Kezdőoldal » Felnőtt párkapcsolatok » Együttélés » Hoznátok létre modern „kommuná...

Figyelem! A Felnőtt párkapcsolatok kategória kérdései kizárólag felnőtt látogatóinknak szólnak!
Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.

Hoznátok létre modern „kommunát?” Hogy képzelnétek el?

Figyelt kérdés

Gondolatokat akkor is lehet írni, ha nem akarsz ott élni, ez egy elméleti kérdés.

Az alapításhoz vezető út:

Közösség egy applikáción > Eventek > Tartós közösség > Modulokból álló, bővíthető épület, saját hálórészekkel, közös „közösségi terekkel” (nappali, konyha, medence, műhely, kert, terasz stb.) és eszközökkel (közös szerszámkészlet, járműpark stb.). Az épület természetesen minél inkább önfenntartó, környezetbarátabb lenne (napelem stb.) > Ha elég nagy a közösség, akkor ilyen épületek szövetségét lehetne létrehozni, nyaraló apartmanokat alapítani.

Ki kellene találni ennek a rendszernek a működő gazdasági modelljét. Úgy, hogy a bevételeket egyelőre mindenki saját maga, magának szerezné. A hozzájárulás a közös költség. A modellnek tekintettel kell tenni az együttélésre képtelen alakok kiszavazását vagy a bővítést is. Ki kell találni a házszabályokat, gondolni a válsághelyzetekre (járványok, munkanélküliség, személyes ellentétek stb.).

28L, 31F, 32F, 40N

2021. jan. 20. 19:16
1 2 3 4
 11/32 A kérdező kommentje:

10-ik, nagyjából az a valószerű, hogy bejárunk Budapestre, ami lehetne az egy telek, ahol lehet termeszteni saját célra vagy kisebb mennyiségben eladásra minőségi zöldségeket. Az itt megtermelt jövedelem részben a házé, részben a termelőkké lenne (nem mindenki fog erre ráérni).

A másik, hogy az is elképzelhető, hogy ha sok hasonló érdeklődésű ember összebarátkozik, akkor közös cége(ek)et alapítunk webshopot, startupot, helyi boltot, közös lakásokat adunk ki stb., de mindezt akkor, ha ezek önálló gazdasági lábként is megállnak, kezdetben mellékállás jelleggel.

De, az sem baj, ha nem alakulnak ilyen lábbak, legalább nem üzleti viták.

A gazdasági modell alatt azt értem, hogy a közös költség több részből állna,

pl. lennének közös autók a munkába járáshoz amivel pénzt takarítunk meg, de erre nem mindenkinek lenne szükség.

pl. a közösségi kertből származó jövedelmek

pl. rezsi megosztása, közös konyha esetén (ki, mennyit fűz, süt?, mos? mosogat? gondolom mindenkinek lenne egy kártyája amit lehúz ilyenkor).

Lehet, hogy külön dolgozunk, de legalább este nem leszünk csak a párunkkal, csak ha akarunk (érthető módon lennének külön lakrészek), a hétvégén van program.

Lehet egy játszóház a gyerekeknek.

2021. jan. 20. 21:04
 12/32 anonim ***** válasza:
Nekem ez így értelmesen hangzik.
2021. jan. 20. 21:14
 13/32 anonim ***** válasza:

"#1 van ott még telek ócsón? :)"

Sajnos rohadt drágák, budapest agglomeráció, én is vagy 3 évig bújtam folyamatosan az ingatlanos site-okat, mire találtam egyet óriási mázlival, amire volt pénzem - de még ez is 4,5 milla volt.

Amúgy 8-9-10 körül vannak a környékemen a legolcsóbb telkek.

2021. jan. 20. 22:39
 14/32 anonim ***** válasza:
Én már a koliban sem szerettem a közös konyhát, mikor készülsz főzni, de valaki nem takarított maga után. És az állandó egyezkedés, hogy ki vitte el az autót, és miért nem takarította ki, nekem most pont az a csípőfogó kéne, hol a csudában van, stb. Én szeretek a saját privát otthonomban élni, innen is el lehet járni társaságba, szórakozni, sportolni, közös főzésekre barátokkal.
2021. jan. 21. 00:35
 15/32 anonim ***** válasza:
Mint ahogy a kérdező is említette nem azoknak való, akik nem szeretik közös tereket. Kocsival sokat lehet spórolni reggeli munkába rengetegen menek egyedül. Telek, lakresz kialakitasa is olcsobb lehet mint egy sajat lakas. Rezsi. Sporolt penzt lehet masra kolteni. Csipőfogó egy átlag embernek évente kb háromszor kell. A viták is kulturaltabbak lehetnek mint egy kollegiumban. Meg lehet oldani egy csomo mindent digitalisan pl szerszamosladan okoslakat amin latszik ki nyitotta es zarta utoljara.
2021. jan. 21. 00:49
 16/32 anonim ***** válasza:
100%
Nem kollégium ez hanem olyan felnőtt emberek közössége akik tudatosan ezt keresik. Élettapasztalattal a hátuk mögött. Nem kényszerből.
2021. jan. 21. 00:50
 17/32 anonim ***** válasza:
Érdekes lenne ilyen apartmanokat kialakítani, hogy aki akarja próbálja ki, olyan ez mint egy hostel kerttel, nagyobb hálóval, saját fürdővel, állandó lakhatással.
2021. jan. 21. 00:55
 18/32 anonim ***** válasza:
Nekem személy szerint nagyon szimpatikus már maga az alapgondolat. A kifejtés alapján pedig a maximumot hozná ki abból a kommuna. Bár én jóval fiatalabb vagyok, pár év múlva szívesen élnék egy ilyen közösségben.
2021. jan. 21. 15:25
 19/32 anonim ***** válasza:
Én is úgy gondolom a leírás alapján, hogy klassz lenne ilyen közösségben élni.
2021. jan. 21. 15:32
 20/32 A kérdező kommentje:

Egy kávézót és egy teljes wellnes részleget is elképzeltem, szauna stb. :)

Mi lenne az első lépés?

2021. jan. 21. 18:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!