálta mindenki a borítékokat...
Valamint az sem tiszta, hogy a menyasszonytánc és a menyecsketánc két külön dolog? Mi csak egyszer álltunk sorba....
Azt lehet, hogy mondjuk, míg menyasszonyiruhában táncolok mindenkivel, akkor jönnek a borítékok, és menyecskeként meg a sorsjegyek???
Valki legyen szíves felvilágosítani, merft ezen az egy dolgon nagyon nem tudok kiigazodni...:S
Na, szóval. Eldöntitek, hogy mit kértek és azt kapjátok a menyasszonytáncnál. Én olyan lagziról hallottam, hogy kaparós sorsjegyet kértek, viszont azt úgy, hogy jelezték a vendégeknek, hogy amennyi pénzt szánnának a borítékba, ahelyett sorsjegyet vegyenek abban az értékben. Persze volt, aki megosztotta és pénzt is adott és sorsjegyet is, de ezt el nem várhatod, csak ha magától dönt így.
Te döntöd el mit szeretnél, ha mást is kapsz, örülj, ha viszont nem, nem róhatod fel senkinek.
Amikor a menyasszony átöltözik és úgy táncol, az az "újasszonytánc". Itt már ajándék nincs, ez nem arról szól. Ez egy hagyomány. Ilyenkor a nők körbetáncolnak és a férjed megpróbál úgymond betörni hozzád a körbe és ha sikerült vele táncolsz.
Remélem tudtam segíteni. Felénk így a szokás, persze máshol máshogy csinálják, ki tudja.
Sokféle esküvőn voltam,így többféle módszerrel találkoztam.
1.Volt olyan,ahol a menyasszony táncnál (fiatal feleség menyasszonyi ruhában táncolt)adták oda a borítékokat a vendégek,ez volt az ajándékok,pénz volt benne,ezt pedig az örömanyák vették át és egy nagy tálban gyűjtötték.
2.Másik verzióban a már menyecskeruhában lévő pár mindkét tagja táncolt a vendégekkel,kört alkotva egyes családokkal és akkor kapták meg a borítékokat,benne a nászajándékba szánt pénzzel,ezt is az örömanyák gyűjtötték.
Ezek mellett pedig a tánc végén kapott az ifjú pár egy seprűt meg egy lapátot.A vendégek aprópénzt dobáltak a földre és nekik kellett összesöpörni.Amit sikerült összeszedni,az is az övék volt.
Akik ajándékot vettek,azok is a borítékos táncnál adták oda,azt is az örömanya mellé tették és később a pár felvitte a szobájukba vagy ki a kocsiba.
Sorsjegyes esküvőn még nem voltam,de úgy gondolom,hogy az ilyenkor az ajándék és nincs plusz pénz is,hanem azt kapja a pár,amit azokon a sorsjegyeken összesen nyer.Gondolom nem egy darab sorsjeggyel állítanak be ilyenkor fejenként a vendégek,hanem pl.5000ft értékben vesznek a párnak.Így tudom elképzelni.
Szerintem meg erről így lekéstél. Azzal, hogy a meghívóba beleírtad, hogy pénzt kértek nászajándékba, már mindenki pénzzel készül. Max. annyit tudsz tenni, hogy személyesen elmondod mindenkinek, hogy aki nem szeretne pénzt adni, az vegyen sorsjegyet. Bár ez már így elég faramuci, de végülis megoldható.
Nálunk egyébként úgy van, hogy a nászajándék és a menyasszonytáncnál kapott ajándék-pénz, az ugyanaz. Előre általában szokták kérdezni, mondani, hogy lesz-e menyasszonytánc. Ez azért van, mert ha nincs menyasszonytánc, akkor mindenki akkor adja oda az ajándékát (ami lehet pénz és tárgy is), amikor akarja az este folyamán. Ha viszont van menyasszonytánc, akkor azt dönti el, hogy akar-e táncolni. A mi esküvőnkön volt aki adott még vacsora előtt/közben is ajándékot, pénzt meg még a táncnál is dobált, volt aki csak ajándékot adott és már nem táncolt, meg olyan is, aki a nekünk szánt pénzt csak a tánc közben dobta. Egyébként aki kérdezte tőlünk, mi is azt mondtuk, hogy amit ajándékra szánna, azt adja ide pénz formájában, ha 500,- Ft, akkor annyi. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!