Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Lehetek terhes? Gumi nélkül voltam együtt a barátommal. Nem szedek semmi tabit. Menyi az esélye hogy terhes legyek?
"Azzal biztatni egy felelőtlen kis csitrit, hogy matematikailag kicsi az esélye a teherbeesésnek az első ilyen alkalommal, ugyanolyan FELELŐTLENSÉG! "
Én beszéltem valószínűségszámításról, de látom, hogy ez sokaknak magas, tehát kár volt. Felelőtlenségre biztatás pedig se tőlem, se mástól nem hangzott el tudomásom szerint.
No de azért hátha mégis megy az a matematika, megpróbálkozom még egyszer:
Még akkor is matematikai valószínűségekkel játszol, ha védekezel. Például ha 100 nő egy évig rendszeresen szexel óvszerrel akkor meg lehet mondani, hogy várhatóan 1-5 közülük teherbe esik. Így ki lehet számítani, hogy ha te ugyanígy védekezel, akkor kb. hány százalék esélyed van teherbe esni.
Ugyanez igaz a tabira és az összes többi védekezési módszerre, csak a valószínűségek mások.
Sőt! Ugyanígy megvan a valószínűsége a védekezés nélküli szexnek is. Ott sem az van, hogy tuti biztos (=biztos esemény) a teherbeesés. Ott is csak egy valamilyen százalékos esély van. Persze ha durr bele lövell a srác a hüvelybe, akkor sokkal nagyobb az esély, mint mondjuk megszakításosnál. A megszakításossal teherbe esni meg sokkal nagyobb mint mondjuk gumival. Gumival meg icipicit nagyobb az esély, mint tabival. (Pearl index alapján írom.) Ez mind, mind valószínűség.
Értem én, hogy sokaknak itt nem kenyere a matematika, talán ezért nem voltam érthető. Sajnálom.
Attól még a tény, tény marad. Azaz egyetlen ilyen felelőtlenségtől lehet baj, ezért minden ésszerűen elvárhatót illik megtenni ellene. Azonban itt egy esélyt kérdezett a kérdező, így erre próbáltam válaszolni. Erre pedig sokkal közelebb áll az igazsághoz az a válasz, hogy igencsak kicsi az esélye. Ami annyit jelent, hogyha 100 nő hasonlóan felelőtlen, és csak egyetlen egyszer csinálja ezt a dolgot, akkor közülük valószínűleg bőven 50% alatti lesz a terhességek száma. Pontos számot nem tudok, de kevés, ez a lényeg. (Ellenben ha ez a kevés csak 10% az is nagyon sok, ha épp nagy problémát jelentene a baba. Ezért kell védekezni! Mert akkor 1-2% alá vihető az esély, ami azért nagyságrendileg jobb mint a 10%. De akkor is csak esély meg valószínűség marad ez az egész szex játék!!! 0 valószínűsége akkor lesz a terhességnek, ha nem szexelsz abszolút, ezt tudomásul kell venni.)
Szóval felejtsük már el azt a tévképzetet, hogy védekezés nélkül tuti biztos a teherbeesés, védekezéssel meg kizárt. Azért kell védekezni, mert azzal jelentős mértékben csökkented a teherbeesés valószínűségét. Csökkented, nem pedig megszünteted.
És továbbra sem bíztatok itt senkit védekezés nélküli szexre. Védekezzetek, mert ha nem védekeztek, akkor idővel a sok alkalom miatt matematikailag rohadtul megnő az esélyetek a babára. Egy alkalommal lehet, hogy csak 1% a teherbeesés esélye. De ha ezt egy évig minden nap megjátszod akkor annak az esélye, hogy terhes leszel egy éven belül már közelít a 100%-hoz, vagyis gyakorlatilag szinte biztos. Tehát marhára nem mindegy, hogy egy ilyen esemény volt, vagy rendszeresen ezt műveled.
Az ördög viszont nem alszik, úgyhogy tessék minden alkalommal védekezni, ha nem szeretnél babát. (Ha pedig majd szeretnél, akkor rá fogsz jönni, hogy sok esetben marhára nem olyan könnyű teherbe esni, hogy egyik este nem húztok gumit és rögtön megvan. Megeshet, volt már rá példa, de a többségnek azért kellett pár hónap mire összejött a babájuk.)
A matematikában járatos válaszolónak:
A matekhoz tényleg hülye vagyok, de azt észrevettem, hogy a számításaidból kifelejtetted, hogy eléggé megnő a teherbeesés valószínűsége akkor, ha az eset az ovuláció körüli időszakra esik.
Na, ez meg egy kis biológia, abban sem árt egy kicsit tájékozottnak lenni.
"ok, van valószínűségszámítás, de az közel sem elég ahhoz, h megállapitsuk, főleg igy a kompi elől, h nem terhes.."
Jah, és ezen mondatodat elmondhatod akkor is ha óvszerrel voltál együtt valakivel. Mert mint írtam, az sem 100%, ott is "csak" valószínűségek vannak. No persze egészen más valószínűségek.
A biológusnak meg üzenem, hogy ennyire már tényleg nem akartam túlbonyolítani a kérdést. Természetesen a ciklus különböző időszakában más és más valószínűségek játszanak. A kérdező sajnos nagyon rossz időszakot választott magának ebből a szempontból is, ez tény. Nyilván sokkal jobb esélyei lennének ha ugyanezt mensi környékén csinálja, de persze még úgy sem tanácsolnám senkinek. Mert egy óvszerrel még olyankor is jelentősen csökkenthetjük a teherbeesés esélyét.
Bár ez nem fórum, úgyhogy tényleg most válaszolok utoljára:
Mindenkinél egyéni ízlés dolga, hogy mennyire aggódik. Vannak valószínűségek és mindenki eldöntheti, hogy mit vállal be és mit nem. Az egyik emberpárnak a tabi 99,9%-os védelme nem elég és még gumit is használ mellette (és nem a betegség hanem szintén a terhesség ellen, mint a tabit is!) Ez talán az egyik véglet, hiszen mindkettő meglehetősen nagy védettséget ad.
A másik végletben meg ott van aki megszakítással védekezik. Vagy sehogy sem védekezik. Úgy sem 100% a teherbeesés, de azért mégiscsak meglehetősen nagy, amit én pl. biztos nem mernék bevállalni, ha nem szeretnék babát.
És a kettő véglet között meg aztán széles a skála. Ugye ott van pharmatex és egyebek, amik elég jó védettséget adnak, de hát azért tabival vagy gumival össze sem hasonlíthatók. Szóval amolyan középmezőnynek mondanám. De van aki azt használja, persze lehet, hogy kényszerből.
Szóval tényleg az van, hogy különböző módokon védekezve más és más valószínűséggel lehet teherbe esni. Sosem 0 és sosem 100%. Minden módszernél más és más ez az érték. Az ember, vagyis a páros pedig eldöntheti, hogy számára mekkora valószínűség az amit még be mer vállalni.
Nálam is megvan ez a határ: nekem pl. tabi vagy gumi elég nyugalmat ad önmagában. De megértem azt is, aki annyira paranoiás, hogy mindkettőt használja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!