Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A barátom valószínűleg meg fogja kérni a kezem. Szeretem őt, de én még nem igazán szeretnék eljegyzést. Mit tegyek?
Annyira tanácstalan vagyok most... 22 éves lány vagyok, a barátom is ennyi. Másfél éve vagyunk együtt. Szeretjük egymást, harmonikus a kapcsolatunk, mindketten hosszú távra tervezünk. De...
Én mindig úgy képzeltem, hogy "járás", majd ha lehetőségünk adódna rá, összeköltözés (egyelőre ez még nehezen lehetne megoldható, anyagi okokból), majd egy-két év együttélés UTÁN eljegyzés, és röviddel utána esküvő. Mert nálam az eljegyzés az ténylegesen az esküvő előtti utolsó lépés, amikor már mindketten teljesen biztosak vagyunk benne, hogy igen, összeházasodunk. Az eljegyzésnél döntjük el, ott "véglegesítjük" a döntést, az esküvő meg ezek után ennek a döntésnek a megünneplése.
Mindig úgy gondoltam, hogy csak akkor tudnám egy férfi mellett elkötelezni magam (házasságot értek ezalatt), akit legalább egy év együttélés (de inkább 2-3) alatt megismerhettem, tudom, milyen vele lenni a jó, a rossz napjaim, megismerem az olyan apró szokásait is, ami a "járás" szakaszában még nem jön elő. Tudom, manapság az eljegyzést sokan egy komolytalanabb dolognak tartják, hogy az nem kötelez semmire, meg hogy csak kifejezzük vele hogy hosszútávra tervezünk, de nálam (talán konzervatív vagyok?) még összekapcsolódik a közeli esküvővel.
Szóval, most 22 évesek vagyunk, egyetemen ismerkedtünk meg, másfél éve járunk. Ő koleszos, én albérletben lakok két másik lánnyal. Hétközben általában heti kétszer találkozunk (akkor általában együtt is alszunk), de van, hogy csak egyszer. Ezen kívül hétvégéket is szoktunk együtt tölteni, kb három-négyhetente. Szóval NAGYON távol áll ez attól, ahogyan egy együttélés során megismeri a társát az ember.
Most jön a bökkenő. A párom íróasztal-fiókjában találtam egy gyűrűt. NEM kutakodtam - ott tartja az ollóját, celluxot, ilyesmiket, és mindig mondta, hogy nyugodtan vegyem ki, ami kell. Egy kis fóliába volt becsomagolva, köves gyűrű. (Én nem hordok semmilyen ékszert, tudja, hogy nem is szeretem őket nagyon, tehát "csak úgy" biztos nem venne nekem ilyet.) Ráadásul már egy hete szervezi, hogy a jövő pénteket mindketten tegyük szabaddá, mert szeretne egy "különleges" estét, de nem árulja el, mire gondolt. Ha rákérdezek azzal hárít, hogy olyan keveset voltunk kettesben mostanában, csak szeretne romantikázni egy kicsit.
Ha megkéri a kezem, nem tudom, mit mondjak. Szeretem őt, jelenleg el is tudom képzelni, hogy összekötjük az életünket, de mint mondtam, nekem kellene még pár év ahhoz, hogy biztos legyek benne, őt akarom férjemnek. De már neki is mondtam azt többször, hogy én nagyjából hogy képzelem ezt a szerelem-együttélés-eljegyzés-házasság dolgot...
Ha pénteken tényleg elém áll egy gyűrűvel, mit tegyek? Óriási csalódás lenne neki szerintem, ha nemet mondok (talán azt is mondaná, hogy így nincs értelme folytatni). Ha viszont igent, azzal én adom fel az elveimet, és nem lenne egy igazi "igen, felőlem akár házasodhatunk is!"-igen...
22/L
Értem, amit mondasz, és nem, nem venném félvállról az eljegyzést, de nem is én vagyok ebben a helyzetben, mint a kérdező, kár engem belekeverni.
Alapvetően abban van különbség, hogy minek tekintik az emberek az eljegyzést. Nekem ez egy lépcsőfok a házasság és a szimpla járás közt, ami arra utal, hogy mindezt majd az esküvő követi.
