Kezdőoldal » Ezotéria » Reinkarnáció és karma » Reinkarnáció és a karma, bár...

Reinkarnáció és a karma, bár a felszínen vonzóak, mély intellektuális hibáktól hemzsegnek? Nincs egyéni én a buddhizmus hinduizmusban és hiányzik a kegyelem fogalma.

Figyelt kérdés

Sem a hinduizmus, sem a buddhizmus nem erősíti meg a személyes alkotó és tervező létezését. Ezért a karmáról és a reinkarnációról szóló beszámolóik nem támaszkodhatnak ilyen fogalmakra. Ez megfosztja őket nézetük kulcsfontosságú fogalmi elemétől. A karmát egy személytelen törvénynek tekintik, amely valamilyen módon rögzíti a jó és rossz cselekedeteket, és karmikus kimeneteleket rendel egyik életről a másikra. Az erkölcsi értékelés és a karmikus eredmények reinkarnáción keresztüli hozzárendelése azonban csak akkor ésszerű, ha egy személyes és erkölcsi értékelő és ügynök a rendszer támaszpontja. De maga a karma gondolata egy személytelen rendszer.

Ami még rosszabb, az itt tárgyalt karma és reinkarnációs rendszerek esetében nincs egyéni én. A buddhisták tagadják minden én létezését. A nondualisták tagadják a véges én létezését, de megerősítik az egyetemes én (Brahman) létezését. De mindkét esetben nincs semmi, amin a karma működhetne. Ha nincsenek ének, akkor egyetlen én sem reinkarnálódhat másik énként!

2023. dec. 8. 07:40
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:

20

Továbbra is érdekel, hogy a te vélemények szerint ezek érvek?

"De nincs semmi, te is csak kínlódsz, mellébeszélsz."

"emberileg, kulturálisan nincs azon a szinten."

"Szánalmas ez a kínlódás, ..."

2023. dec. 11. 11:44
 22/26 Szervizmérnök úr ***** válasza:

21. "Sajátos" felfogásod nem értem. Ha lehet ezt annak nevezni.

Mit akarsz? Hol fáj?

Nem tudom bizonyítani, ami nincs.

Ezoterikusoknak kellene bizonyítani, hogy van valami.

De nincs semmi.

Kulturális szint:

6. (dec. 8. 22:51)

11. (tegnap 14:12)

16. (tegnap 17:50)

Amíg nektek ez a szintetek, honnan veszed egyáltalán a jogosultságot, hogy te engem kritizálsz?

2023. dec. 11. 13:11
 23/26 anonim ***** válasza:

"Mit akarsz?"

Hogy terelés helyett válaszolj a kérdésre, amit a 21. hozzászólásban feltettem.

"Hol fáj?"

Sehol.

2023. dec. 11. 22:45
 24/26 Szervizmérnök úr ***** válasza:

"Továbbra is érdekel, hogy a te vélemények szerint ezek érvek?"

Az alábbiak érvek?

6. (dec. 8. 22:51)

11. (tegnap 14:12)

16. (tegnap 17:50)

2023. dec. 12. 09:25
 25/26 anonim ***** válasza:

24

Miért másokra mutogatsz, amikor te írtad azt, hogy "van egy elvem, hogy vitapartnert egyáltalán nem minősítek" / "Úgy gondolom, hogy a normális érvek döntsenek inkább"?

Mondjuk nyilván értem, hogy miért igyekszel ennyire, hogy kitérhess a válasz elől.

2023. dec. 12. 18:54
 26/26 Szervizmérnök úr ***** válasza:

Nem másokra mutogatok, de szerintem elég ebből a gyerekes butaságból szelektív látásból, mások szemében a szálkát, magadéban a gerendát se?

"vitapartnert egyáltalán nem minősítek"

Nem elmagyaráztam világosan, hogy ezalatt értem: nem nyomogatom rá a leminősítő gombot? Ez pontosan szerepelt az eredeti kontextusban, csak értelmezni kellett volna:

"Szinte látjuk magunk előtt, ahogy nyom egy (több) idegbeteg mínuszt. Miközben én arra se méltatom, hogy leminősítsem, egyrészt."

De aki nem értette volna, utána megismételtem: "Mellesleg én a GyK minősítő gombjára gondoltam, nem nagyon szoktam nyomogatni."

Feleslegesen kötekedsz csak, terelsz.

2023. dec. 12. 20:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!