Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Esküvőn nem kötelező a névváltoztatás?
Idén lesz az esküvőm. Még sosem házasodtam, más esküvőjén sem voltam soha.
2 évvel ezelőtt megváltoztattam a keresztnevem. Most a házasságkötésem alkalmával egyáltalán nem szeretnék egy újabb névváltoztatásba belefolyni, meg akarom tartani a lánykori nevemet örökké. Ezt simán tudomásul veszi az anyakönyvvezető? Nem fogja elrontani/elnézni stb, és tudtomon kívül nem fogja átírni a nevemet? Nagyon félek ettől, hogy a tudtomon kívül megváltoztatja a nevem. Ugye ilyen nem fordulhat elő? Fogalmam sincs, hogy mikor és hogyan szokták felajánlani a házassági névváltoztatást, azt sem tudom, hogy hogyan lehet biztosra megőrizni a lánykori nevet.... Lehet hülye kérdés, de tényleg nem akarom, hogy ilyenek megtörténjenek, biztosra akarok menni...
Tudtodon kívül? 😂 Hogy és miért tenne ilyet?
Nem fog ne aggódj!
Akkor kérdezik meg, amikor elmentek bejelenteni a házassági szándékot. Ekkor mindkettőtöknek nyilatkozni kell a házasság utáni névről, és a születendő gyerekek nevéről.
Teljesen természetes, ha meg akarod tartani a nevedet. Nagyon sokan csinálják így mostanában. Az anyakönyvvezetőknek ez nem újdonság, és olyan nem fordulhat elő, hogy véletlenül átírják az akaratod ellenére.
Hogyan akarod megtartani, ha már megváltoztattad?
Már csak azért sem változtatja meg "tudtodon kívül", mert több variáció van, azok közül pedig nem ők szoktak sorsolni.
Mikor bementek intézni a papírokat, megkérdezi az anyakönyvvezető, hogy fognak hívni téged, a férjet, és mi lesz a vezetékneve a majdani gyereknek. Amit ott mondasz, az kerül az anyakönyvbe (a törvényi kereteken belül nyilván), az anyakönyvvezető nem fog sem győzködni, sem tanácsot adni.
Rengeteg ismert nő sem veszi/vette fel a férje nevét, így hirtelen Liptai Claudia jut eszembe, de hidd el, Hosszú Katinka se Tusup Shane-né-ként ír(t) alá.
Nem kötelező. Több opció van arra, hogy házasság esetén hogyan viseld a nevedet. Ezek közül az egyik, hogy nem változik semmi.
Nincs ilyen, hogy tudtodon kívül megváltoztatja a neved. És ez nem az esküvőn derül ki, hanem amikor bementek intézni az esküvőt, pl. az időpontot lefoglaljátok, akkor nyilatkozol, hogy melyik verziót választod és a közös gyerekeiteknek mi legyen a vezetéknevük.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!