Amennyiben még nem vagy 18 éves, a böngésződ Vissza gombja segítségével hagyd el az oldalt.
A kapott/adott ajándék behatárolja a kapcsolat jövőjét?
Közeledik a Valentin nap. Ki tartja, ki nem; mindenkinek saját joga eldönteni. Vannak erre pro és kontra érvek, s minthogy nem az ünneplés jogosultságáról szól a kérdésem, tartsuk tiszteletben a másik ünneplési metodikáját.
Akik ünneplik, meglepik egymást. Azt veszem észre, hogy az utóbbi években egyre többen követik a nemi szerepekbe beágyazódott sztereotípiákat, és ennek szellemében választanak ajándékot.
A férfi valami kis csokival és virággal lepi meg szerelmét, míg a nő főz valamit és a csábító fehérnemű dukál hozzá. Azt gondolom, világos, hogy ennek ismeretében hova fog kilyukadni a nap...
A kérdésem az: ha a nők ezt az ajándékot fundálják ki, vajon nem ágyaznak meg a későbbi hagyományos családmodellnek? A nő helye a konyhában és a nő dolga az, hogy külsejével csábítson. Nem lehet, hogy pont emiatt is megy szét sok kapcsolat, mert a nő ezt az utat követi és idő után megunja? Ezen ajándékkal nem azt üzeni vajon a párjának, hogy elfogadja a gender-szemlélet alapján feminin szerepköröket? - a férj kiszolgálását, a házimunkát és a gyereknevelést?
Kérdésem abból a szempontból filozofikus, hogy aligha rendelkezünk reprezentatív kutatási eredményekkel, s csak a saját tapasztalatainkra alapozhatunk. De vajon lehet ebben valami, hogy a nő és a férfia a másik számára adott/nyújtott meglepetésein keresztül épp elfogadja a hagyományosan sztereotíp női-férfi felállást, annak minden jó és rossz oldalával?
Hát ez hülyeség:D
Ez egy nap az évből, de ha hozzáveszünk még pár alkalmat, akkor is csak pár nap.
Aki ez alapján a pár nap alapján arra gondol hogy ez rögtön a kapcsolat jövőjét hatarozza meg, az szerintem baromira túlgondolja.
De amúgy ha több szexi pasas vállalná a kapcsolatokban hogy alsónadrágban főz a szerelmének, nem hinnem hogy sok nő visszautasítaná:D
Szerintem pont az húz határvonalat a házicsicskaságban, hogy ajándéknak szánod, ezzel éreztetve, hogy ez egy különleges dolog, amit akkor fogsz megcsinálni, mikor olyan kedved van hozzá és nem pedig hagyod elvárássá redukálódni. Kapaszkodj meg, a párom is szokott nekem főzni ajándékból. Szülinapomra például ő készítette a tortámat.
Én is nagyon szeretek főzni a páromnak, szoktam is. De rendszeresen nem várhatja el. Csak akkor csinálom, ha nekem magamtól van hozzá kedvem és időm a munka mellett. Ha ennél több kell, akkor együtt főzünk, de én egyedül csak akkor fogok, ha épp úgy érzem, hogy ahhoz van kedvem.
Évek óta együtt vagyunk, sosem volt gond abból, hogy felosszuk a házimunkát. Sőt, fogd meg az állad, mielőtt leesik: hagyományos esküvőt is szeretnénk és valószínűleg fel fogom venni a nevét, de ettől még a társ-szerep nem változik a kapcsolatban.
Lehet a hagyományos gesztusokat úgy is csinálni, hogy megmaradjon az egyenrangúság és a háztartásbeli munkákból egyformán vegyük ki a részünk.
A BDSM sem lesz családon belüli erőszak... ;)
Oszt akkor mi van, ha az az ajándék? Nem attól simulsz bele a női szerepkörbe, hogy az év egyik kijelölt napján 2 órát szánsz a szexre való rákészülésre a heti háromszori "jóvan, rakjuk el a kaját holnapra, fürdés, fogmosás" kombó helyett.
Mert itt ez az ajándék, hogy beleölöd az időt és az energiát, és különlegessé teszed.
Aki fullos szexet és vacsit ad ajándékba, az tervezgetett, megteremtett egy hangulatot és minőségi időt tölt a párjával. Így is lehet nézni, nem? Meg esetleg úgy, hogy a nőt is lázba hozza a szexi rucija és az esti elnyújtott szex lehetősége. Vagy a nő szexualitása csak a férj kiszolgálásának eszköze lehet?
Minél többet gondolkozom a kérdéseden, annál inkább sértőnek találom.
6: Ezek számunkra nem azok az ünnepek, ahova az ember ajándékkal készül, sokkal inkább élménnyel. Évfordulót mi úgy ünneplünk, mint újévet. Arra sem kapsz ajándékot, csak van egy különleges nap, koccintás, különleges vacsora. A Valentin nap szintén inkább az összebújásról szól. Mi szoktunk Halloweent is tartani, ott is inkább a buli meg a beöltözés van előtérben, nem az ajándék. Számunkra ezek nem ajándékozós ünnepek, hanem élményszerzősek.
Ajándékot karácsonyra, húsvétra, névnapra, szülinapra szoktunk adni. Évfordulóra (főleg ha nem házassági) vagy Valentin napra nem.
Semmi sértő szándékom nem volt. Egyszerűen egy elgondolás, ami ha realizálódik is, nem azonnal fog, hanem 5-10-15 év múlva akár. Amíg van tűz, van előre, addig ez nem jelent sokszor különösen problémát, de vajon hosszútávon?
Mindenkinek köszönöm a kommentet és továbbiakban is várom az újabbakat.
Én is úgy gondolom, hogy mivel ez ünnepi köntösbe van bújtatva, ezért nem erősít rá a nemi szerepekre. Főleg, hogy amúgy mi a sztereotipikus ajándék egy férfinek? Most profánul azt mondom, hogy a térdre borulás egy csipkebugyiban egy elég jó ajándék a legtöbb pasinak. Ünnepekkor, "ajándékozás" címén pedig azért a legtöbben úgy vagyunk vele, hogy a másiknak akarunk kedvezni, olyan ajándékot adni, aminek ő örül. Egy férfi szívéhez meg a gyomrán át vezet az út, mondják, szóval egy finom vacsi, majd az azt követő kicsit talán különlegesebb kényeztetés/aktus talán örömet okoz neki (nyilván férfitől is függ, de akinek van libidója, annak ez talán tényleg örömet okoz). A csoki és virág hasonló, én örülök ezeknek, szerintem szuper kis apróságok, és a Valentinnap meg tipikusan az az ünnep, amit ha tartasz is, jellemzően kis energiabefektetéssel és valamelyest olcsón akarod letudni, mert azért mégsem olyan, mint egy szülinap vagy egy karácsony, de még egy évforduló mögött is elmarad fontosságban is, szóval ha ajándékozol is, akkor sem a többtíz-százezres kategóriát nézed, hanem valami apróságot, amivel megleped a másikat. Erre meg a vacsifőzés szexi fehérneműben és a bonbon-virág kombinációja pont tökéletes.
Zárójelben jegyzem meg, hogy a férjem névnapját közel 10 éve képtelen vagyok megjegyezni, mindig aznap juttatja az eszembe valamelyik rokona, amikor felhívják felköszönteni, hármat találhatsz, mi az ajándékom számára olyankor. Nem azért, mert amúgy házikhurvának tartanám magam, és bár van gyerekünk, a hagyományos nemi szerepeket sem kifejezetten tartjuk, abszolút egyenrangú partnerek vagyunk a házasságunkban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!