Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Esküvő » Szerintetek melyik a "legjobb"...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Szerintetek melyik a "legjobb" illetve legmodernebb verzió a házasság utáni név változtatásra?

Figyelt kérdés

Én egyébként nagyon gondolkodom a kötőjeles formán, de nem néz ki hülyén, hogy nekem 2 csalàdnevem van a páromnak pedig csak egy?

Még az ő csalàdneve+né és az én születési nevem jött szóba.

Melyik a jobb verzió?

Ha én felveszem a kötőjeles formát, neki is fel kell egyébként? Vagy ő maradhat attól a saját nevén?

Köszönöm szépen előre is a segítséget!

2021. okt. 17. 08:24
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
87%
Ha mindkettőtöknek viszonylag rövid és együtt jól hangzó vezetékneve van, akkor a kötőjeles jó megoldás lehet. Ha nem, akkor meg az a legegyszerűbb és legmodernebb megoldás, hogy nem változtatod meg a neved. Persze ha neked az tetszik, akkor a férj vezetéknévné saját keresztnév is teljesen jó.
2021. okt. 17. 11:31
 12/20 anonim ***** válasza:
90%

"Ha én felveszem a kötőjeles formát, neki is fel kell egyébként? Vagy ő maradhat attól a saját nevén?"

Nem kell, maradhat a saját nevén.

Amúgy szerintem ezeken kívül praktikusabb megmaradni a lánykori néven. Vagy csak simán felvenni a férj vezetéknevét, külföldön szinte csak ez a bevett.

A kötőjeles nekem sosem tetszett, tisztelet a kivételnek általában borzasztóan hangzik, még akkor is, ha amúgy szépen a családnevek.

2021. okt. 18. 10:36
 13/20 anonim ***** válasza:
70%

semmi esetre sem venném fel senki nevét semmilyen formában.

a né-tól kiráz a hideg, és elég frsnkó nevem van, nem tartok igényt egy új vezetéknévre.

plusz válás esetén csak a baj van ezzel.

csomó pénz minden iratodon majd visszaállítani az eredeti nevedre.

persze, persze, ti nem váltok el, mindenki ezt mondja, aztán mégis hány válás van, 10-ből 6 pár elválik.

szval szeretem a nevem, és nem ezen múlik az összetartozásunk.

2021. okt. 18. 23:45
 14/20 anonim ***** válasza:
65%
Egyik sem. Van sajátom.
2021. okt. 27. 06:30
 15/20 anonim ***** válasza:
#11 mi számít szerinted még "viszonylag " rövid vezetéknévnek? Pl hány betű, szótag...
2021. nov. 14. 21:11
 16/20 anonim ***** válasza:
Nekem a kötőjeles verzió tetszik (leg)jobban. Megadja a "közös családnév" érzetét, mégis megmarad a saját is, ezzel együtt kellően "modern" is. (A "Kovács Józsefné"-féle megoldástól a hideg ráz, még a kresztnév is "eltűnik", el nem tudnám képzelni). Az én születési családnevem eléggé "tucat", a vőlegényemé viszont ritka és szerintem gyönyörű, alig várom, hogy felvehessem :) De azt is megértem, aki inkább megtartja a sajátját, akár praktikussági (pl. ezen a néven ismert a szakmában, macera mindent átiratni, vagy nem hangzana jól a férj nevével), akár személyes okokból.
2022. febr. 5. 15:21
 17/20 anonim ***** válasza:

Én a 2.verziót választottam, a kötőjeles nem rossz, de esetemben hülyén hangzott volna.

Barátnőmnek is ...né születési név. Na ott lett volna a legnagyobb hiba, ha simán felveszi a férj vezetéknevét + az ő keresztneve... Kérdeztem is az esküvő előtt, hogy ugye nem úgy lesz, mert az nagyon szar lenne 🤣 Egyetértett velem, de meg se fordult a fejében amúgy se....

2022. febr. 5. 19:13
 18/20 anonim ***** válasza:
73%

Attól is függ hogy hangzik jobban, neked mi a szimpatikus stb.

Én pl kötőjeles lettem, mert mindkettőnk vezetékneve rövid, passzolnak, jól hangzanak egymás mellett, +az én vezetéknevem nagyon gyakori, amit nem szeretek, így együtt sokkal egyedibb nevem lett és nagyon szeretem:).

Ha túl hosszúak a vezetéknevek vagy nem hangzik jól, akkor nem ajánlott a kötőjeles verzió

Nálam a né változatok szóba sem jöhettek,🤮 számomra nagyon öreges és a hideg ráz tőle.

Ha nem passzoltak volna együtt a vezetékneveink akkor csak egyszerűen lecseréltem volna a sajátomat a férjemére és ennyi. Számomra még ez volt az ami még opció.( Valahogy mindenképp szerettem volna felvenni).

Ha a kötőjelest választod, a férjednek nem kell emiatt felvennie, ha nem akarja.

Ezt pl mi sem akartuk, hogy a férjem is felvegye az én nevem. Egy férfihoz szerintem nem való ez. Van karikagyűrűje+ még egy tetoválása is lett idő közben rovásírással a keresztnevemmel:).

2022. febr. 6. 00:09
 19/20 anonim ***** válasza:
100%

Én a saját nevemmel mindig csak "szopok". Ráadásul mitől hívjam sajátomnak? Apámé volt, anya közelebb áll hozzám, az ő neve is ugyanannyira lehetne az enyém. Lényegében, hacsak nem választunk mi magunk vezetéknevet, mindig egy férfi vezetéknevét kapjuk meg.

Viszont, ha már ez van, én hangzás alapon döntenék. Ha a leendő partnerem vezetéknevével jól hangzik a keresztnevem és nem bonyolult leírni, átveszem az övét, ha bonyolultabb, mint az enyém vagy valamiért nem tetszik, megtartom a sajátom.

Ami az egész neves ügyet illeti, a legmodernebb és legigazságosabb szerintem, ha mindenki marad a sajátjánál vagy, ha kötőjelesre íratja magát a pár mindkét tagja.

Ugyanakkor léteznek más opciók is, és mindenki azt csinál a nevével, amit akar. Ha valaki "Nagy Simonné" akar lenni szabad akaratából, az rendben van, azzal van gond, ha ezt Simon kényszeríti rá a párjára.

2022. febr. 6. 14:50
 20/20 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat! 😊

Végül úgy döntöttem, hogy a kötőjeles verziót választom.

2022. febr. 12. 07:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!