Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Nem érzitek azt, hogy teljesen fel kéne számolni a nemi sztereotípiákat nemi szerepeket, hogy ne legyen nyomás se a nőkön se a férfiakon? Erről nem kéne diskurzusokat elindítani?
Férfiként nekem nagyon tetszett ez a cikk:
"A nőkkel szembeni igazságtalan elvárásokat és bánásmódot csak úgy tudjuk megszüntetni, ha a férfiakkal szembeni igazságtalan elvárásokat és bánásmódot is megszüntetjük."
Engem nagyon zavar az férfiként, hogy a férfi tulajdonsághoz párosítják a határozottságot, magabiztosságot, ambíciót, versengést. Azt is lehet hallani, hogy egy férfi ne legyen érzékeny, mert az picsogás és ratyis, de a nőktől már ez elfogadott. A férfiakhoz párosítják a kezdeményezést, a nők hódítását.
Ezek a jegyek konstruáltak és nem természetesek kapitalista fogyasztói társadalom hozta ezeket magával. Nem azt mondom, hogy fel kéne cserélődni a szerepeknek, hanem nem kéne konstruált szerepeket szerint élni, inkább szabadon ahogy jól esik. Szerintem, ha a valódi nemi egyenlőségre lenne törekvés, akkor a párkapcsolatok is harmónikusabbak lennének, nem lenne senkin társadalmi nyomás, hogy férfiként ez a feladata a nőként meg amaz.
Nem lennének nemi gyűlülöletek mivel, ha mindkét nem egyenlő lenne, akkor megszünnének a kettős mércék is.
A cikk nagyon jól leírja azt, hogy mindkét nem nyomás alatt van és csak az egyenlőségre való törekvés szabadíthatja fel az embert az elnyomás alól. Erről szerintem diskurzusokat kéne indítani és nem puázni, ami csak a nőket tárgyiasítja és tovább növeli a nemek közti egyenlőtlenséget, de ilyen férfihang szerű oldalak is csak ártanak és a nők iránti gyűlöletet növelik.
"#5 Nagyon szívesen élnék skandináviában, normálisabbnak tartom őket, mint a magyarokat. Miért kéne nekem fizetnem a teljes randit, ha állítólag emancipáció van? Miért van még mindig csajozas, hódítás miért nem lehet csak ismerkedni játszmázások helyett? Nekem ezek a kérdések vannak a fejemben mikor az emancipációra gondolok. Úgy érzem nálunk csak papiron van ez, de gyakorlatig még nem igazán jutottunk el."
Ez a cherry picking, amit mint mondtam mindkét nem előszeretettel űz.
A csajok szerint egyenjogúság van, de azért az összes olyan múltszázadi (vagy már inkább 2 múlt századi :)) szokást megtartanák, ami arról szól, hogy a férfi volt a keresőképes, így neki kellett fizetnie mindenért.
Mert ugye addig oké, hogy egy csomó mindenben legyen egyenjogúság (pl fizetések terén, amivel egyet is értek), de azért a jó dolgok maradhatnak az 1800-as évekből.
De ugyanez igaz a férfiakra mint mondtam. Például amíg a férfi dolgozott, a nő meg otthon volt, addig teljesen természetes volt, hogy a nő feladata volt a gyereknevelés. Aztán a nők elkezdtek dolgozni de valahogy a férfiak nem vettek át hirtelen 50%-ot a házimunkából, gyereknevelésből
(és mondhatod, hogy rád ez nem igaz, mert te házias vagy, meg nevelnéd a kölyköt, de ugyanannyi nő is akad, aki kifizeti a saját fogyasztását az első randin is)
Csak beleolvasgattam a cikkbe, de hamar kiderült, hogy ez egy OLTÁRI BAROMSÁG!!! Valójában már az első mondatban a "szociálpszichológus" és "genderdiskuráló" szavak olvastán egyértelművé vált. Jóságos Isten, mi ez a két fogalom??? A modern világban (USA, Európa) SEMMIFÉLE negatív megkülönböztetés nem éri a nőket, és ezt már számtalanszor sikerült bizonyítani. Valójában sosem volt ilyen jó dolguk a nőknek, és manapság egy nő bármi lehet, súlyemelő, atomfizikus vagy bankár, ez csak a nő döntésének kérdése. Az, hogy a nők többségét kevésbé érdeklik mondjuk a műszaki/mérnöki tudományok, az egyszerűen a nők természetéből fakad, mint ahogy a férfiak sem igazán akarnak bölcsődei dadusnak vagy műkörmösnek menni. Miféle nemi sztereotípiákról beszélsz?
