Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvőn nem kötelező a névváltoztatás?
Idén lesz az esküvőm. Még sosem házasodtam, más esküvőjén sem voltam soha.
2 évvel ezelőtt megváltoztattam a keresztnevem. Most a házasságkötésem alkalmával egyáltalán nem szeretnék egy újabb névváltoztatásba belefolyni, meg akarom tartani a lánykori nevemet örökké. Ezt simán tudomásul veszi az anyakönyvvezető? Nem fogja elrontani/elnézni stb, és tudtomon kívül nem fogja átírni a nevemet? Nagyon félek ettől, hogy a tudtomon kívül megváltoztatja a nevem. Ugye ilyen nem fordulhat elő? Fogalmam sincs, hogy mikor és hogyan szokták felajánlani a házassági névváltoztatást, azt sem tudom, hogy hogyan lehet biztosra megőrizni a lánykori nevet.... Lehet hülye kérdés, de tényleg nem akarom, hogy ilyenek megtörténjenek, biztosra akarok menni...
Amikor a hivatalban bejelentitek házasságkötési szándékotokat, az anyakönyvvezető megkérdezi, mi lesz a férjezett neved a házasságkötés után.
Érdemes végignézni, milyen lehetőségeid vannak.
(Zárójelben példákkal segítek. Példánkban a menyasszony neve: Kiss Anikó, a võlegény neve: Kovács Edvin)
Csjt. 25. § (1) A feleség a házasságkötés után
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli (Kiss Anikó), vagy
b) a férje teljes nevét viseli a házasságra utaló toldással, amelyhez a maga teljes nevét hozzákapcsolhatja (Kovács Edinné Kiss Anikó), vagy
c) a férje családi nevét viseli a házasságra utaló toldással és ehhez a maga teljes nevét hozzákapcsolja (Kovácsné Kiss Anikó), vagy
d) a férje családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Kovács Anikó).
(2) A férj a házasságkötés után
a) kizárólag a maga teljes nevét viseli (Kovács Edvin), vagy
b) a felesége családi nevéhez hozzákapcsolja a saját utónevét (Kiss Kovács Edvin).
(3) A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként családi nevüket is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét (Kiss-Kovács Anikó és Kiss-Kovács Edvin).
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!