Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Miért vállalnak gyereket a párok, amikor azok akiknek nincs sokkal boldogabb, nyugodtabb, élhetőbb életet élnek?
Nem értem mi a motiváció a gyerekvállalás mögött. Akiknek nincs, azok sokkal boldogabbnak tűnnek, mint akiknek van és jó sok teher nyomja a vállukat állandóan.
Akiknek nincs azok szabadon élhetnek, mindenre jut elég pénz, nincs baj belőle, ha kicsit szabadra veszik a figurát és élnek. Míg a szülők ezt nem tehetik meg. Minden a gyerek, gyerek, gyerek... Mint egy rablánc. Lőttek az éjszakai alvásnak az első pár (sok) évben, rengeteg pluszköltség mikor a kis Jenci megint lezúzta az iskolai mozaikrámát, Henike meg véletlenül felgyújtotta a szomszéd függönyét. + aggodalom, kötelező teherviselés, gond és fásultság. Nincs több színházest, nincs több fesztivál, nincs több kettesben nyaralás, nincs több szexcsata, csak gyerek...
Miért vállalják ezt, mi a motiváció?
Biokémiai folyamatok? Ez szánalmas. Ez az ösztönlények szintje, nem elfogadható indok.
Megszokás? Ez még rosszabb. Így is a sok béna megszokás uralja a világot, nem kell még egy.
Valami fennkölt eszme? Érdek, pénz, szociális "segíj"? "Véleten becsúszott"? Mert a szomszédnak is van? Mert a leendő nagymama erőszakoskodott? Adókedvezmény, CSOK? Unalom?
Gyorsan leütöm a szokásos "te szüleid" dolgot, apám megszokásból, mert lumpenproli elem, anyám pedig fennkölt eszmék miatt. Persze ettől még megvan a családi szeretet meg minden, de én sosem vállalnám azt a sok szívást ami a gyerek körül van, kivéve ha milliárdos lennék és a szó szerint "szar" dolgokat valami háziszolga végezné, és nem menne a házastársam rovására, hanem élhetnénk ahogy addig, szabadon.
Másoknál sem látom a motivációt.
Nekem már unalmas volt az élet gyerek nélkül. Túl egyszerű volt, nem volt kihívás benne, meg igenis az ösztönök is bsztattak már rendesen. És leszrom, hogy te mit fogadsz el indokként. :D Én bizony ösztönlény vagyok és büszke is rá.
És baromi megnyugtató az a tudat, hogy (ideális/szerencsés esetben) marad valaki hozzám nagyon hasonló a világon, ha majd én megpusztulok.
Akkor ezt besorolom a "fennkölt baromság" alá, nagyapám ilyen, hogy "hej de szép ha meghalok maradnak génjeim, de szép is ez". Hát ja. Nagyszerű. Ennek mi értelme?
Brutális EGO? Hogy "hö' nem marad a világ az értékes génjeim nélkül, VILÁG ÖRVENGGY' NEM KELL NÉLKÜLÖZNÖD HA MEGHALOK!!!!"
#12: :DDD
"Drágám", ilyen szempontból szrok a világra. A saját dolgaim érdekelnek. Te viszont súlyos vagy. Nem is kicsit. :D
Szerintem fontos különbség, hogy mi a motiváció a gyerekvállalás >előtt<, meg az, hogy utólag hogyan alakul az ember véleménye az egészről. Ezt sokan összekeverik vagy összemossák.
Az én tippjeim a következőek, én ezeket az okokat látom, nagyjából ebben a "relevancia"-sorrendben:
1. társadalmi normák, elvárások: a belénk égetett szociális túlélő ösztön arra késztet minket, hogy vágyjuk a társadalmi elfogadást és hasonlujunk a többiekhez (ami nyilván a biztonságra vezethető vissza). A társadalom azt várja el tőlünk, hogy X évesen tanuljunk, aztán Y évesen találjunk párt, Z évesen házasodjunk, Q évesen pedig első gyerek, W évesen a következő stb. Nagyon sokaknak ezek magától értetődő mérföldkőnek, a sikeresség mérőszámainak tűnnek. Szerintem messze ez a legfontosabb indok.
2. Ösztönök, "biológiai óra": nem hiszem, hogy magyaráznom kell. A testünk ezt parancsolja, és ezt nem mindenki kérdőjelezi meg.
3. párkapcsolat továbblépésének, a szerelemnek a jelképe
4. kiskapu: létrehozok egy másolatot önmagamról, hogy kicselezzem a halált és az elmúlást, csillapítom a félelmeimet.
5. párkapcsolati mentőöv (egy gyerek majd mindent helyrehoz közöttünk, ami nagyon szomorú felfogás)
6. olyan is van, aki szereti a gyerekeket, csak simán
Az, hogy >utólag< mit mondanak a gyerekvállalók, más tészta. Én hajlamos vagyok elhinni, hogy vannak annyira erősek az "ösztönök", hogy a gyerek válik automatikusan a legcsodálatosabb dologgá az életben, de azért mindig ott a gyanúm a háttérben, hogy ebben van azért egy jó nagy adag racionalizálás is.
Én se értem nyugi!:-) Hormonok okozzák érzelmi elborulast.
Meg a társadalmi nyomás.
Mindkettő leküdzhető
Neked éppen szerencséd volt, de a többségnek nem lesz, mégis vállalják, pedig elég egy kis hiba és örökös pokol lesz a vége. Ha szegény gyerek betegen születik, akkor 3 ember élete lesz rossz. Elsősorban a gyereké, másosorban az anyjáé - az apja még leléphet és a havi 40 ezer forintra korlátozhatja magát.
De ha a gyerek drogozni kezd akkor se tagadhatod le (vagyis de, de akkor örökös megvetéssel válaszol a korszellem), de válhat pszichopatává aki rajtad kívül bárkit megöl, szadistává, gyilkossá, börtönlakóvá, nagyképű vállalkozóvá, "rajoskodó" műemberré stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!