Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Szerintetek melyik a "legjobb" illetve legmodernebb verzió a házasság utáni név változtatásra?
Én egyébként nagyon gondolkodom a kötőjeles formán, de nem néz ki hülyén, hogy nekem 2 csalàdnevem van a páromnak pedig csak egy?
Még az ő csalàdneve+né és az én születési nevem jött szóba.
Melyik a jobb verzió?
Ha én felveszem a kötőjeles formát, neki is fel kell egyébként? Vagy ő maradhat attól a saját nevén?
Köszönöm szépen előre is a segítséget!
"Ha én felveszem a kötőjeles formát, neki is fel kell egyébként? Vagy ő maradhat attól a saját nevén?"
Nem kell, maradhat a saját nevén.
Amúgy szerintem ezeken kívül praktikusabb megmaradni a lánykori néven. Vagy csak simán felvenni a férj vezetéknevét, külföldön szinte csak ez a bevett.
A kötőjeles nekem sosem tetszett, tisztelet a kivételnek általában borzasztóan hangzik, még akkor is, ha amúgy szépen a családnevek.
semmi esetre sem venném fel senki nevét semmilyen formában.
a né-tól kiráz a hideg, és elég frsnkó nevem van, nem tartok igényt egy új vezetéknévre.
plusz válás esetén csak a baj van ezzel.
csomó pénz minden iratodon majd visszaállítani az eredeti nevedre.
persze, persze, ti nem váltok el, mindenki ezt mondja, aztán mégis hány válás van, 10-ből 6 pár elválik.
szval szeretem a nevem, és nem ezen múlik az összetartozásunk.
Én a 2.verziót választottam, a kötőjeles nem rossz, de esetemben hülyén hangzott volna.
Barátnőmnek is ...né születési név. Na ott lett volna a legnagyobb hiba, ha simán felveszi a férj vezetéknevét + az ő keresztneve... Kérdeztem is az esküvő előtt, hogy ugye nem úgy lesz, mert az nagyon szar lenne 🤣 Egyetértett velem, de meg se fordult a fejében amúgy se....
Attól is függ hogy hangzik jobban, neked mi a szimpatikus stb.
Én pl kötőjeles lettem, mert mindkettőnk vezetékneve rövid, passzolnak, jól hangzanak egymás mellett, +az én vezetéknevem nagyon gyakori, amit nem szeretek, így együtt sokkal egyedibb nevem lett és nagyon szeretem:).
Ha túl hosszúak a vezetéknevek vagy nem hangzik jól, akkor nem ajánlott a kötőjeles verzió
Nálam a né változatok szóba sem jöhettek,🤮 számomra nagyon öreges és a hideg ráz tőle.
Ha nem passzoltak volna együtt a vezetékneveink akkor csak egyszerűen lecseréltem volna a sajátomat a férjemére és ennyi. Számomra még ez volt az ami még opció.( Valahogy mindenképp szerettem volna felvenni).
Ha a kötőjelest választod, a férjednek nem kell emiatt felvennie, ha nem akarja.
Ezt pl mi sem akartuk, hogy a férjem is felvegye az én nevem. Egy férfihoz szerintem nem való ez. Van karikagyűrűje+ még egy tetoválása is lett idő közben rovásírással a keresztnevemmel:).
Én a saját nevemmel mindig csak "szopok". Ráadásul mitől hívjam sajátomnak? Apámé volt, anya közelebb áll hozzám, az ő neve is ugyanannyira lehetne az enyém. Lényegében, hacsak nem választunk mi magunk vezetéknevet, mindig egy férfi vezetéknevét kapjuk meg.
Viszont, ha már ez van, én hangzás alapon döntenék. Ha a leendő partnerem vezetéknevével jól hangzik a keresztnevem és nem bonyolult leírni, átveszem az övét, ha bonyolultabb, mint az enyém vagy valamiért nem tetszik, megtartom a sajátom.
Ami az egész neves ügyet illeti, a legmodernebb és legigazságosabb szerintem, ha mindenki marad a sajátjánál vagy, ha kötőjelesre íratja magát a pár mindkét tagja.
Ugyanakkor léteznek más opciók is, és mindenki azt csinál a nevével, amit akar. Ha valaki "Nagy Simonné" akar lenni szabad akaratából, az rendben van, azzal van gond, ha ezt Simon kényszeríti rá a párjára.
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! 😊
Végül úgy döntöttem, hogy a kötőjeles verziót választom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!