Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Mi ez a szó szerint mindenen megsértődés? Ez mikor lett ekkora divat? Egyáltalán miből jött, és miért terjedhetett el ennyire?
Egy ideje csak kapkodom a fejem. Felnőtt emberek, de leginkább a nők, gyakorlatilag mintha folyamatosan keresnék az alkalmat arra hogy jól megsértődhessenek. Nem hinném hogy én vagyok bunkó mert pl 5-10 éve még abszolút nem futottam ebbe bele, ráadásul annyi helyen látom mostanában magam körül hogy az hihetetlen! De itt a gyakorit is meg lehet nézni példaként, olyan dolgokat kitalálnak magukra vesznek az emberek ami oda sincs írva, aztán csak lesek hogy ezt honnan. És akkor beindul a nyílt ellenségeskedés, vagy a passzív agresszió, és a másik fél nem is érti mi van. De úgy látom ez jóideje a párkapcsolatokat, és a férfiak nők viszonyát is általánosságban mérgezi. Belefutottam én magam is, meg tényleg folyamatosan látom is magam körül mindenfelé, mások által is.
Szóval miből jött ez az egész sértődős divat? Mióta van ez így, és mi lehetett a kiindulási alapja, vagyis a forrás? Honnan terjed?
"És szerintem ez a munkahelyekre is igaz. Azt látom körülöttem, hogy nincs felelősségvállalás, nincs kötelességtudat, nekik mindent szabad, és ha szól a főnök hogy 10 percet késett, már felmond, és továbbáll."
Szerintem olyan a világon nincs, hogy valaki azért felmond, ha a főnök késik (hacsak nem valami orvosi meló ez pl, és a késés életekbe kerülhet).
Olyan viszont van, hogy a főnök elkezd zsįdózni-buźizni, és egy ilyen szituációban teljesen jogos, hogy a fél iroda kisétál, és még a HR is előveszi, hogy ezt így hogy a francba gondolta meg állítson már magán egy picit.
A munkahelyi morál viszont tényleg megváltozott, de ez kölcsönös. Nincs az, hogy az ember egy állásban szépen előre lépdel, és ha nagyon nem izeg-mozog szép karriert fut be.
A cég is fogyó eszközként kezeli a dolgozót, és a dolgozó is max 1-3 évre marad ott, mert előlépni max csak új munkahellyel lehet.
És azt is pontosan tudja mindenki, hogy csak mert a szupervízor 50 forittal többet kap, még nem feltétlen bölcsebb, kompetensebb mint mindnki más. Olyan vezetőt aki erőszakkal akar tiszteletet kikényszeríteni, normális ember nem követ birka módra.
Ja, és egy csomó zsákutca helyen az emberek nem tepernek, mert minek. Ha a cég nem biztosít semmiféle motiváló dolgot (és az évi egyszeri pizzázás nem az), akkor kár megszakadni, az egyetlen jutalom csak még több munka lesz.
"ha nem teszik hogy egymást b@szák az utcán a pridolok, akkor homofób vagy"
Na muti, hol? Soha senki nem szexelt nyilvánosan a Prideon, ez egy homofób lejáratókampány, amit sok meleg is bekajált és időnként felkérődzik.
Semmi olyat nem látsz amit egy zenei fesztiválon vagy strandon nem, legyen ez a Pride Londonban, Berlinben, Seulban vagy New Yorkban.
"Szerintem olyan a világon nincs, hogy valaki azért felmond, ha a főnök késik (hacsak nem valami orvosi meló ez pl, és a késés életekbe kerülhet)."
Látom itt mindenki szereti kiforgatni a szavakat.
Nem a főnökre mondtam, hogy késik, jó lenne egy értő olvasás.
Persze, kisarkítottam a problémát, a sorok között kéne olvasni.
De amúgy pont tudok példáKAT mondani, egyik ismerősöm cukrászdát üzemel, nem találnak eladót, mert a fiataloknak nem tetszik, hogy reggel 8ra be kell menni dolgozni, mások szó nélkül nem mennek be, mert ő úgy gondolta. Vendéglátós ismerősom szintén ugyanez.
És én most itt lezártam a témát részemről.
"Sőt challenge accepted szerintem még bele is mentem volna a játékába, mert érdekes újdonság számomra. És vajon hova vezet."
Fura, hogy neked játék, ahogy egy másik ember látja a világot.
Abba nem gondolsz bele, hogy ez fordítva is igaz. Hogy a másik oldalt is lásd: nekem liftnél szokták mutatni, hogy menjek csak előre. Én erre sinálom ugyanazt a kézmozdulatot, hogy nem-nem, tessék csak.
És ezen pasik meg szoktak sértődni. Bárcsak lazák lennének, és elfogadnák ezt.
