Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Közös vagy külön kassza a jobb ebben a helyzetben?
Idén szeretnénk összeköltözni a barátommal, amint elmúlik a vírus. A ház az enyém, az én nevemen, ő jön az albijából. Beszélgettünk a közös kasszáról, de eltérő véleményen vagyunk róla.
Én 260-at keresek, ő 270-310 átlagosan, bár függ a túlórától.
Neki van hitele, azt külön elutalná, én meg a nyugdíjam. Úgy gondoltam, hogy a cafetérián kivül max maradna nálunk 20-30 ezer, a többi pedig mehetne egy közös számlára.
Szerinte ez túl sok egyelőre, elég lenne a gyereknél majd, addig adjunk annyit, ami fedezi a kaja+rezsi+egyéb közös dolgokat, a többi meg megmaradna mindenkinek a számláján.
Nekem ez annyira nem tetszik, mivel ha jönne mondjuk a gyerek, szerintem nehezen lehetne évek után "átnevelni" arra, hogy minden közös. Illetve, ő kicsit impulzus vásárló, tud takarékoskodni, csak néha meglát dolgokat, amiket szökő évente használna de tetszik neki és megveszi, a közösnél meg szerintem ebből a lendületből vesztene. Valamint ide szólna még az is - bátrabbak készíthetik a köveket és a fáklyákat -, hogy mivel az én házamba jön de közösen élnénk, és külön kassza lenne, lehet, hogy azt mondaná, hogy az új hűtőt stb álljam az én részemből. A teljes közös kasszánál ez meg nem lenne kérdés.
A szüleim szerint rajtam áll a döntés, csak félnek, nehogy esetleg elszórja a barátom a pénzem ( sosem volt még rá példa, inkább ő állja a dolgokat, ha randizunk).
Nektek mi a véleményetek? Nálatok mi vált be?
Közösbe:
-rezsi
-ételre pénz
-egy alap amibe megy pénz olyan kiadásokra ami lakás autóhoz kapcsolódik
-nyaralás
-megtakarítás
A többivel mindenki azt tesz amit akar
Ha 540.000 ami befolyik havonta abból elmehet a közösbe 300.000 a többi meg személyes kiadás
Rezsi 50.000
Étel 100.000
Megtakarítás 50.000
Nyaralás 50.000
Lakásra 50.000
"Szerinte ez túl sok egyelőre, elég lenne a gyereknél majd, addig adjunk annyit, ami fedezi a kaja+rezsi+egyéb közös dolgokat, a többi meg megmaradna mindenkinek a számláján."
Nálunk is pont így történik azzal a különbséggel, mi egyáltalán nem akarunk gyereket. Eddig tökéletesen működött.
Ha mindent be kellene adnom a közösbe, hogy lepném például meg? Sehogy. Ő sem tudna. Jobb ez így, hogy magunk osztjuk be a pénzt.
Nálunk az első években nem volt közös kassza. Rezsit, ilyesmit feleztük, boltban hol egyik, hol másik fizetett. Nagyobb dolgot, pl hűtőt szintén feleztük. De a többi pénz saját volt, pl mikor új íróasztalra volt szükségem, a külön pénzemből vettem.
Néhány év után változtattunk. Minden hónapban fejenként x összeget betettünk a közösbe, ebből fizettük a lakbért, rezsit, vásárlást, minden közös dolgot. Már nem felezgettünk, nem volt téma, hogy épp ki fizessen.
Aztán ebből alakult ki a közös kassza, mikor már mindent ugyanonnan fizetünk. Összeköltözésnél én ezt még elképzelhetetlennek tartottam volna, kellett egy kis átmenet, mire tényleg közösnek éreztem, és nem enyém-tiednek.
Külön kasszából lehet közöset csinálni, fordítva nehéz.
Szerintem nem gond az, ha a lakás és minden tartozéka a te részed, ő meg állhat mást. Pl a rezsi mehet az ő számlájáról, meg fizeti a nyaralást, stb, ha már úgysem kell albérletre költenie.
Mi régóta külön kasszázunk eddig még nem merült fel soha, hogy kellene a közös. Anyagi jellegű vitánk sem volt pont ezért, mert nem közösködünk.
Biztosan normális vagyok?
Esküvő előtt már közös számla lett. EgY számlára megy minden pénz, onnan fizetünk mindent.
Tökéletesen működik.. 10eve...
Egységben az erő.... Normális vagyok... Nyilván ehhez közel azonos eletszemlelet kell... Nem csak a pénzügyekben....
Nekünk is a párod rendszere vált be, de ez lényegében egy közös megegyezésen alapul. Le kell ülni és beszélgetni. Ki mennyit keres, ehhez képest mennyi a közös kiadásotok, ezen hogyan fogtok osztozni? Mi lesz, ha berendezést kell cserélni, azt ki állja? Miért evidens, hogy a felét ő? Miért nem az? Mik a közös terveitek? Mennyit tudtok félretenni havonta? Ezt hogyan fogjátok megtenni? Hogyan intézitek a napi bevásárlást? Kismillió olyan kérdés van anyagi szempontból, amit igen is le kell tisztázni. Vagy ha nem, akkor majd egyszer előkerül problémaként.
Mi amikor összeköltöztünk teljesen külön kasszán voltunk. A bérleti díj és a rezsi felét átutalta a párom, én továbbutaltam és nagyjából ennyi. A bevásárlásokat úgy intéztük, hogy nagyjából egyenlő arányban fizessen hol egyikünk, hol másikunk. 1-2 ezer forint különbségeken nem akadtunk fenn természetesen. Van olyan baráti párosunk akik ezt tökélyre fejlesztették (szerintem túlzás) és applikációban vezették ki mikor mennyit költött a közös dolgokra, majd hó végén fillérre pontosan elszámoltak. Lehet úgyis, hogy a konyhapénzt hó elején összerakjátok és ha valamelyikőtök bevásárolni megy, akkor ebből visz rá pénzt.
Nálunk nagyjából a 2. év után kezdett elmosódni ez, amikor már egyértelmű volt, hogy ez működik és közös a jövő. Azóta is megvan a külön kassza, de már az arányokra is tényleg csak nagyon nagy vonalakban figyelünk, vagy inkább nem is figyelünk. Mostmár az a rendszer, hogy a hitelt, rezsit én fizetem (illetve vonják a számlámról), a napi bevásárlásokat pedig ő intézi. Persze én is beugrom a boltba, én is veszek a macskánknak ezt azt, stb. A megtakarításaink külön vannak, de közös célokra gyűjtünk. Szóval lényegében közös a büdzsé, közösen meghatározott játékszabályokkal, de külön számlákon. Teljesen jól működő rendszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!