Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Együttélés vs család?

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Együttélés vs család?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Párommal nemrégiben költöztünk össze, így a probléma frissen felmerült.

A helyzet az, hogy nem vagyunk túl gazdagok. Sokáig ezért is nem tudtunk összeköltözni, kettőnk fizujából sem tudtuk volna megoldani. Én munkát váltottam, most jobban keresek, mint a párom (kb. másfélszer annyit, még mindig nem olyan hűdenagypénz, de már normális fizu), így sikerült összehozni egy olcsó albérletet.

Mostani sztori szempontjából fontos infó, hogy a korábban nem ment, az részben annak az oka, hogy páromnak nagyon sok pénze megy a semmibe: anno otthon a családi ház felújítására ő vette fel a szüleinek a pénzt, és ő is fizeti a hitelt - szegények a szülők. Amíg korábban otthon élt, minden pénzét leadta, és mikor már elköltözött otthonról, akkor is azért küldözgetett haza pénzt, még ha már nem is annyit logikusan, mert neki is kellett.

Na most ugye összejött nekünk az albérlet, és nyilván még a használati tárgyakra is költeni kell, de nagyjából annyi pénzünk van, hogy kényelmesen, nagyobb szűkölködés nélkül megvagyunk hó végéig. (Tehát hogy pl. nem csak párizsis kenyéren élünk, időnként gyümölcs meg hús is van.)

Viszont most párom anyja kiakadt, hogy persze, nekünk milyen luxus van, pl. elmeséltük, hogy most veszünk egy hűtőt (hónapok óta spórolunk rá, most egy apró bárhűtőnk van kölcsönben), erre közölte, hogy hát igen, náluk is már tönkrement, de őt már nem érdekli, és majd mindenki beteg lesz a romlott kajától... szóval ez a totális önsajnáltatás. Kb. épp csak azt nem közölte párommal, hogy inkább nekik vennénk hűtőt, mert oda jobban kell. Meg így is, igazából elmondta, hogy erre meg arra meg amarra kell pénz, és simán közli párommal, hogy adjon nekik egy nagyobb összeget.

Ő meg nem akar nemet mondani a szüleinek, amit értek is, meg persze, tényleg rossz helyzetben vannak, de az az igazság, hogy az a pénz nekünk is hiányzik. Én nyilván nem akarok a párom pénzével gazdálkodni, meg persze, segíteni kell, de így most azt érzem, hogy nem magunkért, hanem azért gürizek 12-13 órákban, hogy nekik jó legyen... Mert amivel most többet keresek, az megy haza oda.

Párom a szüleit is védi, ami oké, de hogy lehet így megélni? Én azt gondolom, az is azért nagy könnyebbség a szülőknek, hogy nem lakik otthon, nem kell rá költeni. Azért 30-hoz közeledve már inkább magunkra kéne gondolni, mert félretenni így is alig tudunk, nehéz előrejutnunk. Párom szerint meg simán önző vagyok.

2017. márc. 9. 09:18
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
87%

Én megmondanám a páromnak, hogy akkor költözzön vissza az anyjáékhoz és adja oda nekik minden fizetését.

A párod egy nagy gyerek, aki képtelen felelősséget vállalni.

2017. márc. 9. 09:23
 2/13 anonim ***** válasza:
83%

leültök, kiadásokat felírjátok:

albi X

rezsi X

kaja X

egyéb X

elosztjátok kettővel, beleadja a felét, meg te is

és a maradékkal azt csinál, amit akar

persze itt ugye jön az, hogy nektek semmi nyaralás meg semmi nem lenne, max te spórolsz, mert ő hazaad mindent

VAGY

leülsz vele és megmondod, hogy veled él, veled tervez (?), akkor mit csinál?!

lényeg, ha nem áll le ezzel, akkor nincs jövőtök, mert a te pénzed is megy oda, amiből lehetne spórolni, utazni vagy csak örülni, hogy van egy kis tartalék, ha beszarik a hűtő vagy mosógép

2017. márc. 9. 09:29
 3/13 anonim ***** válasza:
79%

Nem vagy önző!

Figyelj azon gondolkoztam, hogy albérlet helyett saját lakás hitellel nem lenne jobb megoldás? Ha jól keresel, a magad nevére kéne lakást vásárolnod. Nem tudom ilyen mentalitással (a párod részéről) meddig lesz tartós a kapcsolat- ezért elsőnek magamat biztosítanám be a helyedben.

Az, hogy ennyit legombolnak a párodról a szülei nem normális.

