Az milyen karmát takar, hogy mire nagy nehezen eljutok egy felismerésre, addigra már rég lezárult az élethelyzet, amiben használhattam volna a tudásomat?
Erre mondják hogy minél idősebb vagy annál bölcsebb.
Legalábbis elvileg személyiségfejlődésen megy keresztül az ember ahogy öregszik. Azért csak elvileg, mert vannak olyanok is akik csak visszafejlődnek (pl drogosok, alkoholisták stb).
Az lenne az ideális ha a mostani tudásoddal rendelkeztél volna 10-20 évvel ezelőtt (attól függően persze ki hány éves).
De ez sajnos nem így megy, mert az idő előrehaladtával, kudarcok és sikerek sorozatával leszünk egyre bölcsebbek. Fordítva nem lehetséges.
Aztán eleve vannak olyan személyiségű emberek akik mindenben nagyon lassan haladnak, vagy lassan hoznak meg komolyabb döntéseket (pl összeköltözés, házasság, gyerekvállalás, építkezés, válás stb). Van olyan ismerősöm akinek minden magánéletével kapcsolatos döntéséhez 10 évekre van szüksége pedig egy egyetemet végzett, vezető beosztású ember. Munkával kapcsolatban gyorsan és jól dönt, de a magánélete katasztrofális.
Az vigasztaljon hogy nem vagy egyedül ezzel a problémával.
A lehetőségeket akkor vesszük észre, amikor elmentünk mellettük, mint az autóval a villanypózna mellett.
A bölcsességek később jönnek, mikor már túl késő.
Lehet lassabb vagy, van aki nagyon gyors.
De ne erőltesd magadra a gyorsaságot, mert akkor sok tévedést fogsz csinálni, akkor átesel a ló másik oldalára és azt mondod hogy hulyeséget csináltam mert nem volt időm felfogni a dolgokat.
Jól fog az embernek egy bölcs tapasztalt rokon, (és jóindulatú! ) aki tud jó tanácsokat adni. De 90% nak nincs ilyen rokona. Így marad a saját tapasztalás, falnak menni.
De ha lenne ilyen rokon, hallgatnál rá?
Szerintem nehezen, mert az érzelmi érés nem döntés által következik be, (mától nem békülök ki a barátommal aki szarrá csal és aláz) hanem tapasztalás által. Meg kell tapasztaljam 100 szor, hogy megcsal, hogy megaláz, amíg valóban ÉRZEM hogy nem érdemes folytatni.
Amíg nem érzem ezt, hanem csak eldöntöm, addig nem tudom lezárni a kapcsolatot, legalábbis érzelmileg biztos nem.
Az ilyen extrém késleltett reakciók amik neked vannak lehet esetleg kimerültség miatt is, stressz miatt, nem tudsz jelen lenni a helyzetekben, vagy esetleg valami alapbetegség okozta ADHD van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!