Erről amúgy az jut eszembe, hogy Susan Wojcicki, a youtube CEO-ja saját maga vallotta be nyilvánosság előtt, hogy igazgatói tevékenységének legnagyobb része az volt, hogy elérje hogy a cégnél 20%-nal nagyobb legyen a női informatikusok aránya, de el kellett ismernie, hogy minden erőlködése ellenére ezt nem sikerült elérnie. Nem véletlenül van ez így. A férfiak és nők különböznek, és nagyon jó hogy így van. Az emberi természetet nem lehet megerőszakolni, mert ahogy a történelem már bizonyította, az csak katasztrófához vezet...
A nők és a férfiak biológiailag sem egyformák.
Szerintem gyomláld inkább a saját sztereotípiáidat!
Én nőként szoktam kezdeményezni, és tudok határozott ambíciózus lenni. A randikat/párkapcsolatokat felesben szoktam. Az érzékeny férfiakért pedig odavagyok.
Maga az egyenjogúság fogalmának nézz utána!
Az csak annyit mond ki, hogy a nők is tanulhatnak, solgozhatnak, sportolhatnak es rendelkezhetnek a saját testüketkel!
Ettől meg nem kéne egy palinak sem elnőiesedni!
A nők is elvannak nyomva sok téren. Nem szemelenzővel kéne közlekedni!
Am unalmas a téma. Senki nem akadályoz meg abban hogy elkoltozz! Vagy akár indidhatsz diskurzusokat is! Nem tiltja a törvény. Forradalom se csak szavakból lett!
"Az csak annyit mond ki, hogy a nők is tanulhatnak, solgozhatnak, sportolhatnak es rendelkezhetnek a saját testüketkel!
Ettől meg nem kéne egy palinak sem elnőiesedni!"
Azért ez a téma sokkal bonyolultabb annál, hogy egy kézlegyintéssel elintézd, hogy nem kellene elnőiesedni.
Egyrészt megváltoztak a nők elvárásai is, egyszerre vágynak egy modern, egyenjogú társat akaró, nyitott férfire, és arra a régi "pofa be asszony" őserőre, amit egyébként önmagában utálnának. Erre a férfiak különböző reakciókat adnak, amire a nők közlik, hogy "elnőiesedett".
Pedig sok esetben nem nőiesedett el, egyszerűen ha nem úgy videlkedik, mint egy őstulok, akkor már nem férfias.
Ezt a részt még a nőknek kell majd magukban rendezni.
Másrészt a családok, az oktatási rendszer erősen megváltozott.
Rengeteg a csonka család, ahol nincs apa szerep, anyuka neveli egyedül a gyerekeket, és nehéz férfiasnak lenni, ha az egyetlen felnőtt példa, amit látsz egy nő, aki nő módon viselkedik, kommunikál, gondolkozik.
Az oktatási intézmények ugyanezek. Régen rengeteg férfi tanár volt, nézd meg most, a tanári az egyik leginkább elnőiesedő szakma, a fiatal férfi tanárokat már nagyítóval kell keresni. A női tanárok pedig női mintákat adnak át, és várnak el. A fiúk pedig vagy kilógnak az iskolából (akkor sütik rájuk, hogy viselkedés vagy figyelem zavarosak), vagy igazodnak.
Így pontosan nem értek egyet, de örülnék ha az idióta általánosítások, sokszor, mint elvárás eltűnnének. Írok párat, csak a saját szemszögemből, de tudom, hogy fordítva is sok létezik:
Pl. az amit valamelyik random reklám is sugároz, hogy a "férfinátha" az milyen, hogy azonnal teátrális kisbabahaldoklásba kezd a náthás férfi. Aha. Ezek szerint én nem vagyok férfi, mert sosem játszottam ezt el, náthával simán megyek dolgozni és nem panaszkodom, el is múlik 2 nap alatt.
"A férfiak szeretik a sört" (Hát nem. Nagyon nem)
"A férfiak szertik a focit" (Extrém mód nem. Elképzelni nem tudok unalmasabb dolgot, mint 90 percig nézni ahogy 22 díszfrizurás primadonna rohangál egy labdáért/labdával)
"A férfiak nem tudnak normálisan bevásárolni" (Na ja, ez igaz apám korosztályára, de én 12 éves korom óta vagyok a boltba küldve, fél éve egyedül élek és sosem volt ebből baj, általában a legjobb ár-érték arányt keresem)
"a férfiak szeretik a kocsikat, meg a kocsikat buzerálni, meg ilyenek" (pont leszartam mindig is, lényeg, hogy menjen, robosztus legyen, ne legyen vele sok baj.)
Illetve itt van egy régi hirdetés... Vagyis lett volna, ha ez az oldal nem lenne olyan gagyi, hogy ne engedje át. Mindegy. Egy mirelithúsos reklám lett volna.
"Még egy férj is elkészítheti"... Rész elég sértő. Fél éve élek egyedül és már most bőven túlszárnyaltam a mirelithúsok világát.
És mennyi ilyen van mindkét nemnél (nőknél pl. "minden nő hisztis" "minden nő imád vásárolgatni" stb.), ezek a gagyi általánosítások, amik talán tényleg sokakra igazak de a maradék is kapja ezeket a hülye beidegződéseket, ha pedig kiderül, hogy ő nem ilyen máris mindenki furcsán néz rá ,hogy "nem normális".
