Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hoznátok létre modern „kommunát?” Hogy képzelnétek el?
Gondolatokat akkor is lehet írni, ha nem akarsz ott élni, ez egy elméleti kérdés.
Az alapításhoz vezető út:
Közösség egy applikáción > Eventek > Tartós közösség > Modulokból álló, bővíthető épület, saját hálórészekkel, közös „közösségi terekkel” (nappali, konyha, medence, műhely, kert, terasz stb.) és eszközökkel (közös szerszámkészlet, járműpark stb.). Az épület természetesen minél inkább önfenntartó, környezetbarátabb lenne (napelem stb.) > Ha elég nagy a közösség, akkor ilyen épületek szövetségét lehetne létrehozni, nyaraló apartmanokat alapítani.
Ki kellene találni ennek a rendszernek a működő gazdasági modelljét. Úgy, hogy a bevételeket egyelőre mindenki saját maga, magának szerezné. A hozzájárulás a közös költség. A modellnek tekintettel kell tenni az együttélésre képtelen alakok kiszavazását vagy a bővítést is. Ki kell találni a házszabályokat, gondolni a válsághelyzetekre (járványok, munkanélküliség, személyes ellentétek stb.).
28L, 31F, 32F, 40N
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Én laktam ilyenben egy évet kollégistaként. Összesen 16-18-an laktunk, ebből 8 állandó dolgozó felnőtt tag, és kb ennyi kollégista bérlő. Mindenkinek járt saját szoba+fürdőszoba(wc, zuhany, mosdó), közös konyha és étkező, közös nappalik és dolgozó terek, mosoda, udvar.
Valóban gazdaságos és környezetbarát, 1-2 állandó tag foglalkozott a ház ügyeivel, így szervezés tekintetében is időhatékony volt.
Maga a közösség félig vallásos, félig világi furcsa "hibrid" szervezet volt, ezért is tudott jobban szabályozott és kötöttebb lenni, hiszen nem voltak kisgyerekes családok pl.
Ez egy kicsit zártabb és szorosabb együttélési forma volt, mivel sok program illetve a napi rutin és háztartási tevékenységek jó része is kötött, közös megoldású volt. Alapvetően nagyon tetszett és el tudnám képzelni ilyenben az életem, viszont egy kicsit nagyobb önállósággal és függetlenséggel, mint amit ott kaptam, mert egyetemistaként már annyira nem buli az, ha este van kapuzárás (és nincs saját kulcsod)... A zártság miatt nem is volt annyi szabadságom és önrendelkezésem sem, mint egy átlag kollégiumban, mivel figyelembe kellett vennem, hogy ez az állandó tagok otthona, amelynek a rendezettségébe, nyugalmába nem hozhattam csak úgy vendéget sem.
Amit leírtál a 30-as hozzászólásodban, az viszont tetszene. Tehát a szerényebb, minimalistább saját rész és a sok, a gazdaságosság miatt megengedhető átlag életszínvonalnál magsabb színvonalú közös tér pl szauna, medence, szép kert, közös mosoda, konyha stb. Bár azt mondanám, legyen egy komolyabban felszerelt közös konyha, akár szakáccsal (nálunk is ez volt, hogy járt be), de emellett 1-2 kisebb teakonhya sem árt egy főzőlappal, mikróval, kis grillel, nagy hűtővel, ha valaki sütögetni szeretne, pl ajándékba sütit vagy ilyesmi. A vendégfogadás lehet egy kényesebb pont, mint ahogy az én példámon is láthattad, hiszen idegeneket enged be egy tag a közös otthonotokba. Nyilván felelősséget vállal érte, de pl a közös terek használata ilyenkor szülhet vitás helyzeteket. Alapvetően szerintem meg lehet oldani, ha minden belépőre vonatkoznak a ház szabályai, és lehet a fent leírt cohouse-nál nagyobb autonómiája a tagoknak. Sőt, úgy a praktikus, tehát mindenkinek kulcs, hozzáférés a saját és minden közös térhez. Családok, kisgyerekek még a kényes kérdés itt.
Szerintem 10 lakrész illetve 20 fő felett azért már nem olyan egyszerű ezt menedzselni és több nézeteltérés adódhat, de ha van egy mag, állandó régi tagokkal, akor az újak beszoknak a közösségbe, átveszik és tisztelik a szabályokat, szokásokat.
Természetesen a magánéletet nem korlátoznánk vagy befolyásolnánk.
A családok fogadása simán megoldható (a coworking officeokban is található közös tárgyaló, amit beosztással lehet használni), lehetne erre is külön helyiség. De a közös étkezdék, a nappalik, a házon belüli kávézó vagy a kerthelyiség, terasz, tetőterasz is alkalmas erre (nem lenne rosszabb ez annál, mint amikor egy család elmegy étterembe). Ha sok család érkezik egyszerre nem feltétlenül kell, hogy konfliktus legyen, úgy is fel lehet fogni, hogy megtelik élettel a ház. Az ügyes tervezés, a térelválasztók stb. kulturált környezetet teremthetnek.
A gyermeknevelés egyszerűbb is lenne, közös gyermekmegőrzővel, akár közös bébiszitterrel vagy magánbölcsödével/óvodával, ehhez a nagyobb létszám az ideálisabb.
Néhány kínosabb kérdés találtam az egyik a jogi forma, a másik a pénzügyi konstrukció és az, hogy a bankok miként adnak erre hitelt? Illetve, ha akárki egy ilyen helyen szerez tulajdonrészt az pl. fedezetként hogyan fogadná el a bank?
A másik, hogy miként lehet kitenni azokat a személyeket, akikről menet közben derül ki, hogy nem tudnak beilleszkedni? Ez főleg akkor probléma, ha közben ezeknek a személyeknek a pénze bent áll a társasház és ha akarnának sem tudnának hova menni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!