Úgy vagyok ezzel, hogy persze, támogatásra szorulnak, de azért nem a ti rovásotokra.

Vezetni kéne havi szinten egy táblázatba, hogy mennyi megy el a szülőkre!- komolyan, azért kéne összeírni, hogy a párod is tételesen lássa, le legyen írva. Ebből ki lehet kalkulálni, hogy ez éves szinten milyen összeg, 5 éves szinten milyen összeg- és az adakozás nélkül mennyivel lennétek előbbre... Ez kizökkentheti a párodat.

+ ha már megy a juttatás.. össze kell ülni a szülőkkel és átbeszélni a történetet. Nem indulatból, érzelmekből kell eldönteni az anyagi vitákat, hanem ésszel. Vonjatok be akár egy harmadik pénzügyis felet pl.ha van ilyen ismerősötök. Hogy ne óbégatás legyen a megbeszélés vége, hanem korrekt elszámolás.

Meg kell nézni miből èlnek, milyen munkával juthatnak plusz bevételhez.A csapot meg szép lassan el kell zárni, ha nem is teljesen persze...

Sok sikert!

És mondom, ne érzelmi alapon álljatok ehhez a kérdéshez.

2017. márc. 9. 09:39
 4/13 anonim ***** válasza:
87%

Párod szülei nem dolgoznak, hogy ilyen szegények?

Sajnálattal látom, hogy sok ilyen szülő van. Ilyenkor áldom az eget, hogy én normális szülőknél nőttem fel, akiknek tényleg az én jövőm a fontos.

Ha a párod szülei önzetlen szerető emberek lennének, akkor örülnének annak, hogy a fiúknak végre külön élete van és van pénze felépíteni a saját életét, nem pedig sajnálnák tőle. Önző emberek sajnos, akik nem szeretik úgy a gyereküket, ahogyan azt kellene. A pároddal kellene beszélned, hogy el kell szakadni a szülőktől, külön életet kell élnetek. Persze nem azt mondom, hogy nem lehet segíteni a szülőknek, de ez azért már túlzás. Le kell ülni a szülőkkel is és normálisan, felnőttek módjára beszélni velük, hogy sajnos nincs annyi plusz pénzetek, hogy kettő életet tartsatok fent belőle (tieteket és a párod szüleiét). Ha ezt nem értik meg, akkor váltanék keményebb hangnemre, hogy el lehet menni megdolgozni a pénzért és nem koldulni.

2017. márc. 9. 09:43
 5/13 anonim ***** válasza:
71%

Nem vagy onzo, a parod nem tudom, hogy kepzeli igy a kozos jovotoket, ha mar 30 korul lesztek lassan, ha netan gyereket akartok, akkor ki lesz a fontosabb? A szulok akarhany evesek, inkabb dolgozzanak, nekem nagyszuleim 60 ev koruliek es nem tudok rola, hogy barki penzelne oket pedig ok se gazdalkodnak sok penzbol.

Valamennyit lehet adni, hogy ne haljanak ehen persze, de nem a ti dolgotok lenne nekik uj hutot venni meg hasonlokat.

2017. márc. 9. 10:16
 6/13 anonim ***** válasza:
72%
Szerintem ha már párod így gondolkodik s nem lehet meggyőzni valami rugalmasabb kivitelezésre pl az ő hobbijára, személyes holmiára szánt pénzzel gazdálkodjon csak a családja felé akkor vállaljon túlórát vagy másodállást. Abból finanszírozza azt a többletet amit másra szeretne költeni. Pár hónap után majd belátná tényleg logikus e az ő elképzelése s megéri e számára tényleg ennyi áldozatot hozni s nem csak a ti közös pénzetekből nagylelkűsködni.
2017. márc. 9. 10:41
 7/13 anonim ***** válasza:
54%

Szerintem is az lehetne egy kezdetleges megoldás, hogy megfelezitek a költségeket, a többivel mindenki azt csinál, amit akar.

Amikor eljön az első nyaralás, és nem tudtok elmenni/egyedül mennél, az nagyon rosszul fog esni neki. És itt jön majd a nagy beszélgetés, hogy ha a "te pénzed" menjen a közösbe, akkor az "ő pénze is" menjen a közösbe, mert az nem korrekt, ha te tartod el őt, akármekkora is a szerelem. Te nem a szülőkért dolgozol, hanem elsősorban magadért, másodsorban kettőtökért.