És sokszor a '80-as '90-es évek szintjén mozognak ezek, mivel apámék korosztályára teljesen igaz, ott kevés a kivétel. De mára azért változtak a dolgok.
Az egyenlőség nálam nem azt jelenti, hogy elmegyek kőművednek, a párom meg legyen kozmetikus. Sokkal összetettebb ennél.
Példák a teljesség igénye nélkül: Én is dolgozok, nem várom el, hogy a puncimért el legyek tartva, ő meg kiveszi a részét a házimunkából. Segítek neki szerelni, cipekedni, szekrényt feltenni, ő segít főzni. Ketten neveljük majd a gyerekeket, nemcsak én, tisztába is teheti, játszhat vele. Ő is maradhat GYES-en, ha nekem jobban fizető munkám van. Ha már munka, kereshetek annyit, vagy többet mint ő. Meghívhatom én is randizni. Sírhat, mert ő is ember, ez nem a nő sajátossága. Cserébe nekem nem muszáj hisztizni csak mert nő vagyok, ő neki meg nem muszáj erőt fitogtatnia, csak mert férfi. Én is lehetek határozott anélkül, hogy papucsnak érezné magát. Kapisgálod már a lényeget?
Viszont ő sosem fog tudni szülni és szoptatni, én sosem fogok 100 kilós dolgokat megemelni, mert ha valamit, akkor a természet adta dolgokat sosem fogod tudni megváltoztatni, hacsak nem génmanipulálod az embereket.
De amúgy vicces, hogy nem sztereotipizálsz, de szerinted a nőknek kéne változtatni elsősorban és csak azután tudnak a pasik is... Csodás.
valahogy olyan nekem ez a kérdés, mintha már a gondolatrendőrséget akarnák lassan az emberekre hívni.
Nőként mondom, hogy nem vagyok elnyomva, nem is voltam soha, és ha valami nem tetszik, majd elrendezem magam a magánéletemben.
Az teljesen oké, hogy alapjáraton biológiailag mi férfiak erősebbek vagyunk és a nők tudnak szülni. Ha mondjuk vásárolunk akkor szivesen viszem a nehezebbet, nem fogom leméricskélni, hogy ugyanolyan súlyú legyen mindkét zacskó, azért ennyire nem viszem túlzásba.
Nem arról beszélek, hogy egy férfi legyen nőies és női ruhában legyen, a nő meg férfias férfi ruhákkal. Egyszerűen csak arról beszélek, hogy hiába van papiron emancipáció mikor gyakorlatnan megmaradtak a 18. 19. századi nemi jegyek.
Írta az egyik válaszoló, hogy őt vonzza az, ha első randira meghívja és a férfi hódítja meg. Biztos, hogy ez vonzza és ez tényleg ösztönös nála? Az, hogy egy férfinak kell fizetnie az egészet és neki kell meghódítania egy csajt az csak egy játszma, szerintem sokkal fontosabb az, hogy legyen egy tartalmas beszélgetés, ami bensőséges és egyszerre jókedvű. Minek éreztetni azt, hogy mondjuk elakarlak hódítani? Ha elindul egy jó beszélgetés akkor nyilvánvaló, hogy a férfi többet szeretne, mint egyszerű beszélgetés. A meghódítás az olyan, mint hogy én vagyok a férfi állat és ledominállak téged te szuka. Szomorú, hogy sok nőt ez nem zavar.
Olvastam indexen egy szar cikket, hogy milyen profil képet készítsen egy férfi, mert akkor férfias, ha nem néz kamerába és nem mosolyog. Miért lenne férfiatlan az, ha kamerába nézek mosolygok és mondjuk a macskám van nálam? A kora kapitalizmusban mikor csak a férfi dolgozott akkor neki kellett életerősnek és keménynek lennie. Mára ez változott mivel már nem kell eltartania a családot, de megmaradtak a régi jegyek. Az az index cikk valójában azt írja, hogy a férfi keményebb, ha nem néz kamerába és nem mosolyog. Tehát feminimebb, ha belenéz mosolyog és háziállattal fotózkodik, mert ha ezt egy nők csinálja az oké. Ez egy brutális kettős mérce. Nem azért nézek a kamerába és csinálok képet a macskámmal, hogy feminimebb legyek hanem azért, mert ha nem mosolygok szarabbul nézek ki, pózolgatn nem szeretek és szeretném, ha látná, hogy van egy macskám. Az index ezzel a cikkel csak azt mutatja, hogy a ner része, ezért is olvasok mércét, mert az egy valódi ellenzéki portál.
Ez nem gondolat rendőrség én csak szeretném, ha férfiak és nők felszabadulnának a társadalmi nyomásokból és én is szabadabbnak érezzem magam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!