Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Hoznátok létre modern „kommunát?” Hogy képzelnétek el?
Gondolatokat akkor is lehet írni, ha nem akarsz ott élni, ez egy elméleti kérdés.
Az alapításhoz vezető út:
Közösség egy applikáción > Eventek > Tartós közösség > Modulokból álló, bővíthető épület, saját hálórészekkel, közös „közösségi terekkel” (nappali, konyha, medence, műhely, kert, terasz stb.) és eszközökkel (közös szerszámkészlet, járműpark stb.). Az épület természetesen minél inkább önfenntartó, környezetbarátabb lenne (napelem stb.) > Ha elég nagy a közösség, akkor ilyen épületek szövetségét lehetne létrehozni, nyaraló apartmanokat alapítani.
Ki kellene találni ennek a rendszernek a működő gazdasági modelljét. Úgy, hogy a bevételeket egyelőre mindenki saját maga, magának szerezné. A hozzájárulás a közös költség. A modellnek tekintettel kell tenni az együttélésre képtelen alakok kiszavazását vagy a bővítést is. Ki kell találni a házszabályokat, gondolni a válsághelyzetekre (járványok, munkanélküliség, személyes ellentétek stb.).
28L, 31F, 32F, 40N
10-ik, nagyjából az a valószerű, hogy bejárunk Budapestre, ami lehetne az egy telek, ahol lehet termeszteni saját célra vagy kisebb mennyiségben eladásra minőségi zöldségeket. Az itt megtermelt jövedelem részben a házé, részben a termelőkké lenne (nem mindenki fog erre ráérni).
A másik, hogy az is elképzelhető, hogy ha sok hasonló érdeklődésű ember összebarátkozik, akkor közös cége(ek)et alapítunk webshopot, startupot, helyi boltot, közös lakásokat adunk ki stb., de mindezt akkor, ha ezek önálló gazdasági lábként is megállnak, kezdetben mellékállás jelleggel.
De, az sem baj, ha nem alakulnak ilyen lábbak, legalább nem üzleti viták.
A gazdasági modell alatt azt értem, hogy a közös költség több részből állna,
pl. lennének közös autók a munkába járáshoz amivel pénzt takarítunk meg, de erre nem mindenkinek lenne szükség.
pl. a közösségi kertből származó jövedelmek
pl. rezsi megosztása, közös konyha esetén (ki, mennyit fűz, süt?, mos? mosogat? gondolom mindenkinek lenne egy kártyája amit lehúz ilyenkor).
Lehet, hogy külön dolgozunk, de legalább este nem leszünk csak a párunkkal, csak ha akarunk (érthető módon lennének külön lakrészek), a hétvégén van program.
Lehet egy játszóház a gyerekeknek.
"#1 van ott még telek ócsón? :)"
Sajnos rohadt drágák, budapest agglomeráció, én is vagy 3 évig bújtam folyamatosan az ingatlanos site-okat, mire találtam egyet óriási mázlival, amire volt pénzem - de még ez is 4,5 milla volt.
Amúgy 8-9-10 körül vannak a környékemen a legolcsóbb telkek.
Egy kávézót és egy teljes wellnes részleget is elképzeltem, szauna stb. :)
Mi lenne az első lépés?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!