Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
Láttam egy statisztikát, miszerint Ausztriában is sok a párkapcsolati bántalmazás. Azt hittem, hogy ott nincs ennyi. Miért történhet ez meg úgy, hogy az osztrákok sokkal jobb életkörülmények között élnek és kiegyensúlyozottabb családban nőnek fel?
Ez az a stat, amit láttam:
Ausztriában 🇦🇹minden negyedik nő tapasztalt már fizikai vagy szexuális erőszakot.
16,41%-uk párkapcsolati erőszak áldozata. Ez az osztrák statisztikai hivatal aktuális felmérésének eredménye:
Ausztriában minden negyedik 15 évesnél idősebb nő (26,61 százalék) átélt valamilyen fizikai vagy szexuális erőszakot.
A nők 8,70 százaléka volt már nemi erőszak áldozata.
Ausztriában a nők 16,41 százalékának esett már áldozatul fizikai és/ vagy szexuális erőszaknak élettársi kapcsolatban. Csaknem 40 százalékuk szenvedett el lelki erőszakot.
Ausztriában a szexuális erőszakos esetek 96,96 százalékában férfi az elkövető, 2,47 százalékuk tapasztalt már erőszakot női elkövetőktől.
A nők 59,30 százaléka egy általa ismert személyt nevez meg elkövetőként. 49,94 százalékuk ismeretlen.
Egyrészt mert a lakosság nem csak fiatalokból áll, és nemhogy 50-60, de 20-30 éve is eléggé máshol volt az ingerküszöb bántalmazás és erőszak terén.
Másrészt mert kisebb a látencia, kevésbé van szőnyeg alá söpörve az erőszak, kisebb a rendszerből vagy kultúrából fakadó áldozathibáztatás.
Azért... pár dolgozt megjegyeznék.
- Országonként és kultúránként eltérő a nemi/szexuális erőszak fogalma. Ami persze nem feltétlenül jó, de ez van. Ha idehaza megmarkolod egy nő fenekét, 99%, hogy legrosszabb esetben egy pofont kapsz tőle, de ha megkérdezik, hogy volt-e kitéve szexuális abúzusnak, valószínűleg ezt nem fogja annak tekinteni. Ha ugyanezt Koreában csinálod meg - mint ahogy egyik ragyogó olimpikonunk meg is tette -, másnap már megy is a feljelentés. Ausztria meg ilyen tekintetben valahol ezen két példa között áll.
- Még ennek ellenére is: Magyarországon rosszabbak a statisztikák. Szóval ha úgy nézzük, Ausztriában tényleg kevesebb.
- Az sem mindegy, hogy mennyire merik ezt bevallani, felvállalni. Általánosságban nyugaton könnyebben, Közép- és Kelet-Európóban kevesebben.
- A gazdasági fejlettség pedig nem jelenti azt, hogy nincsenek ott is hulladék alakok. Társadalmilag annyival azért nem fejlettebbek...
- Illetve ahogy mondták előttem: a statisztikában a '70-'80-as évek szülötte is benne vannak, és azért az egyenjogúság, a személyes tér sérthetetlensége nyugaton sem volt mindig annyira tiszteletben tartva, mint most.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!