Energiamegmaradás és a halál. Mit gondoltok?
Az energia nem vész el, csak átalakul.
Szerintetek a tudat ezen elv alapján tovább létezhet valamilyen formában, vagy a halál bekövetkezte utáni kémiai folyamatokkal szűnik meg?
A robot be tudja tölteni a funkcióját, mint robot, ha nem működik a programja? Amennyire én tudom, nem. Ugyanígy, hiába ismerjük a sejt minden fizikai, és kémiai folyamatát, mégsem sikerült soha reprodukálni egy sejtet az azt felépítő anyagokból. Erre tudom, hogy voltak kísérletek, nem is egy. Sok módon próbálták reprodukálni az élet kialakulásának folyamatát, minden szükséges anyagot biztosítottak, és energiát is tápláltak a rendszerbe elektromosság, hő, és tápanyagként felvehető kémiai elemek formájában, mégsem jött létre még a legegyszerűbb élet sem a lezárt környezetben. De még csak az előképe sem. Minden ismert faktort biztosítottak, mégsem történt meg az, amit elvártak. Valami hiányzott. Nem állítom, hogy ez a szellem, vagy az életerő, vagy a lélek volt. Azt mondom, olyasmi hiányzott, amit nem ismerünk. Megeshet, hogy olyasmi, amit jelenleg nem vagyunk képesek detektálni semmilyen közvetlen módon. Mondjuk azt, aki megpróbálna "szellemet" meg életerőt táplálni a kísérleti rendszerbe, arra lehet, hogy én is furán néznék.
"Ezért kérdeztem, hogy mi az, amit nem tudnak MAGUKTÓL a sejtek?" Erre a kérdésedre válaszolva: élni, és élőlényként viselkedni. Nem értek egyet azzal, hogy egy élőlény minden tevékenysége tökéletesen magyarázható kizárólag biokémiai folyamatokkal. Én is tanultam biológiát, és nem csak általános, és középiskolai szinten, ezért valamennyire tisztában vagyok azzal, hogy milyen szintig ismerjük a különböző élőlények működését. Azt is írtam, csak figyelmen kívül hagytad, hogy minden élőlényre a maga fajtája szerint jellemző a szellem tevékenysége. Az összetettebbre összetettebb jellemző. Egy egysejtű esetén elég kevés szükség van szellemi tevékenységre. Amiben viszont nem vagyok biztos, az a vírusok, és a szellemi tevékenység kapcsolata. A vírus szigorúan véve nem él. Kizárólag annyit tud csinálni, hogy megvárja, míg az örökítőanyaga bejut egy sejtbe. Ott passzívan a sejt elkezdi másolni a DNS-ét, vagy RNS-ét, prion esetén a fehérjét. Egy vírusról el tudom képzelni, hogy pusztán a fizikai felépítése miatt működik. De a vírus semmilyen élettevékenységet nem mutat.
"A robot be tudja tölteni a funkcióját, mint robot, ha nem működik a programja?"
Igen: pl. nem lehet betörni a haspáncélját. Van olyan funkciója, amit be tud tölteni.
A sejtben levő DNS az nem egészen olyan program, mint egy számítógépes.
Az fizikai folyamatokat indít el.
Még jobb, ha az RNS-t mézed, mert az ráadásul katalizálni is képes ezeket a folyamatokat, vagyis megfelelő felépítés esetén képes leolvasni és működtetni saját magát.
"mégsem sikerült soha reprodukálni egy sejtet"
Vírust már sikerült, és a sejtnek a DNS-ét is.
Itt nem elvi problémák vannak, hanem mennyiségiek. Olyan jellegűek, hogy 24 lapból fel tudsz építeni egy kártyavárat, de 2400-ból - EGYELŐRE - még nem.
Azt mondod, hogy ha majd tudunk készíteni élő sejtet, akkor megváltoztatod ezt az elképzelésed?
"De még csak az előképe sem."
Ezt rosszul tudod, az magától is létrejön ilyenkor.
"Valami hiányzott."
Nem.
Nem konkrét hiány van, hanem ez egy dinamikus folyamat: építés és bomlás is megy egyszerre.
Egy mai élő sejt ezeket már kivédi, de ennek egyszer valamikor ki kellett alakulnia.
Egy 100 bázispárból álló RNS létrejön magától is.
Egy 300 bázispárból álló RNS pedig már képes vezérelni egy egyszerű sejtet.