A kíváncsiság jó dolog, csak én nagyon ritkán találkozom olyan férfival, aki nem azért kezd bele a "de miért?" lemezbe, mert vitatkozni akar minden egyes válasszal, és megmagyarázni nekem, miért vagyok hülye.
Én elhiszem hogy férfiaknál is van ilyen sértődős, de az ő sértettségüket se igazán tudnám hova tenni. Főleg az említett példa kapcsán, hogy ott mi értelme lenne megsértődni.
Viszont ez a vitatkozássá fajulás, ez érdekes dolog. Mert ha teszem azt megmondod nekik a miértre válaszként, hogy pl mert nem kívánsz élni azzal a női előjoggal amit az illem biztosít, hogy a nőket előre kell engedni, abban nem tudom értelmes ember miért is találna bármi kivetnivalót. Vagy mit szoktál válaszolni olyankor, amivel ennyire el kell kezdjenek vitatkozni?
"nem kívánsz élni azzal a női előjoggal amit az illem biztosít"
Ilyet az életben nem mondanék. Nem tartom előjognak, hogy apáskodva be akarnak terelni helyekre.
Pont azon puffognak, ha nem mondok indokot. Nem értik, hogy nem tartozunk egymásnak semmilyen indokkal semleges viselkedések miatt. Bemegy a liftbe, aztán puffog mellettem a bajsza alatt, hogy "miért nekem kell bemenni, miért kell ezt csinálni".
Egyszer volt egy idősebb, 50-es férfi, akit szintén beengedtem magam előtt, és ritka mód nem lekezelően kérdezte, hogy miért engedtem előre. Neki elmondtam normálisan, hogy szerintem teljesen az illem ellen megy, hogy egy idegen nőt benyomnak a falhoz egy kis dobozban. Elgondolkozott, és azt mondta, van benne valami.
De nekem nem felelősségem mindenivel beszélgetni, hogy hogy látjuk a világot.
Hát akkor tippre a helyzet megkavarása miatt lehetett, hogy pár mp fennakadást okoz hogy nem mész előre miközben engedne előre. De én ezt inkább sima dohogásnak érzem, a kellemetlenség és összezavarodottság miatt. Tehát az adott pillanatban még megvan neki, de max pár perc és felülemelkedik rajta. A nem válaszolásra, válasz kikerülésére is elég sokan be tudnak rágni manapság. De azt részben már megértem, tiszteletlenségnek hat, és frusztráló lehet.
Amúgy ha ilyesmi normálba jár el a nő amit te is írsz példaként, az nálam se okoz fennakadást. Simán csak biccentek neki hogy jól van, és megyek előre én. Volt ilyen többször is, semmi bajom vele.
De amit példaként írtam, hogy sima udvariasság, az okát se kérdeztem tőle, meg nem is firtattam utána se, és mégis ezt használta fel ellenem, tipikus kötekedés módon ellenem fordítva, az még mindig fura. És nagyvonalúan felülemelkedtem ott ezen párszor, higgadtan válaszoltam és témát váltottam, de többször is visszahozta, bizonyára szándékosan.
Amúgy én nem látok ezzel bajt, olyan értelemben, hogy jó szűrő volt neked is.
Ami változott a világban az az, hogy a csendesek mernek beszélni, ami szerintem jó. Biztos neked is volt legalább egy osztálytársad, aki ok nélkül beleállt mindenkibe, a tanárok mégsem vették komolyan, és egy szimpla seggfej volt. És felnőttük, kikerültünk a világba, és a seggfejek még mindig köztünk vannak. Eddig az volt, hogy nekik áll a világ, nekünk meg csendben tűrni kell. Ez minden területre igaz, párkapcsolat, család, munkahely, utca. Most jutunk el oda, kicsit lassabban, mint mások, hogy fel merünk szólalni a seggfejek ellen.
A metoo előtt ha valaki beszólt, lehajtott fejjel siettem tovább. Azóta egyre jobban kiakaszt, és mára eljutottam oda, hogy ha valaki beszól, megindulok felé és megkérem, ismételje meg, mit mondott. 156 centi vagyok, egy db gatyám nincs, télen-nyáron szoknyában, egyberuhában vagyok, szerintem cincogó hangom van - csak azért mondom, hogy ne egy Angela Merkel külsejű zord nőt képzelj el.
A seggfejek annyira hozzá vannak szokva, hogy senki nem csinál semmit, hogy egy szimpla 'nem'-től lefagy az agyuk.
A sértődés lehet egyéni, nem tudom. A kolléganőmtől a férfi munkatársak rendszeresen kérdezik, hogy haragszik-e. Csak néz maga elé és dolgozik csórim.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!