Reinkarnáció és a karma, bár a felszínen vonzóak, mély intellektuális hibáktól hemzsegnek? Nincs egyéni én a buddhizmus hinduizmusban és hiányzik a kegyelem fogalma.
Sem a hinduizmus, sem a buddhizmus nem erősíti meg a személyes alkotó és tervező létezését. Ezért a karmáról és a reinkarnációról szóló beszámolóik nem támaszkodhatnak ilyen fogalmakra. Ez megfosztja őket nézetük kulcsfontosságú fogalmi elemétől. A karmát egy személytelen törvénynek tekintik, amely valamilyen módon rögzíti a jó és rossz cselekedeteket, és karmikus kimeneteleket rendel egyik életről a másikra. Az erkölcsi értékelés és a karmikus eredmények reinkarnáción keresztüli hozzárendelése azonban csak akkor ésszerű, ha egy személyes és erkölcsi értékelő és ügynök a rendszer támaszpontja. De maga a karma gondolata egy személytelen rendszer.
Ami még rosszabb, az itt tárgyalt karma és reinkarnációs rendszerek esetében nincs egyéni én. A buddhisták tagadják minden én létezését. A nondualisták tagadják a véges én létezését, de megerősítik az egyetemes én (Brahman) létezését. De mindkét esetben nincs semmi, amin a karma működhetne. Ha nincsenek ének, akkor egyetlen én sem reinkarnálódhat másik énként!
"Reinkarnációt és karmát nem látott még senki."
És szerinted amennyiben - tegyük fel, - léteznek, hogy lehet/lehetne ezeket "látni"?
A te logikáddal milyen - akár közvetlen, akár közvetett - bizonyítékokat tartanál alkalmasnak a létezésük bizonyítására?
12. Ez a normális fizikai világban, vagy épp a bíróságon, meg úgy általában már a mai világban (ez nem a középkor, csak szólok), nem így működik.
Hidd el, a tudományos világ sem tudna semmibe venni egy értelmezhető bizonyítékot, erre főleg ma már garanciát jelent az internet nyilvánossága is.
De nincs semmi, te is csak kínlódsz, mellébeszélsz.
Értetted a kérdésemet?
Mert válaszolni nem válaszoltál rá.
14. Szánalmas ez a kínlódás, te nem hallottál még a tényekre és bizonyítékokra alapozó normális, tudományos, mai tudásunknak megfelelő emberi gondolkodásról?
Nem nekem kell bizonyítani kisokos.
Neked kellene bizonyítani ezeket a középkori fantazmagóriákat.
Mindegy mivel, bármi hihetővel.
Mi bajotok van nektek?
Tudom egyébként...
Intelligencia, ennyi...
Így hogyan várnátok el, hogy komolyan lehetne venni, ilyen alacsony szintű, személyeskedő figurákat?
Legszánalmasabb, amikor valaki azt képzeli, hogy leminősít és attól neki igaza lesz. Vannak, akik egyszerre több loginnal is támadnak, képes venni a fáradságot, ilyen gyerekes játszadozásokra.
Szinte látjuk magunk előtt, ahogy nyom egy (több) idegbeteg mínuszt.
Miközben én arra se méltatom, hogy leminősítsem, egyrészt.
Másrészt, van egy elvem, hogy vitapartnert egyáltalán nem minősítek. Egyszerűen nem akarok élni ilyen gyerekes módszerekkel, nem tartanám korrektnek. Úgy gondolom, hogy a normális érvek döntsenek inkább, nem ilyen alattomos kis húzások, amit egyébként is lehet érzékelni, hogy mikor nyomja az ember, tehát szinte beazonosítható, hogy ki csinálja.
De ezt valakinek hiába magyarázod, emberileg, kulturálisan nincs azon a szinten. Nem is érti, miről beszélek.
Beszélj egy ilyen szintű embernek, aki már hónapok óta csak ebben talál kielégülést, hogy valahol meglátja a nickem és akkor személyeskedve beugat.
Provokál, vitát akar generálni, hátha végül törlik az írásaim.
Normális?
Ezoterikus.
Spiritiszta.
Ilyenek ezek, sajnos.
"van egy elvem, hogy vitapartnert egyáltalán nem minősítek."
"Úgy gondolom, hogy a normális érvek döntsenek inkább"
"De nincs semmi, te is csak kínlódsz, mellébeszélsz."
"emberileg, kulturálisan nincs azon a szinten."
hogy komolyan lehetne venni, ilyen alacsony szintű, személyeskedő figurákat?
"Szánalmas ez a kínlódás, ..."
Hát, ha te ezeket érveknek tartod a részedről, nem pedig lekezelő hangvételű személyeskedésnek, akkor vagy komoly gondok vannak a toronyban, vagy hiányzik belőled az önkritikának és az önreflexiónak az a szintje, amin tudnál egy objektív pillantást vetni a saját viselkedésedre és kommunikációdra.
Bele kéne néha nézni abba a tükörbe, amit más elé igyekszel tartani.
20. Látom, keresed a fogást erősen. Mellesleg én a GyK minősítő gombjára gondoltam, nem nagyon szoktam nyomogatni. Szóban szívesen minősítek, amíg a lehetőségek engedik, viszont általában tartalmat is fűzök mellé.
De ilyen üres személyeskedések, ami minden normális fórumon tiltott:
6. (dec. 8. 22:51)
11. (tegnap 14:12)
16. (tegnap 17:50)
Nem vall nagy intelligenciára.
Itt nem rajtam kellene a fogást keresni! Terelni?
Valami bizonyíték kellene a reinkarnáció stb. tudatlan korok fantazmagóriáira.
De nincs semmi.
Semmi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!