Amint látod: nincs óriási különbség.
"Nem értek egyet azzal, hogy egy élőlény minden tevékenysége tökéletesen magyarázható kizárólag biokémiai folyamatokkal."
Mire gondolsz?
Melyik folyamatra?
"minden élőlényre a maga fajtája szerint jellemző a szellem tevékenysége"
Ezt értem, de egyelőre még nincs jelentősége, ott még nem tartunk.
Mit mondasz a kemotonokról?
Azok még nem élőlények, de már tudnak szaporodni.
Akkor azok maguktól működnek?
Jó, rendben van, nem tudunk semmit. Légy szíves, egy ideig lépj ki innen.
Most értelmes emberrel szeretnék beszélgetni.
Az, hogy papírnehezékként ül, és nem törik össze, nem robotként funkciója. Ha egyáltalán nem lenne programja, hanem csak egy modell lenne működő alkatrészek nélkül, ez akkor is megtörténne. A működőképes programtól lesz a robot robot, nem pedig távirányított drón, vagy egyszerű Gundam modell.
Amennyire tudom, vírust nem "őslevesből" sikerült reprodukálni, hanem létező bázispárokból. De a vírus továbbra sem mutat életre utaló jeleket, hiába van DNS-e, vagy RNS-e.
Nem mondom, hogy megváltoztatom az elképzelésemet, ugyanakkor ha megtalálják, hogyan lehet élő organizmust létrehozni egyszerű szerves vegyületekből, egyszerűen csak a természetes folyamatokat reprodukálva(kicsiben), akkor kíváncsi leszek, hogy mi volt az a faktor, amit addig a pontig nem vettek figyelembe, vagy nem ismertek.
Az élőlény viselkedésére gondolok. Az alapvető, anyagcserét meghaladó folyamatokra. Bár ez szervezettebb élőlényeknél szembetűnőbb.
Sajnos a kemotonokról csak a kemoton-elméletet találtam meg. Konkrétan létező kemotonokról szóló írást nem. Az elmélet leírja, hogy egy kemoton rendszer képes lehet az élet alapvető jelenségeinek reprodukálására. Azaz úgy viselkedni, mint egy egyszerű élőlény. Nem találtam semmit arról, van e leírt megfigyelés, vagy csak a puszta kémiai reakciók ismeretéből vezették le egy ilyen rendszer működését. Majd próbálok keresni még erről információt.
"vírust nem "őslevesből" sikerült reprodukálni"
Persze.
Főleg úgy, hogy a vírusok ősei valószínűleg sejtek lehettek.
Szervetlen anyagokból építették fel ezeket a tudósok.
"De a vírus továbbra sem mutat életre utaló jeleket, hiába van DNS-e, vagy RNS-e."
Benne vannak az élet alapjai és elég sok összetevője.
Megint csak nincsen óriási különbség.
Akár lehetne olyan vírusokat is készíteni, amelyek életjelenségeket mutatnak - de nyilván evolúciósan nincs értelme, azért nem léteznek ilyenek.
"Nem mondom, hogy megváltoztatom az elképzelésemet"
Akkor hogyan fogod magyarázni?
Miért lesz érvényes az elképzelésed akkor is, ha összerakunk egy élő sejtet?
Honnan kerül bele abba a szellem, és miféle?
"kíváncsi leszek, hogy mi volt az a faktor, amit addig a pontig nem vettek figyelembe, vagy nem ismertek"
Nagy valószínűséggel nincsen ilyen faktor.
Attól még, hogy egyelőre nem tudjuk összerakni, jól ismerjük egy sejt felépítését. Nem értetted meg a kártyaváras hasonlatom?
Szerinted egy 2400 darabos kártyavárban MINŐSÉGILEG mi a plusz egy 24 daraboshoz képest?
"Az élőlény viselkedésére gondolok. Az alapvető, anyagcserét meghaladó folyamatokra. Bár ez szervezettebb élőlényeknél szembetűnőbb."
Elsőre nézzük az egysejtűeket.
Szerinted az ő szellemük mit csinál, mire való?
Figyelj: veled is szívesen beszélek majd később, csak előbb olvasd végig rendesen, amit idáig írtam, és próbáld megérteni - FŐLEG az energiamegmaradás működését.
De arra kérlek, hogy ne fűzzétek egybe ezt a két szálat, mert akkor követhetetlen lesz az egész.
Majd, ha Grimfox befejezte, akkor kezdhetjük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!