Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Jegygyűrű, eljegyzési gyűrű, kísérő gyűrű mikor, mit, hogyan?
Valaki magyarázza már el részletesen ezt a gyűrű témát, mert nekem nem tiszta.
Szüleimnek, anno nem volt semmi eljegyzési gyűrűje vagy nem tudom minek nevezzem. Szal van 1-1 karika gyűrűjük, amit az esküvőn húztak fel egymás ujjára, előtte nem volt semmi (hozzáteszem nem is volt akkoriban miből, ezt is ketten dobták össze).
Ismerősöméknél meg úgy volt, hogy tartottak iylen családi eljegyzési ebédet és akkor húzták fel a karikagyűrűt egymás ujjára, azt hordták mindketten, aztán az esküvő reggelén szépen dobozba rakták és a ceremónián azt húzták fel egymás ujjára.
Én egyébként magamtól úgy képzelem, hogy a pasi vesz egy úgynevezett eljegyzési gyűrűt (szal egy olyan köves gyűrűt) amivel megkéri a lány kezét, aztán a lány azt hordja az esküvőig, ahol a jegygyűrűt(karikagyűrűt) még felhúzzák az ujjára pluszban, és a nő 2-t hord a a pasi meg 1-et. Eljegyzésnél (eljegyzési ünnepségre gondolok, ami család előtt történik szal nem konkrétan a lánykérésre) nem tudom hogy van, nekem tök homály, hogy ott mit is kellene csinálni, én nem is szeretnék.
Szal rakja már valaki tisztába nekem ezt legyen szíves. Köszönöm:)
azért van zavar, mert az egyik szokás a régi magyar szokás:
karikagyűrűt vesznek, hordják bal kézen, esküvő után átkerül a jobbra. és utána a hölgy kap egy kísérőgyűrűt.
a másik amerikai minta, az úgynevezett eljegyzési gyűrű, ami köves. ezt a lány megkapja, ha eljegyzik, bal kézen hordja, a karikagyűrű pedig esküvőn kerül a jobb kézre.
személyszerint az amerikai híve vagyok. meg elég butának tartom, h vesznek karikagyűrűt, hordják, majd az esküvő előtt leveszik és újra vissza. nekem egy köves eljegyzési gyűrűm van. sztem jobb ez így.
A köves az szerintem is kísérő, nekem megvan a dédmamám kísérőgyűrűje, és abban is van egy kis kő.
De már megválaszolták, ez nekem is homályos volt.
Köszönöm! :)
Kicsit ellentmondóak a válaszok.
Régen az eljegyzést féléven,éven belül követte az esküvő. Nagyon ritka volt az ennél hosszabb jegyesség.
Az eljegyzésen mindketten felhúzták az ujjukra a karikagyűrűket,ezzel jelezve a külvilág számára,hogy már nem szabadok. A kísérő gyűrű nem volt kötelező. Ha anyagilag megengedhették maguknak,akkor a vőlegény adott még a karikagyűrű mellé kövesgyűrűt is,ezt hívták kísérőgyűrűnek. De én a vőlegényemnek is adtam egy pecsétgyűrűt.
A karikagyűrűket állandóan viselték a balkézen. Csak az esküvői szertartás előtt vették le,és akkor húzták fel az anyakönyvvezető vagy a pap jelenlétében a jobbkezükre.
Az amerikai szokás szerint a nő kap egy kövesgyűrűt. De ez csak egy ékszer,ami nem jelzi,hogy a nő menyasszony. A férfi pedig "szabad",mert nincs karikagyűrűje.
Természetesen mindenki azt a szokást követi,amit akar.
Nálunk úgy történt, hogy párom megkérte a kezem, kettesben ovltunk, senki nem tudott róla. Volt is belőle cirkusz mikor meglátták a gyűrűmet... Aztán megbeszéltük mikor szeretnénk az esküvőt, összeházasodtunk és ennyi. Nekem két karika gyűrűm van. Az eljegyzési és a jeggyűrű. Én csak a jeggyűrűt hordom, mert az eljegyzési már nagy rám.
Mi nem csináltunk belőle nagy kérdést, eljegyzési ebéd sem volt. Az esküvőn is 10-en voltunk összvissz. Sosem álmodtam nagy esküvőről. A pénzt amit anyósom szánt volna rá ( közel 1 millió ) abból rendeztük be a lakást. Nekem az többet ér, minthogy elbulizzam 1 nap alatt. Persze most majd sokan mondják, hogy de ilyen csak egyszer van az ember életében... Lehet, de nekem többet jelentett egy családi ebéd családi körben, mint egy több 10 vagy 100 fős esküvő ahol a fele embert se ismerem. ( férejm családja elég nagy )
Utolsó: az a közel egymillió úgyis vissza jött volna az ajándékokból a pénz nagy része, el tudtad volna költeni, berendezésre, ilyesmire, plusz egy nagy bulid is lett volna-szerintem:)
Persze mindenki úgy csinálja, ahogy szeretné:) Ha Nektek így volt jó akkor teljesen rendben van.
Én ki nem hagynám, sok ember van akiket a családból szeretek, a párom családjából szintén. "Idegen" rokonokat meg nem hívunk.
Kérdező bocsi az OFF-ért, akkor már leírom, nálunk hogy (?) lesz. A párom meglepetést szeretne (igazából én is) tehát majd valamikor olyankor kéri meg a kezemet, amikor nem fogok tudni róla, azt tudom, erre az alkalomra köves gyűrűt tervez:D utána meg közösen veszünk karikát, amint lesz rá pénzünk:) esküvőn pedig azt húzzuk egyik kezünkről a másikra (érdekes a kérdés, hogy a jobbra, vagy a balra, a szüleim bal kézen hordják, másokon is láttam így...egyesek pedig azt mondják, olyankor pont, hogy át kerül a jobb kézről a balra...)
jó, persze ajándékból visszajött volna. De szerencsére nekünk háztartási kisgépek, tv, video, dvd, házimozi, stb... megvoltak. Gondolom bútorokat meg senki nem akart adni :@
Az a baj, hogy férjem családja nagyon nagy ( huszonvalahány unokatesó pl. ) nekem idegenek, nekik nem.Igy is sértődés lett belőle, mert nem nem lettek meghívva, most mi sem leszünk azt mondta az egyik :@ Nagyon bánjuk :@
Szia!Én leírom hogy nálunk hogy volt az eljegyzés meg hogy lesz!
A párom meglepetés szerűen megkérte a kezem egy családi kaján,egy köves gyűrűvel bal kézre húztam fel!És hogy ne legyen belőle veszekedés meg semmi ezért mi szerveztünk egy eljegyzési kaját ahol Ö neki is meg nekem is a család szűkebb része van meghívva!Nemsokára lesz megtartva már az időpont megvan az emberek megvannak hívva 30 fő lesz velünk együtt!És mi az eljegyzési kajára megvesszük a 2 karikagyűrűt amit a bal kézre húzunk fel és majd az esküvőn átkerül a jobb kézre!Mi így csináljuk és az esküvővel meg nem sietünk mert oda ügye nem kevés pénz kell!Egyenlőre az eljegyzés is elég lesz!:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!