Vagy amikor veszel egy autót, vagy lakást, akkor is az lesz a "normális", hogy teljesen a saját nevedre íratod őket, mert csak te tettél értük, ő semmivel se járult hozzá. És akkor jön a felháborodás, hogy ez így milyen már. Milyen már, neked mégis mi "hasznod" származik abból, hogy ő a "saját pénzét" elkölti a szüleire.

Azért gondolom, hogy ez lehetne a "jó" megoldás, mert ha ennyire ugrik a szülőknek, akkor egy sima beszélgés nem lenne elegendő szerintem.

2017. márc. 9. 12:54
 8/13 anonim ***** válasza:
54%

Szia!

Ismerős a probléma..

Te érett és gondolkodó nőként jól látod a helyzetet, hogy ez így nem mehet tovább. Mert már mindketten külön életek, így már különálló család vagytok ti is. (Még ha gyerek nélkül is.) Sokszor van úgy, hogy az én szüleim is megszorulnak. DE! Tudják, hogy nálunk is mi a helyzet. Elmondják, hogy mi a probléma és ha tudunk segítünk. De, csak akkor ha belefér a költségvetésbe. Értem én, hogy sokszor a szülőknek is kell anyagilag segíteni. (Mert olyan világ van) Szerintem az nem korrekt, hogy már felnőtt férfi emberként is a szülők elvárják, hogy mindenbe adjon bele. Mert, ha ketten megbeszélitek, hogy ha akkor segítsük őket és akkor odaadjátok az megint más. De ahogy én látom (és gondolom) a párod csak úgy szó nélkül oda adta és meg sem kérdezte, hogy te mit gondolsz erről. Gondolom a többiek is leírták, hogy a párod még függ a szüleitől. Minden értelemben. Én azt javaslom neked, hogy fogd meg a kis kezét és ültesd le. Beszéld meg vele, hogy ő már férfi és a családjától külön él. Mindketten megdolgoztok a pénzetekért. Az meg megint más tészta, hogy ráadásban a hitelt is ő fizeti. Szerintem ezt a szülőknek már csak figyelembe kellene vennie. Néha elmegy ez a dolog, de függetlenedjen. Meg van már a saját családja. És amúgy én is érzek némi zsarolást a szülők részéről. Röviden nyisd fel a szemét, mert ha nem kész függetlenedni, szakítani fogtok. (Szerintem neki se tetszene, ha épp hogy hónaptól hónapig megéltek és állandóan még haza is folyna a pénz.) Kettőtök közös céljai legyenek fontosak és ezért harcoljatok és gürizzetek. Így a párodat csak befolyásolják (és ha gyermeketek is lesz szerintem anyós pajtárs is ki fog szekálni) és hátráltatják ezáltal. Később ebből még komoly konfliktus is lehet. Álljon a párod a sarkára.

25L

2017. márc. 9. 13:26
 9/13 anonim ***** válasza:
54%

Üljetek le és írjátok össze a költségeket: rezsi, albi, takarék(!!), spórolós összeg mindeképpen legyen a listán, stb és felezzétek el, ez legyen az első amit ki kell perkálni és a maradékból jótékonykodjon. A te pénzedhez ennek semmi köze és nyugodtan mondd meg neki hogy te spórolsz, de azt magadra fogod fordítani, tehát nyaralás is, egyedül mész ;) ijesztésnek tökéletes!

Szülők elmehetnének dolgozni, megoldhatnák az életüket. Mi lesz később?? A gyereknek se fog jutni mert a szülők nem képesek önálló életet élni?

Az én szüleim idősek már és keveset kapnak, mégsem fogadnak el pénzt, a segítségnek pl bevásárlás hetekig örülnek és nem győznek hálásak lenni, bármi van ők az elsők akik ráérnek stb.

Gondolkodj el hogy 30 felé tényleg így akarsz élni, mert az idő repül, fiatalabb nem leszel és egyszer lépni kell a saját jövő felé.

2017. márc. 9. 17:14
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

60-hoz közelítek, a feleségem is 55 már. De lesülne a bőr a képemről, ha a gyerekeimtől kellene pénzt, vagy bármi mást kérnem. Inkább kijöttünk németbe, amíg valamelyest helyrerázódunk, pedig 50 fölött nem egykönnyen lép meg ilyet az ember. 6 hétig a kocsiban laktunk, de megfoldottuk!

Nektek, kérdező, a saját boldogulásotokkal kell törődni. Csúnya dolog ezt mondani, de ez a világ rendje. Nem azért neveljük fel a gyermekeinket, hogy majdan rajtunk segítsenek, hanem azért, hogy az ő gyerekeiknek biztosítsanak jólétet.

2017. márc. 10. 12:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!