Továbbra is fenntartom azt, hogy nem hazudnia kell a kérdezőnek, hanem átgondolni, mérlegelni a dolgokat. Persze, hogy van egy logikai sorrend, és érthető is, hogy ebben a sorrendben az összeköltözést követi az eljegyzés, de mi történik akkor, ha ez a sorrend megfordul? Bármennyire is szeretnénk biztosra menni az életben, van, mikor nem úgy jön ki a lépés - mert egy párkapcsolat nem egy főből áll. A kérdező most kapott valamit, amit kevés lány kap meg eljegyzés előtt: időt arra, hogy átgondolja, mi vár rájuk, ha elfogadja a gyűrűt és mi vár rájuk, ha nem. Azt is írtam már, hogy ha eddig tisztelték és szerették egymást, ha valóban összeillenek, akkor meg tudják beszélni a dolgokat. Ennek közös háztartásban is működnie kell majd. Ha mindketten tesznek érte, látják maguk előtt a közös jövőt, nem lehet nagy baj. Ha egymás mellett a helyük, együtt is maradnak. Szerencsétlen helyzet ez, de ha már így alakult, akkor a kérdezőnek van ideje számba venni az elmúlt másfél évet, összehasonlítani más kapcsolatokkal, tapasztalatot cserélni ismerősökkel.
Mindig oda lyukadunk ki, hogy mindenkinek mást jelent az a bizonyos gyűrű. Amit neked szimbolizál, az nekem a házasság. Hogy ki mekkora jelentőséget tulajdonít az eljegyzésnek, az csak rajta múlik.
20.51
Úgy tűnik, nem csak nekem bántotta a szemem, hogy milyen gyerekes sértettséggel kezdtél el vagdalkozni, csak mert valaki nem értett veled egyet. Ő nem személyeskedett veled, te meg éppcsak azt nem írtad, hogy "Gyere ki a hóra, köcsög!"...
De hogy érdemben is hozzászóljak a témához: nem szabad szerintem udvariasságból igent mondani. Hülyeség. Onnan a következő lépés, hogy udvariasságból hozzámegy. És akkor kicsit visszaugorva az időben: lányok, szerintem udvariasságból járjatok az első sráccal, aki rátok veti sóvár tekintetét! Ez irónia volt, mielőtt valaki félreérti. Kicsit talán átlátszó lenne, ha a kérdező egyszercsak minden nap szóba hozná, hogy hű, de nagyon fiatal ő még az eljegyzéshez. Vigyázni kell, hogy ne legyen feltűnő, és főleg, ne legyen bántó. De ha még így is megkéri őt a srác, akkor egyetértek, hogy ne mondjon igent, de nemet sem, hanem annyit, hogy még korai, és ha x idő múlva még mindig mindketten úgy érzik, hogy együtt tervezik a jövőt, akkor kérje meg újra.
Visszatérve: nem, nem mindegy, hogy mikor jegyzik el egymást a párok. Sokan vannak, akik életük első szerelméhez mennek hozzá. Ennyi erővel sokan 16 évesen is eljegyezhetnék egymást. Csak ugye akkor még nem tudhatja, hogy vele akarja-e leélni majd az életét. Mint ahogy a kérdező sem érzi még magát készen arra 22 évesen, hogy igent mondjon valakinek. Ez nem zárja ki, hogy 2-3 év múlva ugyanannak az embernek boldogan legyen a menyasszonya.
"másfél éve vagyunk együtt"
"nekem kellene még pár év ahhoz, hogy biztos legyek benne"
Itt most mindenki milyen megértő.
A múltkor egy pasi írt hasonló kérdést,
és mindenki leba.szarintotta, hogy így "nem halad a kapcsolatuk, ha húzza az időt"
és csak elcseszi a csajnak a lehetőségét arra, hogy olyan párt találjon, aki el is veszi.
Akkor, hogy is van ez??
"Ráadásul már egy hete szervezi, hogy a jövő pénteket mindketten tegyük szabaddá, mert szeretne egy "különleges" estét"
57%: Ma még csak szerda van. :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!